η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Ο πύργος της Κάντιας

Μια παρέμβαση της Ένωσης Πολιτών του Δήμου Ασίνης

«Το πυργόσπιτο της Κάντιας του Νομού Αργολίδας, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο από το ΥΠΠΟ σύμφωνα με την Υ.Α.62493/2330/1952, ΦΕΚ 186/Β/14-8-52 και με την Υ.Α. Φ31/34472/3422/74/19-4-76(ΦΕΚ 612/30-4-76).

Η αλληλογραφία για να «διασωθεί» ο πύργος ξεκινάει εδώ και 40 χρόνια! Από το 1968 υπάρχουν σχετικά έγγραφα, που αν κανείς τα διαβάσει, αμέσως συμπεραίνει, ότι πρόκειται για πλήρη εφαρμογή της πολιτικής « από τον Άννα στον Καϊάφα» και αυτής «του Πόντιου Πιλάτου».

Η πολιτεία σοφά το ανακήρυξε διατηρητέο μνημείο το 1952, μόνο που αυτό δείχνει πως δε φτάνει! Οι κατά καιρούς πρόεδροι της κοινότητας της Κάντιας, του εξωραϊστικού Συλλόγου της, αργότερα οι Δήμαρχοι του Δήμου Ασίνης, η Δημοτική Επιχείρηση και οι ιδιοκτήτες του πύργου, όχι όλοι και όχι πάντα, ζητούσαν συνεχώς να προστατευτεί και να αναστηλωθεί. Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης τους απαντούσε πως δεν μπορεί να αναλάβει το έργο γιατί έχει άλλες προτεραιότητες και τους έκανε σύσταση να τον αναστηλώσουν οι ίδιοι. Το Υπουργείο Πολιτισμού μόνιμα ήταν ο μεγάλος Απών στην όλη ιστορία και η Δ΄ Κλασσική Εφορεία Αρχαιοτήτων Ναυπλίου δήλωνε ως η πλέον αναρμόδια.

Τα χρόνια περάσανε, 57 χρόνια δεν είναι λίγα και ο χρόνος έκανε τη δουλειά του. Όλοι εμείς στεκόμαστε βουβοί παρατηρητές κοιτάζοντας ένα διαρκές έγκλημα να γίνεται μπροστά τα μάτια μας. Λέμε ένα βιαστικό «κρίμα» και γυρίζουμε τα μάτια μακριά από το αποτρόπαιο αυτό θέαμα του Πύργου και μπαίνουμε γρήγορα στις διπλανές ταβέρνες για να φάμε τα νόστιμα παϊδάκια!

Το 1977 ο Πύργος αποτυπώθηκε αρχιτεκτονικά και διερευνήθηκε ιστορικά στη μελέτη της Νίκης Χρονοπούλου- Ζαμενοπούλου, «Πυργόσπιτα σε οικισμούς στην περιοχή της Ναυπλίας», ενώ το 1987-88 αναφέρεται με εκτενέστερο τρόπο στην ιστορική και αρχιτεκτονική μελέτη του Ιορδάνη Δημακόπουλου με τον τίτλο , «Πύργοι, οι οχυρές κατοικίες της προεπαναστατικής Πελοποννήσου».

Το πυργόσπιτο δεν είναι το μοναδικό στην περιοχή της Αργολίδας. Στις αναφερόμενες μελέτες καταγράφονται δύο άλλα, στην περιοχή των Ιρίων, (τα οποία και έχουν πλήρως καταστραφεί) ενώ ένα τρίτο, με πολλές ομοιότητες με το δικό μας Πύργο, ανακαινίστηκε πρόσφατα στο Νομό Κορινθίας. Πρόκειται για τον Πύργο Κορδή, στο Δερβένι του δήμου Ευρωστίνης, που έχει γίνει ένα κόσμημα για την περιοχή και πόλος έλξης επισκεπτών στο χωριό που ονομάζεται μάλιστα Πύργος.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ιορδάνη Δημακόπουλου, το πυργόσπιτο «εντάσσεται στην κατηγορία των οχυρών κατοικιών της προεπαναστατικής περιόδου. Ο πύργος της Κάντιας εντάσσεται στην κατηγορία της οχυρής κατοικίας της υπαίθρου, φαινόμενο που υπήρχε ήδη, από τις αρχές της τουρκικής κατάκτησης, και γνωρίζει μεγάλη εξάπλωση από τα μέσα του 17ου αιώνα στην Πελοπόννησο.

Μετά το τέλος της επανάστασης το «Ζευγολατείον της Κάντιας και ο Πύργος του Κάντια-αγά περιήλθε στο Ελληνικό δημόσιο και πουλήθηκε το 1826 «…δια την κατεπείγουσαν ανάγκην της ενισχύσεως του αγώνος του Μεσολογγίου..»

Η ανάγκη διατήρησης και αποκατάστασης του «πυργόσπιτου της Κάντιας» ως ενός σπάνιου τεκμηρίου πύργου-οχυρής κατοικίας της προεπαναστατικής Πελοποννήσου, γίνεται πλέον εμφανής. Μάλιστα αφού κατόρθωσε να επιβιώσει άθικτο, όπως φαίνεται, των πολεμικών συρράξεων και των καταστροφών του Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια του Αγώνα, και να φθάσει ως τις μέρες μας στη σημερινή ανατρέψιμη κατάστασή του, θα ήταν ατόπημα η εγκατάλειψή του στη φυσική φθορά και την εξαφάνιση».

Αυτή τη στιγμή ο πύργος, είναι μια ασχήμια, μια εστία μόλυνσης ,μια θλίψη μέσα στην καρδιά του μικρού χωριού και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα παιδιά και τους περαστικούς.

Ο Δήμος της Ασίνης εκτός από τις όμορφες παραλίες, λίγα πράγματα έχει να επιδείξει, πλην της Αρχαίας Ασίνης, όπου και εκεί υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη.

Οι προτεινόμενες χρήσεις σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της αρχιτέκτονα-μηχανικού ιστορικών μνημείων και κτιρίων κ. Ιωάννας Σωτηρίου-Δωροβίνη που έχει ήδη υποβληθεί στο Δήμο Ασίνης τον Οκτώβρη του 2002, είναι οι πιο κάτω:

«Το κτίριο προβλέπεται να λειτουργήσει ως κέντρο έκθεσης και εμπορίας τοπικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την οργάνωση γιορτών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων. Ο στόχος του προγράμματος είναι το κτίριο να λειτουργήσει ως τόπος έλξης της τοπικής κοινωνίας για την προαγωγή και τη διατήρηση τοπικών εθίμων και αφετέρου τη διαρκή επιμόρφωση των κατοίκων σχετικά με τις καλλιέργειες των προϊόντων τους, με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, διαλέξεων, εκθέσεων αγροτικών προϊόντων, διοργάνωση της Γιορτής της αγκινάρας κ.τ.λ. Επίσης προβλέπεται να λειτουργήσει σ’ αυτό μόνιμη έκθεση ιστορικής επισκόπησης και αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του φαινομένου των πύργων της προεπαναστατικής Πελοποννήσου, με παραδείγματα πύργων που έχουν ήδη ανακαινιστεί. Τέλος το κτίριο προβλέπεται να λειτουργήσει και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων (διαλέξεις, προβολή ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής κλπ) της περιοχής που στερείται παντελώς τέτοιας υποδομής».

Η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό αρχαιολογικό Συμβούλιο και δόθηκαν οι περαιτέρω κατευθύνσεις:

«Ζητήθηκε να ξεκαθαριστεί από το Δήμο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να καθαριστεί το κτίριο και να γίνουν προσωρινές αναστηλώσεις και έργα απαραίτητα για ανακτήσεις των τμημάτων που έχουν καταρρεύσει».

Μετά από τόσα χρόνια, ήρθε η ώρα να πάρει τέλος αυτή η ντροπή της Κάντιας. Η Ένωση των πολιτών του Δήμου, μετά το νερό της ύδρευσης του Δήμου, μαζί με τον εξωραϊστικό Σύλλογο της Κάντιας έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα του Πύργου. Στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ασίνης θα ζητήσουν να παραβρεθούν και να εισηγηθούν το σχετικό θέμα στα μέλη του. Για να υπάρξει όμως αποτέλεσμα θα πρέπει να το αγκαλιάσει όλη η Δημοτική Αρχή και να συνεργαστεί με τους 30 κληρονόμους του :

  • 1. Να πάρει απόφαση το Δημοτικό συμβούλιο ότι αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της κληρονομικής αποδοχής του πύργου και στη συνέχεια τα έξοδα μεταβίβασης της πράξης της δωρεάς του Πύργου από τους κληρονόμους στο Δήμο Ασίνης.
  • 2. Στη συνέχεια να σταλεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου η αρχιτεκτονική μελέτη της κ. Ιωάννας Σωτηρίου-Δωροβίνη για έγκριση από το περιφερειακό Συμβούλιο και τέλος
  • 3. Να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για ένταξη του έργου στο ΄Δ κοινοτικό πλαίσιο, για χρηματοδότηση.

Πάσχα 2008

Κατερίνα Παπαδριανού

Εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτών του Δήμου Ασίνης

Advertisements

1 σχόλιο»

  Meleagros wrote @

Μπλα μπλα μπλα.. και σημερα, τελη Ιουλιου 2011 ο Πυργος εξακολουθει να καταρρεει.. Βαλανε μια πινακιδε «Πυργος της Καντιας», βαλανε κι ενα σκοινι εκει που τελειωνουν οι σκαλες , ωστε να μην τσακιστει κανεις ανεβαινοντας.. και καθονται στις ταβερνες και μασανε.. Χα χα χα χα χα! Εισαστε τοσο του κωλου, κυριες και κυριοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τοσο προδοτες που αληθεια σας αξιζει απαγορευση εισοδου στην Βουλη! Εσεις, λαε, σημερινοι 70αρηδες, 60αρηδες, 50αρηδες και 40αρηδες ειστε η αιτια της τραγικης καταστασης στην οποια βρισκεται το Εθνος. Εσεις τους ψηφιζετε εδω και 35 χρονια. Ειστε προδοτες και ζωα. Και ο Πυργος ακομη καταρρεει..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: