η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Λιθάνθρακας : μας ενδιαφέρει και εμάς

Μπορεί το θέμα να μην μας αγγίζει άμεσα (αν και ο κορινθιακός δεν είναι μακριά) αλλά οι κλιματικές αλλαγές και η συμβολή μας στο να επιβραδύνεται η δύσκολη κατάσταση που έχουμε μπροστά μας μας αφορά όλους, επομένως και το θέμα του λιθάνθρακα.

Για το διάστημα 12-18 Μαϊου λοιπόν , προσδιορίστηκε, τελικά, η “εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα”, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της πρωτοβουλίας “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, που έγινε σήμερα Κυριακή 13/4, στη Λιβαδειά. Συζητήθηκαν, επίσης, άλλες παράλληλες πρωτοβουλίες, όπως καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών κατά του λιθάνθρακα, η διεύρυνση του πανελλαδικού μετώπου κατά του λιθάνθρακα, δράσεις πλατιάς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσα από το διαδίκτυο, τα δίκτυα πολιτών, τα σχολεία κλπ.

Είχε προηγηθεί μια διαδικασία συζήτησης και συνεννόησης στις διάφορες περιοχές, με σκοπό να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικότερος τρόπος οργάνωσης των σχετικών δραστηριοτήτων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, η μορφή και ο φορέας της διοργάνωσης των εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων σε κάθε περιοχή, οπότε και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Επιβεβαιώθηκε, τέλος, η ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική εμβάθυνση στα γενικότερα ζητήματα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και των εναλλακτικών λύσεων που πρέπει να υπάρξουν. Σε αυτή την κατεύθυνση, αποφασίστηκε να ανοίξει μια διαδικασία δημόσιου διαλόγου, με την ενεργό συμμετοχή του κινήματος των πολιτών, που θα μπορούσε να έχει σαν πρώτο σταθμό μια ημερίδα ή διημερίδα το φθινόπωρο του 2008.

Καλούμε τις κινήσεις των πολιτών, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, τις ενεργές συλλογικότητες των νέων, που θέλουν να συντονίσουν το βήμα τους μαζί μας, σε αυτή την κρίσιμη μάχη και, ειδικά, για την επιτυχημένη οργάνωση της “εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα”, να επικοινωνήσουν στη διεύθυνση: lithanthrakas@gmail.com

Διαβάστε επίσης μια εξαιρετικά εντυπωσιακή και τεκμηριωμένη προσπάθεια του Συλλόγου Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως ενάντια στις επαπειλούμενες μεθοδεύσεις για την εισαγωγή λιθάνθρακα με αλόγιστες συνέπειες για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Όλες οι πηγές που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο καθώς και πολλοί λεπτομερείς συγκριτικοί πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.kireas.org

Επισκεφθείτε επίσης το blog των «Πολιτών κατά του λιθάνθρακα»

1 σχόλιο»

  ΝΑΝΗ ΠΟΛΙΤΟΥ wrote @

ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ
Με ΣΚΛΗΡΟ καιΙ ΑΝΥΠΟΧΏΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ 5 μηνών , οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με απανωτές καταλήψεις , με αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ αλλά με σύμμαχο τις τοπικές κοινωνίες όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν οι λιθανθρακικές μονάδες κατάφεραν να ακυρώσουν τα σχέδια της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας και της παράδοσης της ΔΕΗ στην γερμανκική RWE εκχωρώντας της το 51% και το ΜΑΝΑGEMENT.
Μαζί με την εγκατάσταση της μονάδας εγκαταλείφθηκε και η αγορά ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ δύο παλαιότατων αεροστροβιλικών μονάδων που ήθελε να μας φορτώσει η Γερμανική RWE. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, υπερασπίζονται το εθνικό καύσιμο τον λιγνίτη, προστατεύουν τον ελληνα καταναλωτή και αντιδρούν πρώτοι στην προτεινόμενη αύξηση των τιμολογίων και τη δημιουργία των καρτέλ ενέργειας που επιχειρείται. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενημερώνει όλους τους πολίτες για το εθνικό έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί στο χώρο της ενέργειας εάν η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Ανάπτυξης προχωρήσουν στην υλοποίηση της απαράδεκτης γνωμοδότησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) όπου μετατρέπεται η Αδεια της ¨ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. από »Αυτοπαραγωγού-Συμπαραγωγού» σε »Συμπαραγωγό» όπου η ΔΕΗ μέσω του απαράδεκτου συστήματος της Οριακής Τιμής του Συστήματος που λειτουργεί σαν μηχανισμός επιδότησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της ΔΕΗ και του καταναλωτικού κοινού , θα έχει ετήσια απώλεια δεκάδες εκ. ευρώ και θα τα επωφελείται σκανδαλωδώς η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο ελληνας καταναλωτής με τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων.
Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ μετά από τις εξελίξεις της αποπομπής της Ελλάδας από την συμφωνία του ΚΙΟΤΟ όσον αφορά τους ρύπους να είναι η ΔΕΗ ενιαία, καθετοποιημένη, υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο
απερίσπαστη να προωθήσει αυτοδύναμα όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό παλαιών αλλά και την κατασκευή νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων όσο το δυνατόν πιό φιλικών στο περιβάλλον, στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου ενεργειακού
σχεδιασμού.

Ευχαριστω για τη φιλοξενία

Νανή Πολίτου
Αντιπρόεδρος ΕΔΟΠ-ΔΕΗ
Υποψήφια Βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: