η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Έχουμε «αλλη πρόταση» για τα σκουπίδια.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση υλικών συσκευασίας και άλλων προϊόντων (Νόμος 2939/2001), η αυτοδιοίκηση θα πρέπει είτε να συνεργαστεί με τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης είτε να σχεδιάσει δικό της πρόγραμμα. Όμως πολλοί Δήμοι είτε δεν το γνωρίζουν είτε κάνουν πως δεν το γνωρίζουν (μεταξύ αυτών και ο δικός μας). Έφτασε λοιπόν η ώρα να τους υπενθυμίσουμε τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό γιατί το τέλος του 2008 είναι πλέον πολύ κοντά και τα πρόστιμα της ΕΕ θα είναι δυσβάσταχτα. Το δε «ανέκδοτο»  της  μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Νομού (αλήθεια ξέρει κανείς που?) οσονούπω τελειώνει κι αυτό.

Εκτιμούμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο μας γιατί άπτεται της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας. Διαπιστώνεται δυστυχώς ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση δεν αποτελούν ακόμη ζήτημα διαβούλευσης μεταξύ δήμου και δημοτών, όπως θα έπρεπε. Αντ’ αυτού οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούν την επιβολή σημαντικής αύξησης των δημοτικών τελών  για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλη χωματερή. Η, έως τώρα, δημόσια συζήτηση αφορά «το θάψιμο των σκουπιδιών» και όχι την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτή είναι λανθασμένη προσέγγιση του ζητήματος  και οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα.

Πρέπει πρώτα  να συζητήσουμε το πως θα μειώσουμε τα απορρίμματα, ανακυκλώνοντας και μετά το τι θα κάνουμε τα υπολείμματα.

Οι Χωματερές

Σήμερα, η δημοτική αρχή  περιμένει από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση νέα χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), ενώ στο παρασκήνιο γίνονται «ενημερώσεις» ερήμην των πολιτών από πολυεθνικές εταιρείες για μεθόδους καύσης απορριμμάτων. Όμως η εμπειρία από την εφαρμογή της καύσης σε άλλες χώρες έχει αποδείξει ότι είναι πιο ακριβή από την ανακύκλωση και λιγότερο ασφαλής για το περιβάλλον.

Όμως και αυτή η προτεινόμενη χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α. (ή καλύτερα Χ.Υ.Τ.Υ.) κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, είναι νομικά ευάλωτη, χρονοβόρα και δεν διαφαίνεται πως εξασφαλίζει την κοινωνική συναίνεση. Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή (και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις πρόσφατα στις 13.02.2007) υπογραμμίζει άλλωστε σε κάθε ευκαιρία, ότι η λύση των Χ.Υ.Τ.Α. είναι ασύμβατη με την κοινοτική πολιτική και άρα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή των χρηματοδοτήσεων, αν στους  Χ.Υ.Τ.Υ. καταλήγουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα. Ας μην ξεχνάμε, ότι η εμπειρία από τους Χ.Υ.Τ.Α. άλλων περιοχών, όσο και του νομού μας, είναι αρνητική.

Δεν υπάρχει κανείς τόπος μακρινός και άχρηστος, κανείς τόπος κατάλληλος, για να πετάμε εμείς τα σκουπίδια μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, εμείς οι πολίτες θα πληρώσουμε, μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, τα πρόστιμα από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι παράνομες χωματερές στην περιοχή του Δήμου πρέπει να κλείσουν οριστικά και αμετάκλητα, όπως επιβάλλει η  νομοθεσία περί προστασίας της δημόσιας υγείας, και επί πλέον να αποκατασταθεί το τοπίο στην αρχική του μορφή. Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα και πρέπει να δράσουμε συγκεκριμένα και άμεσα.

 

Η ανακύκλωση

Η ανακύκλωση  είναι η μόνη  εφικτή και ρεαλιστική λύση, η μόνη που δεν επιβαρύνει οικονομικά το δημότη. Η ανακύκλωση πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Τα σκουπίδια κρύβουν πλούτο γιατί περιέχουν υλικά που μπορούν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Με την ανακύκλωση μειώνουμε δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων, εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες, προστατεύουμε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η ανακύκλωση πρέπει να αποτελεί την καρδιά της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και μπορεί να συνδυάζεται με εναλλακτικές  μεθόδους διαχείρισης των υπολοίπων απορριμμάτων, που δεν ανακυκλώνονται, για ανάκτηση ενέργειας έτσι ώστε να καταλήγει για ταφή μόνο ένα μικρό υπόλοιπο αδρανών που είναι ακίνδυνο για το περιβάλλον.

Οι προτάσεις μας

Η «άλλη πρόταση» με αίσθημα ευθύνης προς την πόλη και τους πολίτες της,  καταθέτει δέκα προτάσεις  άμεσης προτεραιότητας προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και την κοινωνία και καλεί τη δημοτική αρχή να διαχειριστεί με ανοικτές διαδικασίες και με διαβούλευση το πρόβλημα  των απορριμμάτων, έτσι ώστε η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους να εξασφαλίσει την κοινωνική αποδοχή και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων :

q       μέτρα για την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας στην πηγή,

q       για την κομποστοποίηση των οργανικών οικιακών αποβλήτων,

q       τη διαχείριση των ογκωδών και επικίνδυνων απορριμμάτων,

q       το κλείσιμο και την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών,

q       κίνητρα για την ανακύκλωση με την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών καθαριότητας με βάση τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων και

q       κίνητρα για την ένταξη των τσιγγάνων στο σύστημα ανακύκλωσης.

Οι προτάσεις αυτές είναι εφικτές – εφαρμόζονται ήδη σε άλλους δήμους της χώρας (Ελευσίνα και αλλού) με εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και έχουν συγκεκριμένο, ελεγχόμενο και μικρό κόστος για το Δήμο.

Οι προτάσεις μας εγγυώνται τη μείωση των αποβλήτων που θα καταλήγουν σε Χ.Υ.Τ.Υ. κατά 20-25% σε ένα χρόνο και με συστηματική επέκταση του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του Δήμου την παραπέρα μείωση τους μέχρι και 85% σε μια πενταετία.

Έχουμε «άλλη πρόταση» για τα απορρίμματα στο Δήμο μας και σήμερα προτείνουμε να την κάνουμε πράξη.

3 Σχόλια»

[…] blogs: * Έξι δήμοι της Μεσσηνίας ξεκινούν ανακύκλωση. * Έχουμε “άλλη πρόταση” για τα σκουπίδια * Πόλεις χωρίς σκουπίδια και χωματερές * Ανακύκλωση […]

[…] blogs: * Έξι δήμοι της Μεσσηνίας ξεκινούν ανακύκλωση * Έχουμε “άλλη πρόταση” για τα σκουπίδια * Πόλεις χωρίς σκουπίδια και χωματερές * Ανακύκλωση […]

  Ειρήνη Ιωάννου wrote @

Καλημέρα σας και μπράβο για την ευαισθησία προς το περιβάλλον μας….

Η Ανακύκλωση επιβάλλεται να ξεκηνίσει, γιατί το καθυστερούν τόσο πολύ στους Δήμους της Αργολίδας?

Ευχαριστώ

Ειρήνη Ιωάννου


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: