η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Ελλάδα ώρα μηδέν- Η πόλη του Ναυπλίου ήταν παρούσα στην βουβή οργή

«Στην Αργολίδα σήμερα 27-8-2007 και ώρα 11:30 π.μ., που συντάσσεται το δελτίο δεν υπάρχει καμία πυρκαγιά εν εξελίξει».

dimartyria_nafplio_foties_4.jpg

Αυτή ήταν η «περήφανη» ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας, την ώρα που οι πυρκαγιές στην υπόλοιπη Πελοπόννησο βρίσκονταν εν πλήρει εξελίξει, με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα. Είμαστε άραγε οι ευτυχείς κάτοικοι της Αργολίδας που η καταστροφή δεν έφθασε στην περιοχή μας μας; Και είναι καλύτερα που ο Νομός μας δεν έχει τα μεγάλα δάση και έτσι δεν κινδυνεύουμε όπως άλλες περιοχές της χώρας;

Η δημοτική παράταξη «Ναύπλιο η άλλη πρόταση» συμμετέχοντας στην Πανελλαδική κινητοποίηση «Βουβή Οργή, Εκκωφαντική Σιωπή», πιστεύει ότι τώρα που οι κυρίαρχες λογικές μας οδήγησαν κυριολεκτικά στον πάτο και στα τραγικά αποτελέσματα της της τελευταίας εβδομάδας, ήλθε η ώρα των τοπικών κοινωνιών και των ενεργών πολιτών με την καθημερινή τους συμμετοχή και δράση να ανατρέψουν τις «ασύμμετρες πολιτικές» της αναθεώρησης του άρθρου 24 και των δασοκτόνων νόμων που καταδικάζουν τα δάση και το περιβάλλον γενικότερα στη βέβαιη καταστροφή.

 

Σήμερα που αντιμετωπίζουμε το τεράστιο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών με τις πυρκαγιές στη λεκάνη της Μεσογείου και τις τεράστιες πλημμύρες στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη με τους χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των αστέγων, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε και να αγωνισθούμε για τα μεγάλα προβλήματα αλλά και γι΄αυτά τα μικρά τοπικά θέματα που αποτελούν ένα μικρό κομμάτι στο συνολικό παζλ του τεράστιου θέματος.

Τι γίνεται στο Ναύπλιο και γύρω από αυτό.

dimartyria_nafplio_foties_6.jpg

Ο Δήμος δεν έχει εκπονήσει και υλοποιήσει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ειδικά των πυρκαγιών. Ένα σχέδιο με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων των πολιτών και τη συνεργασία της πυροσβεστικής, για την περιφρούρηση, τη συντήρηση και τον καθαρισμό των χώρων του περιαστικού πρασίνου.

 

Το περιαστικό πράσινο είναι ίσως άγνωστη λέξη για τους κρατούντες. Χώροι για την ανάπτυξή του υπάρχουν (π.χ. Λευκάκια, Πυργιώτικα, Αρεια κλπ), αλλά τίποτα δεν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Τα λίγα αλσύλλια της πόλης (Γύρος της Αρβανιτιάς, πεύκα στο Παλαμήδι) δεν έχουν την παραμικρή πυροπροστασία, όπως πυροσβεστικούς κρουνούς, σχέδιο πυρόσβεσης, ζώνες πυροπροστασίας κλπ.

 

Ουδείς γνωρίζει που οδηγούνται τα σκουπίδια της πόλης με αποτέλεσμα ο νομός μας να έχει γεμίσει δεκάδες παράνομες χωματερές, κυριολεκτικά ναρκοπέδια έτοιμα να εκραγούν και να καταστρέψουν ακόμα και αυτό το λίγο πράσινο του νομού μας.

 

Οι χώροι που προβλέπονται για πράσινο αποχαρακτηρίζονται με τη βοήθεια και πολλές φορές την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Οικόπεδα του Δήμου και του Δημοσίου έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και πολύ πρόσφατα, χάριν οικοδομικών συμφερόντων.

 

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αύξηση του αστικού πράσινου στην πόλη μας. Συνεχίζει ο Δήμος μας να αυτοσχεδιάζει σε σχέση με το είδος των φυτών και του πράσινου στην πόλη μας που πολλές φορές οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα. (π.χ. γκαζόν και φυτά που απαιτούν πολύ νερό). Είναι απαραίτητη η άμεση διενέργεια μελέτης που θα μας οδηγήσει στη σωστή αύξηση του αστικού πράσινου στην πόλη μας.

 

Το νερό, είδος σήμερα εν ανεπαρκεία, που η έλλειψή του οδηγεί σε τεράστια προβλήματα, αντιμετωπίζεται από το Δήμο και από το Δημόσιο αλόγιστα, αφού οι μεγαλύτεροι καταναλωτές είναι ο ίδιος ο Δήμος, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ναυπλίου, οι φυλακές, ενώ οι διαρροές στο δίκτυο είναι τέτοιες που τεράστιες ποσότητες πόσιμου ύδατος χάνονται στη διαδρομή.

 

dimartyria_nafplio_foties_1.jpg

Σαν πολίτες συμμετέχουμε στη βουβή οργή διαμαρτυρίας και αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των «ασύμμετρων πολιτικών». Σαν δημοτική παράταξη διεκδικούμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο ενεργείς τοπικές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος

Update : το γνωστό δημοσιογραφικό blog metablogging.gr έγραψε για τη συγκέντρωση του Ναυπλίου.

1 σχόλιο»

[…] στην Κέρκυρα 40 άτομα, μας λέει ο Δημήτρης ενώ τη συγκέντρωση του Ναυπλίου την ανεβάζει στα 250 ο Stefan. Metamarks: A metablogging.gr […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: