η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών κινήσεων

ΠΑΤΡΑ, 5-6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 

Τα αποτελέσματα της 1ης ιδρυτικής συνδιάσκεψης.

Ο επόμενος σταθμός στα Γιάννενα

Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχει και ο συνδυασμός Ναύπλιο η άλλη πρόταση.  

 

Ένα χρόνο μετά την πρώτη συνάντηση της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε με Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στην Πάτρα, στις 5 και 6 Απριλίου 2008,  η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων (ΠΑΑΚ).

 Δεκάδες Ανεξάρτητες Αυτοδιοικητικές Κινήσεις, από όλη τη χώρα, εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον και μεγάλος αριθμός στελεχών και εκπροσώπων τους συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.

 Κατά τη διάρκεια του διημέρου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν: η διακήρυξη αρχών, το πλαίσιο οργανωτικής λειτουργίας και ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της ΠΑΑΚ. Ταυτόχρονα, προγραμματίστηκε για τον ερχόμενο Ιούνιο ειδική θεματική συνάντηση εργασίας της Πρωτοβουλίας, στα Ιωάννινα, για επεξεργασία και έγκριση των θεσμικών προτάσεων για την ΤΑ.   

 Με την ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης αναδείχθηκε η Συντονιστική Επιτροπή της ΠΑΑΚ, αποτελούμενη από τους ακόλουθους:

 • Γιάννης Μπουτάρης, Θεσσαλονίκη
 • Γιάννης Δημαράς, Πάτρα
 • Φίλιππος Φίλιος. Ιωάννινα
 • Αθηνά Λυγνού,  Γλυφάδα
 • Χαράλαμπος Αντωνιάδης, Ναύπλιο
 • Γιάννης Χαλλιορής, Χίος
 • Φώτης Δεληβοριάς, Νέα Μάκρη
 • Σταύρος Ιατρού, Κερατέα
 • Χαράλαμπος  Κασίμης, Κόρινθος
 • Θανάσης Βαβύλης, Τρίκαλα
 • Στέλιος Κουνελάκης, Κίσσαμος Χανίων
 • Δημήτρης Κυπριώτης, Βάρη
 • Ανδρέας Ζάρρος, Ξυλόκαστρο
 • Ηλίας Γεωργαλής, Αστακός
 • Κωνσταντίνος Μπομποτσιάρης, Καρπενήσι 

 Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΠΑΑΚ αναλαμβάνει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις προκειμένου να παρέμβει αποφασιστικά σε κεντρικά θεσμικά ζητήματα της ΤΑ που αφορούν στην ανεξαρτησία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των αυτοδιοικητικών οργάνων.

 Άμεση Στόχοι

Απώτερος στόχος μας παραμένει αταλάντευτα η ενθάρρυνση της συμμετοχικότητας, το πλάτεμα της δημοκρατίας, η προάσπιση του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου και η βελτίωση της ζωής του πολίτη.

Οι πολιτικές δράσεις που αποφασίστηκαν είναι οι ακόλουθες -άμεσες- δράσεις:

 1. Συνάντηση με  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης
 2. Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να δεσμευτούν -από τις επόμενες κιόλας αυτοδιοικητικές εκλογές- να απεγκλωβίσουν τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες τους από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό, με πρώτο βήμα την κατάργηση του «χρίσματος».
 3. Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (και αρμόδιο για θέματα ΤΑ) και την ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να απαιτήσουμε τροποποίηση του Κώδικα και των σχετικών με την ΤΑ υπουργικών αποφάσεων, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των τοπικών αρχόντων και συμβουλίων, καθώς και στην αναλογική εκπροσώπηση όλων των εκλεγμένων συνδυασμών στα συνδικαλιστικά όργανα της ΤΑ (ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ).
 4. Συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα Τύπου και ΜΜΕ Υπουργό και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με αίτημα την επέκταση του θεσμού της αναλογικής παρουσίας και των Αυτοδιοικητικών Παρατάξεων στα ΜΜΕ (ειδικότερα στα τοπικά και περιφερειακά), όπως ακριβώς ισχύει για τα πολιτικά κόμματα.

 Επιπρόσθετα, για την ευρύτερη προβολή των θέσεων της Συνδιάσκεψης αποφασίστηκε η διεξαγωγή κεντρικής συνέντευξης τύπου στην Αθήνα -αίθουσα ΕΣΗΕΑ-, καθώς και η αποστολή των αποτελεσμάτων σε όλες τις Αυτοδιοκητικές Κινήσεις της χώρας.

Τέλος, στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης εγκρίθηκαν τα ακόλουθα ψηφίσματα:

 1. Αλληλεγγύης σε Γιάννη Μπουτάρη και Χρύσα Αράπογλου λόγω των εξοντωτικών αγωγών που υπέβαλε εναντίον τους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
 2. Στήριξης του αγώνα των «Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα» ενάντια στην εγκατάσταση ρυπογόνων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας.
 3. Στήριξης των ενεργειών της «Κίνησης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Μεταναστών» για δημιουργία χώρου φιλοξενίας και συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης στους διερχόμενους από την πόλη των Πατρών μετανάστες.

 

Από την δημοτική κίνηση Ναύπλιο η άλλη πρόταση στην Πάτρα συμμετείχαν τα μέλη Μ Αντωνιάδης, Γ. Γκιόλας, Κ Καράπαυλος, Σ. Παλαντζάς και Κ. Μιχόπουλος 

 

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: