η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Διαβάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα από τη σκοπιά του ενεργού πολίτη

Εκλογές ήταν και πάνε. Βέβαια υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες για την επόμενη Κυριακή, αλλά το φάγαμε το ψάρι και μένει η ουρά. Τα γενικά πολιτικά συμπεράσματα για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, αφήνω στους διάφορους «εκλογολόγους» και «δημοσκόπους» να τα βγάλουν. Ακόμη και στο επίπεδο του νομού και των δήμων μας ήδη κάποιοι έσπευσαν να «αναλύσουν» , να πανηγυρίσουν, να καταγγείλουν. Από την άλλη φαντάζομαι πως όλοι μας θα διακρίναμε για μια ακόμη φορά γύρω μας αρκετούς «κοψοχέρηδες».

Εγώ θα σταθώ, σε αυτή την πρώτη εκτίμηση μου, σε δύο θέματα που θεωρώ ότι ξεχωρίζουν με την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων τόσο στις εκλογές για τη Νομαρχία Αργολίδας, όσο και σε αυτές για το δήμο Ναυπλίου, στις οποίες και συμμετείχα με το ψηφοδέλτιο «Ναύπλιο, η άλλη πρόταση».

Ο Πάγκαλος και οι «χρησμοί» του

Πρώτα πρώτα προσωπικά με απωθεί η εικόνα διάφορων πολιτικών και πολιτικάντηδων που από το βράδυ της Κυριακής έσπευσαν στα παράθυρα να εξαργυρώσουν την δήθεν δυναμική παρέμβαση τους στις εκλογές, θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους ψηφοφόρους αγέλη που κατευθύνεται με ένα τηλεφώνημα όπου αυτοί ή οι αντίπαλοι τους γουστάρουν. Από την άλλη επίσης με απωθεί η ανεύθυνη στάση κάποιων άλλων πολιτικών που, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του μέσου, αλλοιώνουν με τη στάση τους και τις άστοχες δηλώσεις τους την έκφραση των πολιτών.

Αναφέρομαι φυσικά στην παρέμβαση του Θ. Πάγκαλου στην Ν.Κίο πριν τις εκλογές και το περίφημο «ψηφίστε Κατριλιώτη». Θα θυμίσω την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα, μετά την παραίτηση Ντέμου, για «στήριξη των προοδευτικών ψηφοδελτίων στο νομό». Όσοι θα είδατε τα αποτελέσματα του Δήμου Ν.Κίου για τη νομαρχία, θα παρατηρήσατε ότι υπάρχουν 315 (!) άκυρα ψηφοδέλτια σε σύνολο 2.000 περίπου ψηφισάντων. Δεν θα σταθώ στο απίστευτο ποσοστό του Σωτηρόπουλου στο Δήμο Ν.Κίου, γιατί αυτό είναι πολιτική επιλογή. Αναρωτιέμαι όμως, αυτοί οι 315 πολίτες που δεν ήθελαν να ψηφίσουν ούτε Σωτηρόπουλο ούτε Σαλεσιώτη, πόσο προοδευτικά εκφράστηκαν με τη στάση τους και γιατί στέρησαν με την ψήφο τους μια έδρα από τον συνδυασμό “Αργολίδα Κοινωνία Πολιτών” με επικεφαλής τον κ. Αντωνόπουλο, για παράδειγμα –έχασε την έδρα για λιγότερο από 100 ψήφους- δηλαδή μια ακόμη προοδευτική φωνή στο νομαρχιακό συμβούλιο; Τι έχει να πει άραγε ο κ. Πάγκαλος και οι «υφιστάμενοί» του για το αποτέλεσμα αυτής της ατυχούς παρέμβασης τους;

Πού είναι οι γυναίκες;

Το δεύτερο σχόλιο μου έχει να κάνει με τις εκλογές στο Δήμο Ναυπλίου, αν και το φαινόμενο δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στην πόλη μας.

Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο οι συνδυασμοί που θα μετείχαν στις εκλογές έπρεπε να απαρτίζονται από τουλάχιστον 30% γυναίκες. Δυστυχώς στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Ναυπλίου, όπως και στο προηγούμενο βέβαια, δεν θα μετέχει ούτε μια γυναίκα! Και όχι μόνο αυτό. Οι γυναίκες, που αποτελούν περισσότερο από το μισό του εκλογικού σώματος δεν έχουν καταφέρει ακόμη στην τοπική μας κοινωνία να πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Είναι δε λυπηρό που ούτε οι ίδιες οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες.

Μοναδική φωτεινή εξαίρεση στην πόλη μας το ψηφοδέλτιο της «άλλης πρότασης». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση που ο συνδυασμός μας κέρδιζε τις εκλογές της Κυριακής , τότε στους 13 συμβούλους που θα εξέλεγε στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είχε πέντε (5) γυναίκες, δηλαδή ποσοστό σχεδόν 40% , πάνω και από την υποχρεωτική ποσόστωση του συνδυασμού, ενώ την πρώτη γυναίκα στο ψηφοδέλτιο του κ. Αναγνωσταρά την συναντάμε στην 20η θέση και την πρώτη γυναίκα του κ. Τσούρνου στην 12η θέση.

Τα δύο παραπάνω παραδείγματα καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο αγώνας για την κοινωνία των ενεργών πολιτών δεν μπορεί να κλειστεί στα ασφυχτικά πλαίσια των κομματικών γραναζιών και στεγανών. Το «παιχνίδι της κοινωνίας», έχει πολύ δρόμο ακόμη, δρόμο δύσβατο και ανηφορικό και απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης.

Αν δεν ικανοποιούμαστε με τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές των συνταξιούχων, των εργολάβων και των χωροφυλάκων, αν αρνούμαστε να μας θεωρούν στρατούς κάθε λογής μικρών και μεγάλων κομματαρχών και συμφερόντων, αν θέλουμε να δώσουμε σε κάθε συμπολίτη μας, άνδρα ή γυναίκα, τη θέση που του αξίζει μέσα στην κοινωνία, αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ενεργοί πολίτες, τότε ας δείξουμε τη δύναμη μας και πέρα από την ψήφο μας. Ας συμμετέχουμε στα κοινά, ας ελέγξουμε τους αιρετούς που ψηφίσαμε, ας απαιτήσουμε την υλοποίηση τους προγράμματος τους, αυτού τέλος πάντων που κατέθεσαν, αν κατέθεσαν, ας απαιτήσουμε προγραμματισμό, διαφάνεια, συνέπεια και ίση μεταχείριση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, μόρφωσης και οικονομικής θέσης.

Ας δείξουμε με τη στάση και τη συμμετοχή μας ότι δεν είμαστε μια τόσο βαθιά συντηρητική κοινωνία, σαν αυτή που δείχνουν οι αριθμοί. Έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια μπροστά μας να το αποδείξουμε.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: