η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Μνήμη Ευαγγελίας Δεϊλάκη

  Από  τον Όμιλο Τέχνης και Πολιτισμού Ναυπλίου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες
 ΗΤΑΝ  ένας οφειλόμενος    φόρος τιμής  και μια αναγνώριση σε ένα πρόσωπο  στο οποίο  το Ναύπλιο  χρωστάει πολλά.

Έστω και με καθυστέρηση   μεγάλη , το Ναύπλιο, μέσω του Ομίλου Τέχνης και Πολιτισμού, τίμησε το έργο της αείμνηστης αρχαιολόγου Ευαγγελίας Δεϊλάκη ο πέρασμα της οποίας από την πόλη ,  συνδέθηκε  με τη διατήρηση του χρώματος του ιστορικού κέντρου.

Ως  προϊσταμένη της Εφορείας κλασσικών αρχαιοτήτων Αργολιδοκορινθίας   έδωσε σκληρούς αγώνες  για να μην  αλλοιωθεί η παλιά πόλη από  νεωτερισμούς  και πολλές φορές ήρθε σε αντιπαράθεση με  επαγγελματίες του Ναυπλίου, των οποίων, υποτίθεται ,θίγονταν κάποια μικρό-συμφέροντα.

Μάλιστα την εμμονή της  στην προάσπιση  της  φυσιογνωμίας   του παλιού Ναυπλίου την ..πλήρωσε με δυσμενή μετάθεση στη Μαγνησία Για επανέλθει αργότερα  και μέχρι το 1978 , όταν μετατέθηκε στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν και το ανασκαφικό της έργο σε Αργολίδα και Κορινθία  ενώ συγγράμματα της δημοσιεύθηκαν σε  έγκυρα επιστημονικά περιοδικά Πέθανε το 2002.

Στην  εκδήλωση που έγινε το βράδι του Σαββάτου  5 Απριλίου 2008 οι Ναυπλιώτες  γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Ομίλου  για να αποτίσουν ένα φόρο τιμής  στην αξέχαστη αρχαιολόγο που αγάπησε  της περιοχή όσο λίγοι Και συνέβαλε τα μέγιστα στο να έχει σήμερα το Ναύπλιο   αυτή τη μοναδική ομορφιά που απολαμβάνουν  ντόπιοι και  επισκέπτες.

Για το έργο της Ευαγγελίας Δεϊλάκη μίλησαν οι αρχαιολόγοι Κωνσταντίνα Καζά, Ελένη Μώρου, η πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού  Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου και η ζωγράφος Ντιάνα Αντωνακάτου. Στο χώρο της ιματιοθήκης του ΠΛΙ, στον ‘’μεγάλο δρόμο» λειτουργησε έκθεση φωτογραφίας από το ανασκαφικό έργο της  Δεϊλάκη , όσο και  υλικό με χειρόγραφα σημειώματά της που πρόσφερε η κόρη της κ. Νέλλα Δεϊλάκη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης  ακούστηκε η πρόταση  να δοθεί  το όνομα της Ευαγγελίας Δεϊλάκη σε δρόμο του Ναυπλίου. Ας το  σκεφθούν στο δήμο, ποτέ δεν είναι αργά.

Και πάλι μπράβο στο πρόεδρο  του Ομίλου Θέμο Χαραμή και τους συνεργάτες του  για την  πρωτοβουλία που είχαν και υλοποίησαν με επιτυχία.

(   Χορηγός ήταν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  Αργολίδας)

                                                                                                     Γιάννης Γαλανόπουλος .

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: