η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Ένα γράμμα ενός μαθητή στο Δήμαρχο

Ναύπλιο 22.10.07

Αγαπητέ μας Δήμαρχε

Σου γράφω σήμερα για το θέμα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών που πιστεύω πως είναι καιρός πια να την εφαρμόσουμε και στην όμορφη πόλη μας.

Το περσινό καλοκαίρι είχα ταξιδέψει με την οικογένεια μου στην Γερμανία, όπου μένει μόνιμα η θεία μου. Μείναμε μια βδομάδα στο σπίτι της στην Κολωνία και ζούσαμε καθημερινά σε «γερμανικούς ρυθμούς». Το πιο εντυπωσιακό πράγμα στο σπίτι ήταν το πώς χώριζαν τα καθημερινά σκουπίδια. Στην κουζίνα του σπιτιού υπήρχαν πέντε διαφορετικοί κάδοι. Ένας κίτρινος για τα χαρτιά , ένας μπλε για τα αλουμίνια , ένας πράσινος για τα μπουκάλια, ένας άσπρος για τα πλαστικά και ένας γκρίζος για τα υπόλοιπα. Τα αποφάγια δεν τα πετάγαμε σε κανέναν από αυτούς τους κάδους, αλλά σε έναν άλλον στον κήπο που τον έλεγαν κομποστοποιητή. Εκεί γίνονταν λίπασμα για τον κήπο.

Κάθε μέρα η θεία μου έβγαζε νωρίς το πρωί έναν συγκεκριμένο κάδο έξω. Τη Δευτέρα αυτόν με τα χαρτιά, την Τρίτη αυτόν με τα μπουκάλια κ.λ.π. και κάθε μέρα πέρναγε το ειδικό «σκουπιδιάρικο» που τον άδειαζε. Όπως μου εξήγησε η θεία μου, κάθε κάτοικος πλήρωνε δημοτικά τέλη και μάλιστα πολύ ακριβά μόνο για τα περιεχόμενα του γκρίζου κάδου, δηλαδή για τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται. Γιαυτό αυτόν τον κάδο τον έβγαζαν στο δρόμο μόνο μια φορά το μήνα. Πρόβλημα μυρωδιάς ή καθαριότητας δεν υπήρχε μέσα στο σπίτι, γιατί τα επικίνδυνα γιαυτό σκουπίδια πήγαιναν στον ειδικό κομποστοποιητή.

Επίσης υπήρχε και η δυνατότητα τα μπουκάλια (γυάλινα και πλαστικά) αλλά και τα αλουμινόκουτα να μπορεί κανείς να τα επιστρέψει και στα σουπερμάρκετ που τα αγόρασε , παίρνοντας πίσω μερικά σεντς. Αυτό συχνά μου είπε η θεία μου είναι και ένα είδος χαρτζιλίκι για τα παιδιά, που μαζεύοντας και επιστρέφοντας μπουκάλια παίρνουν μερικά ευρώ για ένα παγωτό ή μια σοκολάτα.

Περπατώντας όλη την πόλη δεν είδα πουθενά κάδους σκουπιδιών σαν αυτούς που έχουμε στην πόλη μας, παρά μόνο πάλι κάποιους χρωματιστούς, για να ρίχνουν οι περαστικοί μπουκάλια, εφημερίδες και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ρώτησα τον πατέρα μου να μάθω σε τι ωφελεί η ανακύκλωση. Μου απάντησε ότι με την ανακύκλωση προστατεύεται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, εξοικονομούνται ενέργεια και πρώτες ύλες, επιβαρύνονται λιγότερο οικονομικά οι πολίτες. Τον ρώτησα μετά πως το κατάφεραν αυτό οι Γερμανοί? Μου απάντησε ότι απόκτησαν σιγά σιγά εδώ και χρόνια οικολογική συνείδηση, αλλά και αντιλήφθηκαν ότι το κόστος της ταφής των σκουπιδιών ήταν δυσβάσταχτο για τους πολίτες.

Γυρίζοντας πίσω στην πατρίδα και στην πόλη μας αναρωτήθηκα που πάνε όλα αυτά τα σκουπίδια που βλέπω να ξεχειλίζουν τους κάδους της γειτονιάς? Που τα πετάμε και ποιοι κινδυνεύουν από αυτό? Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την ανακύκλωση που είδα στη Γερμανία, και στην δική μας πόλη? Γιατί το μόνο που κάνουμε σήμερα είναι να μαζεύουμε τις εφημερίδες και να τις δίνουμε στο Δημοτικό σχολείο της γειτονιάς μας που κάνει ανακύκλωση χαρτιού? Και πόσοι το κάνουν αυτό. Δεν το κάνουν όλοι. Περνώ από τον εμπορικό δρόμο , κοντά στο φαρμακείο της μητέρας μου και βλέπω τους κάδους γεμάτους χαρτόκουτα που δεν τα δίνουν στην ανακύκλωση.

Ρώτησα τον πατέρα μου , ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό και μου είπε ο Δήμαρχος της πόλης.

Γιαυτό και εγώ αποφάσισα σήμερα να σου γράψω και να σου ζητήσω να πας γρήγορα σε μια γερμανική πόλη, να δεις πως το κάνουν και να το αντιγράψεις και στην πόλη μας. Και να κλείσεις επιτέλους τις παράνομες χωματερές που ο μπαμπάς μου λέει ότι και επικίνδυνες για φωτιές είναι, και πρόστιμα πρέπει να πληρώνουμε αν δεν τις κλείσουμε.

Να μην φοβηθείς αυτό που ο μπαμπάς μου λέει «πολιτικό κόστος» και που δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει.

Βάλε λοιπόν γρήγορα τους πολύχρωμους κάδους και στην πόλη μας, και στα σπίτια μας. Ο μπαμπάς μου είπε πως υπάρχει και μια εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που τους δίνει δωρεάν! Τι περιμένεις λοιπόν?

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά! Και η ανακύκλωση είναι η άλλη μισή.

Και πρόσεξε ! Γιατί σε πέντε χρόνια θα ψηφίζω και εγώ!

Σε χαιρετώ και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Απόστολος

2 Σχόλια»

  sxoliastis wrote @

Καταπληκτικό, αφοπλιστικό και ελπίζω αποτελεσματικό (!)

  Ο Σχολιαστής! » Blog Archive » Ανακύκλωση… wrote @

[…] Το θεωρώ καταπληκτικό. ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: