η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

«Αλλάζω τη ζωή μου»

σχόλιο του Γ Σταϊκου 

  “Αλλάζω τη ζωή μου σημαίνει κατεβάζω λίγο τη θερμοκρασία στο σπίτι τον χειμώνα και ας χρειαστεί να βάλω ένα πουλόβερ”

αυτά είναι λόγια του  Γιαν Αρτύς-Μπερτράν  γάλλου ακτιβιστή φωτογράφου  γνωστού ως Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. Η αναφορά μου σ΄αυτόν δεν είναι άσχετη με την στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς το οικολογικό κίνημα, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

  Ο Γιαν Αρτύς-Μπερτράν μας εξηγεί ότι η προστασία του πλανήτη μας έχει άμεση σχέση με την αλλαγή της ζωής μας, που σημαίνει αυτοσυγκράτηση και αποφυγή περαιτέρω ρύπανσης. Αλλάζω τη ζωή μου δεν σημαίνει *πηγαίνω τα απορρίματα στην ανακύκλωση* ή *αγοράζω βιολογικά προϊόντα. Αλλάζω τη ζωή μου σημαίνει *δεν παίρνω το ρυπογόνο αεροπλάνο, αν μπορώ να κάνω διαφορετικά* ή *προσπαθώ να μοιραστώ ένα αυτοκίνητο με άλλους συνεπιβάτες*.  Επιλέγω, αυτό που θα φάω, να είναι τοπικό προϊόν  κι όχι να  έρχεται από την άκρη του κόσμου.

  Με λύπη διαπιστώνω ότι τόσα και τόσα οικολογικά κινήματα δημιουργήθηκαν στον κόσμο και στη χώρα μας, παρόλα αυτά η συμπεριφορά μας δεν άλλαξε. Οι οικολόγοι μας είχαν μπει στο κοινοβούλιο, αλλά δεν έπεισαν. Οι συνήθειες μας δεν άλλαξαν. Οι καταστροφές συνεχίστηκαν. Το μόνο *φάρμακο* είναι η αλήθεια. Να συνειδητοποιήσουμε το τι συμβαίνει και να αρχίσουμε έμπρακτα τις αλλαγές στη ζωή μας. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να περιορίζονται στις μέρες τις αφιερωμένες στο περιβάλλον , στη γη, στα δάση … αλλά στην καθημερινή διαβίωση. Αλλά πως θα συμβεί αυτό όταν το μόνο που μας ενδιαφέρει πλέον -οι ευρωπαίοι, καναδοί, αμερικανοί και άλλοι αστοί προηγούνται επ΄αυτού!- είναι τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο! κι αν  θα μπορέσουμε να κάνουμε μπάρπεκιου! Ο καιρός μας ενδιαφέρει για την καλοπέρασή μας κι όχι για την επίδραση πάνω στη γη. Εμείς οι αστοί δεν καταλαβαίνομε τις κλιματικές αλλαγές. Οι μόνοι που τις καταλαβαίνουν είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν με τα χέρια, διότι εξαρτώνται 100% απ΄αυτές.

  Να αλλάξει η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι το ζητούμενο, προκειμένου να μιλούμε για σωτηρία της γης. Ναι, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να φέρομε την οικολογία στην καρδιά της ανθρώπινης συνείδησης, που σημαίνει να την κάνει ο καθένας κομμάτι του εαυτού του μας λέει ο Γιαν Αρτύς-Μπερτράν. Μόνο αν κατανοήσουμε και αποδεχτούμε, ότι μπορούμε να ζήσομε καλύτερα με λιγότερα, θα έχομε αλλάξει τη ζωή μας!

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: