η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Συνάντηση της επιτροπής για τα αδέσποτα στην πόλη του Ναυπλίου

  Οι πρώτες σκέψεις και οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων και του «φολίασματος»

Στις 19 Μαρτίου 08  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΤΕΔΚ συγκέντρωση πολιτών για την εξέταση του θέματος των αδέσποτων σκύλων, αλλά και γενικότερα των ζώων της πόλης μας, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής του Δήμου που συστάθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου για το σκοπό αυτό.

Κατ αρχήν αποφασίστηκε η σταδιακή περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων και η μεταφορά τους σε κτηνίατρους της περιοχής, που θα φροντίσουν τα ζώα, σημαίνοντάς τα με το αναγκαίο «τσιπάκι», αποπαρασιτόντας, εμβολιάζοντας και στειρώνοντάς τα. Στη συνέχεια, όπως επιβάλλει και ο σχετικός νόμος (3170/03) τα ζώα θα αφήνονται στη πόλη ελευθέρα στο χώρο όπου προηγουμένως ζούσαν, φορώντας πλέον το περιλαίμιο του Δήμου με τον αριθμό τους και το όνομά τους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια κατάσταση -μητρώο των αδέσποτων που θα είναι φροντισμένα και από αυτά θα μπορούν να δίδονται για υιοθεσία σε όποιον το επιθυμεί.

Εκτός όμως, από το έργο της περίθαλψης των αδέσποτων σκύλων , η επιτροπή, μετά από διάφορες γνώμες και προτάσεις που ανταλλάχτηκαν, αποφάσισε να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των δημοτών σχετικά, προς την κατεύθυνση της μέριμνας και φροντίδας των πλασμάτων αυτών, σαν μια στάση και συμπεριφορά που συνάδει στον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας απέναντι στα συμπαθή και απροστάτευτα τετράποδα.

Σαν τέτοιες ενέργειες επιλέχθηκαν η σύνταξη φυλλαδίου που θα διανεμηθεί στους δημότες και η κυρίως στους μαθητές όλων των σχολείων με ταυτόχρονη επίσκεψη στα σχολεία και ομιλίες μελών της επιτροπής, η σύνταξη άρθρων και διαφόρων κειμένων σε τοπικές εφημερίδες, στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του Δήμου, αλλά και σε spot σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα με τα οποία θα καταβάλλεται προσπάθεια να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για το θέμα των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων και να αυαισθητοποιηθούν και οι ίδιοι για την φροντίδα αλλά και τη προστασία τους από απεχθείς πράξεις εξόντωσης τους με «φόλιασμα» γεγονός που στο παρελθόν και πρόσφατα συνέβη στην πόλη μας.

Η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σύντομα στο έργο της και να ζητήσει τη συνδρομή και άλλων δημοτών – φίλων των ζώων, όπως και την υποστήριξη και συμπαράσταση από κάθε αρμόδιο άτομο, όπως κτηνιάτρων , εκπαιδευτικών κ.α

 

Γιάννης Γκιόλας

Δημοτικός Σύμβουλος του Συνδυασμού Ναύπλιο η άλλη πρόταση

Μέλος της επιτροπής των αδέσποτων

2 Σχόλια»

  filozoikossyllogosargos wrote @

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι η πρόληψη. Τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν. Δημιουργούνται από τους ανθρώπους. Ο Νόμος 3170/2003 επιβάλλει την υποχρεωτική σήμανση με microchip όλων των οικόσιτων σκύλων. Δυστυχώς μέχρι τώρα ποτέ δεν εφαρμόστηκε ούτε κανείς ιδιώτης δεν ελέγχτηκε αν έχει τοποθετήσει το microchip στο σκύλο του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι κυνηγοί που όταν το ζώο τους δεν είναι ικανό να κυνηγήσει το εγκαταλείπουν στους δρόμους επιβαρύνοντας το πρόβλημα. Ιδιώτες που βαρέθηκαν το ζώο τους το αφήνουν κάπου στην πόλη. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα ζώα των ποιμένων που μέσα σε ένα χρόνο γεννούν δύο φορές και τα περισσότερα κουτάβια καταλήγουν αδέσποτα. Οι ποιμένες δεν τα στειρώνουν(αλλά ούτε και τα προφυλάσσουν κατά την περίοδο τους), γιατί κατά την ελληνική δοξασία «τα στειρωμένα ζώα δεν κυνηγούν καλά και δεν φυλάνε το κοπάδι!». Αν όλα αυτά τα ζώα είχαν ηλεκτρονική σήμανση αφενός θα ήταν δυνατόν να εντοπιστούν οι δράστες αφετέρου θα ήταν ένας λόγος να τους αποτρέψει να προβούν σε αυτή την πράξη αφού το πρόστιμο είναι μεγάλο. Όσα ζώα και αν περισυλλεχθούν, όσα ζώα και αν στειρωθούν, όσα αδέσποτα και να βρουν σπίτι μέσω υιοθεσίας, νέα αδέσποτα θα υπάρχουν συνέχεια καθημερινώς αν δεν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, φιλόζωοι και δημοτικές αρχές να στερέψουμε την πηγή. Καιρός είναι να εφαρμοστεί ο Νόμος και να αρχίσει ο έλεγχος. Σε μικρές κοινότητες και μικρούς Δήμους είναι πιο εύκολο να γίνει έλεγχος λόγω του μικρότερου όγκου του πληθυσμού που κατέχει ζώα. Όταν ο γείτονας μας δεν έχει πλέον σκύλο, ας ζητήσουμε να μας αποδείξει που τον έδωσε. Και ας καταγγείλουμε την εγκατάλειψη. Δεν είναι σπιουνιά. Είναι υποχρέωση κάθε μέλους μιας κοινωνίας να καταγγέλλει το έγκλημα. Γιατί την επόμενη φορά το έγκλημα που τώρα δεν μας αφορά θα αγγίξει και εμάς και τότε θα είναι αργά. Ας ξεκινήσουμε τώρα! Ας τολμήσει ένας Δήμος να κάνει την αρχή αφού το προβλέπει ο Νόμος. Ας γίνει το Ναύπλιο το πρότυπο και το παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι. Εκτός και αν οι επιχορηγήσεις για στειρώσεις, εμβολιασμούς και σήμανση των αδέσποτων είναι πολύ μεγάλες και κανένας Δήμος δεν θέλει να κλείσει η «πληγή» των αδέσποτων πάρα την πανευρωπαϊκή κατακραυγή.
Πανελλήνια Ένωση Φιλοζώων «Ο ΑΡΓΟΣ»
tsvargos@ath.forthnet.gr
http://filozoikos-syllogos-argos.blogspot.com/

  Aliki wrote @

Ιδιαίτερα αισιόδοξο σαν πρώτη κίνηση η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε απο Μέλη της Επιτροπής και φιλόζωους του Ναυπλίου. Ας δώσει το Ναύπλιο ένα μάθημα Πολιτισμού και ένα παράδειγμα προς μίμηση σε άλλους Δήμους.
Τα αδέσποτα είναι ευθύνη Ολων Μας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: