η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων : «ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ ΝΑΥΠΛΙΟΥ». Έχει μέλλον στην πόλη μας;

ένα υπόμνημα του Διοικητικού & Εκπαιδευτικού προσωπικού  της ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Ναυπλίου στους φορείς της πόλης του Ναυπλίου και του νομού

 Το κτιριακό πρόβλημα

Η Σχολή του Ναυπλίου

   Όπως είναι σε όλους γνωστό εδώ και χρόνια, η ύπαρξη της ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Ναυπλίου του ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) (πρώην Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων), η οποία λειτουργεί από το 1972 στο Νομό Αργολίδας, έχει προσφέρει πάρα πολλά στην Τουριστική ανάπτυξη του  νομού, μέσω του εκπαιδευτικού της έργου.

     Οι απόφοιτοι της σχολής του Ναυπλίου, ανέρχονται περίπου σε 3.500 και πλέον άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται παιδιά από όλη την Ελλάδα και φυσικά μεταξύ αυτών, πολλά από την Αργολίδα.

 Προσφορά της Σχολής στον Νομό

  Σε πολλούς τομείς  έχει ωφεληθεί ο νομός, από την Σχολή:

     Ο Νομός Αργολίδας (το Ναύπλιο, το Τολό, η Επίδαυρος η Ερμιονίδα, οι αρχαιολογικοί χώροι και σχεδόν κάθε γωνία αυτού του τόπου) είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός. Προβάλει λοιπόν ως αναγκαιότητα η τουριστική εκπαίδευση σ΄ αυτόν και κατ΄ επέκταση σε όλη την Πελοπόννησο. Η ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Ναυπλίου, είναι η μοναδική αμιγώς Τουριστική Σχολή στην Πελοπόννησο. Η ιστορία της Σχολής, το μοντέλο λειτουργίας της, καθώς και η ανάπτυξη νέων τμημάτων (ΙΕΚ) εγγυώνται για την τουριστική συνεχή αναβάθμιση του νομού.

      Επίσης, ο νομός έχει ωφεληθεί και στον τομέα της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, αφού η σχολή λειτουργεί σαν μια πλήρως οργανωμένη ξενοδοχειακή μονάδα, με  πρότυπο οικοτροφείο για τους Α΄ ετείς μαθητές/τριες και με εξωτερικούς Β΄ ετείς μαθητές/τριες: α) απασχολεί επαγγελματικά καθηγητές, υπάλληλους γραφείων, βοηθητικό προσωπικό κλπ. β) ενισχύει την εμπορική ζωή του τόπου (προμήθειες αγαθών, ενοικιάσεις καταλυμάτων για τους Β΄ ετείς μαθητές κλπ.).

     Ακόμα σε κοινωνικό επίπεδο, για την τοπική κοινωνία, η ύπαρξη της Σχολής, τα νέα άτομα, η κατάρτιση τους, προσφέρει ζωντάνια και ρυθμό στην καθημερινότητα μα και σε εκδηλώσεις – συμμετοχές των μαθητών/τριών (συμμετοχή σε επαγγελματικές εκθέσεις – διοργανώσεις, όπως γιορτή πορτοκαλιού, ημερίδες τουριστικού ενδιαφέροντος, γαστρονομικές εκδηλώσεις – διαγωνισμοί, αιμοδοσία μαθητών/τριών, συμμετοχή σε δεντροφυτεύσεις κλπ.)

     Είναι πλέον θεσμός και θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι τόσο για την Αργολίδα, όσο και για όλη την Πελοπόννησο.

 Ποιότητα & εκπαίδευση στον ΟΤΕΚ

 Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης πλέον δημιουργεί και άλλα τμήματα και άλλες βαθμίδες σχολών, στην τουριστική εκπαίδευση, συνεχώς και η Σχολή του Ναυπλίου ακολουθεί και αναβαθμίζεται.

     Μια ματιά στην ιστοσελίδα του οργανισμού (www.otek.edu.gr) αρκεί για να δει κανείς το επίπεδο του ΟΤΕΚ (υπάγεται στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης)  στην τουριστική εκπαίδευση, με  προσφορά στον Έλληνα πολίτη που ενδιαφέρεται για σπουδές Τουρισμού σε διάφορες βαθμίδες, χωρίς να τον επιβαρύνει με το οικονομικό  κόστος των αντίστοιχών  ιδιωτικών σχολών.

     Σημειώνεται πως ο ΟΤΕΚ δημιουργεί κάθε χρόνο Τμήματα επιμόρφωσης ενηλίκων (Μετεκπαίδευση) που ήδη απασχολούνται στον τουρισμό (υπαλλήλων ξενοδοχείων, εστιατορίων κλπ.) και  η Σχολή του Ναυπλίου εποπτεύει αυτά τα τμήματα στο Τολό, αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο. Επίσης δημιουργήθηκαν και τμήματα σεμιναρίων κατά κλάδους, όπως τμήματα επιμόρφωσης οδηγών ΤΑΞΙ που λειτούργησαν σε δύο πόλεις της Πελοποννήσου.

 Το κτιριακό πρόβλημα

 Δυστυχώς όμως, ύστερα από τόσα χρόνια λειτουργίας, η Σχολή του Ναυπλίου δεν απέκτησε ποτέ δικό της χώρο. Κατά καιρούς στεγάστηκε με μίσθωση, σε διάφορα ξενοδοχεία ή άλλες εγκαταστάσεις. Σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο (Ξενοδοχείο ΑΣΤΕΡΙΑ) στο Τολό και το συμβόλαιο λήγει τον Οκτώβριο του 2010. Το μίσθωμα ανέρχεται ετησίως σε 100.000,00 €.

     Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι  επίσης πρέπει να προβλεφθεί χώρος για την επέκταση  στις ειδικότητες του οργανισμού, που πρέπει να αναπτυχθούν, προκειμένου βέβαια να είναι η Σχολή αναπτυξιακά ανταγωνιστική ως προς την αγορά εργασίας, προσφοράς και ζήτησης.

    Είναι πολύ σημαντικό για την συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής του Ναυπλίου να δημιουργηθούν αυτά τα τμήματα – σχεδόν ζωτικής σημασίας γι αυτήν.

     Στις εγκαταστάσεις της (Ξενοδοχείο ΑΣΤΕΡΙΑ), ύστερα και από την επίσκεψη του Προέδρου Δ.Σ. ΟΤΕΚ κ. Αγραπίδη Χρήστου και του Αντιπροέδρου Δ.Σ. ΟΤΕΚ κ. Πλατανιώτη Γεώργιου, υπήρξε η επισήμανση  ότι λόγω ακαταλληλότητας των χώρων που προορίζονταν για εργαστήρια, Μαγειρικής Τέχνης, δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη του ΙΕΚ Μαγειρικής Τέχνης.  

     Η Σχολή Ναυπλίου πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργήσει το εν λόγω ΙΕΚ, το οποίο έχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, σε σχέση με το ήδη υπάρχον τμήμα ΕΠΑΣ Ξενοδοχειακών – Επισιτιστικών Υπηρεσιών που  εμφανίζει μειωμένο ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων.

     Οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΟΤΕΚ, επισκέφθηκαν ένα ξενοδοχείο που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και πρόκειται να συμμετάσχει όταν προκηρυχθεί διαγωνισμός εκ νέου, για την μίσθωση του κτιρίου. Το ξενοδοχείο αυτό βρίσκεται στην Πλάκα Δρεπάνου και το βρήκαν αρκετά ενδιαφέρον και κατάλληλο.

     Οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΟΤΕΚ  διαβεβαίωσαν πως ο διαγωνισμός αυτός θα προκηρυχθεί  τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου 2009.

 

Προτάσεις & λύσεις του προβλήματος

 

     Καλό λοιπόν θα είναι να υπάρχουν αρκετές και επαρκείς προτάσεις  ενδιαφέροντος για την λύση του κτιριακού προβλήματος της Σχολής.

     Σημειώνεται επίσης πως και  παλαιότερα είχαν αναζητηθεί λύσεις και προταθεί  χώροι κυρίως για την μόνιμη και καλύτερη λειτουργία της Σχολής, όπως το ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου, όπου εκεί οι εγκαταστάσεις, οι προδιαγραφές καθώς και η θέση του οικήματος  ήταν οι καλύτερες. Επίσης η Σχολή έχει στην ιδιοκτησία της  οικόπεδο 42,500 στρεμμάτων στη θέση Καραθώνα Ναυπλίου.

     Στην πρώτη περίπτωση του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ, το   θέμα αυτό πρέπει να επανεξετασθεί και εκτιμηθεί και πάλι από φορείς και πολιτεία, γιατί με τα σημερινά δεδομένα, το ΞΕΝΙΑ, παραμένει δραματικά αναξιοποίητο  για την πόλη του Ναυπλίου και οι διαδικασίες για να στεγασθεί εκεί η Σχολή πρέπει να διερευνηθούν και κλιμακωθούν ξανά προς αυτή την κατεύθυνση.

     Η δεύτερη περίπτωση – αξιοποίησης οικοπέδου Καραθώνας – ωφελεί μόνο σε περίπτωση παραχώρησης της από την Σχολή για ήπια τουριστική ανάπτυξη  – σύμφωνα με τις αποφάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής της Καραθώνας από τον Δήμο Ναυπλίου, και αντίστοιχη παραχώρηση από τον Δήμο οικήματος για  να στεγαστούν τα ΙΕΚ  της Σχολής, για τα οποία δεν απαιτείται  οικοτροφείο.

Η Σχολή πρέπει να παραμείνει στον Νομό και στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί σήμερα για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω και πρέπει όλοι οι φορείς και η πολιτεία να αναλογισθούν την προσφορά της και να αγωνισθούν γι αυτό το σκοπό.

 

Προάσπιση πρωταρχικών δικαιωμάτων, ευαισθητοποίηση

 

     Περισσότερο τώρα από ποτέ, που φημολογείται  εκδήλωση  έντονου ενδιαφέροντος από πλευράς του Νομού Κορινθίας (Νομάρχης, Δήμαρχος, Επιμελητήριο)  και που ανεπίσημα συζητιέται από άτομα Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης σε μέσα μαζικής ενημέρωσης κλπ. Υπήρξε και προσφορά για κτιριακή εγκατάσταση στο Λέχαιο Κορινθίας (Ξενοδοχείο  Blue Pearl) και επιτροπή από της Τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕΚ, θα κατέβει για να ελέγξει την καταλληλότητα του ξενοδοχείου. Εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΟΤΕΚ  έχουν ήδη επισκεφθεί το χώρο (Πρόεδρος & Αντιπρόεδρος Δ.Σ.).

     Ο ΟΤΕΚ οφείλει πάντα να ενδιαφέρεται προς αναζήτηση καλύτερων χώρων για αναβάθμιση των σπουδών που παρέχει. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά την αναγκαιότητα της λειτουργίας  της Σχολής του Ναυπλίου και αναζητά την λύση στα προβλήματα της.  Επίσης και οι άλλοι Νομοί οφείλουν να διεκδικούν για τους πολίτες τους παροχές, υπηρεσίες και ανάπτυξη. Όχι όμως σε βάρος άλλων Νομών, πλήττοντας ζωτικές τους ανάγκες (εργασία, εκπαίδευση, οικονομία).  Είναι εμφανές όμως πως η καρδιά της Αργολίδας χτυπάει στους ρυθμούς του Τουρισμού και έχει ανάγκη εκπαίδευση και αναβάθμιση. Προέχει λοιπόν η υπάρχουσα Σχολή να παραμείνει εδώ και να αναβαθμιστεί. 

 

Οι άνθρωποι

 

     Οι εργαζόμενοι της σχολής, ανησυχούν, σε προσωπικό επίπεδο για την τύχη της Σχολής όπου εργάζονται για πολλές δεκαετίες. Κυρίως όμως ανησυχούν γιατί όλα αυτά τα χρόνια με αγάπη και δημιουργικότητα υποστήριξαν αυτό το τουριστικό λειτούργημα, με βάση τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και  γιατί γεμάτοι υπευθυνότητα προσέφεραν, προσφέρουν και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στους νέους, στον τόπο αυτό, στον τουρισμό και στον πολιτισμό αυτής της χώρας.

 Αίτημα

 Ζητούμε από τις πολιτικές αρχές, τους φορείς, και τους πολίτες του Νομού  την υποστήριξη και συμπαράσταση τους, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλέον αρμόζουσα λύση του κτιριακού της σχολής με σκοπό να παραμείνει στην περιοχή μας και να συνεχίσει εδώ τη λειτουργία της.

     Από τη Διοίκηση του Οργανισμού ζητούμε την αμέριστη στήριξη τους για τη διευθέτηση του θέματος του κτιρίου της ΕΠΑΣ Ναυπλίου, όπως αντίστοιχα εδόθησαν λύσεις, στην σχολή του Αγίου Νικολάου Κρήτης, στη σχολή της Κέρκυρας και της Αλεξανδρούπολης που οδεύει επίσης σε τακτοποίηση παρόμοιο κτιριακό πρόβλημα, μεριμνώντας  και προασπίζοντας πρωτίστως τα όσα αναφέρονται παραπάνω.

     Απευθυνόμαστε και στους συναδέλφους που μας  εκπροσωπούν στους συλλόγους μας από τους οποίους  ζητούμε αλληλεγγύη και συμπαράσταση.

 

 

24/07/2009

 Το Διοικητικό & Εκπαιδευτικό προσωπικό 

της ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Ναυπλίου

3 Σχόλια»

  λαζαρος wrote @

γεια σας……
θα ηθελα να μαθω με τι κριτηρια μπορει να ερθει ενα παιδι σε αυτην την σχολη?
απολυτηριο λυκειου?
και?
επισης δωστε ενα τηλ. για να επικοινωνησω

  admin wrote @

Για πληροφορίες στο http://www.otek.edu.gr
και στο τηλέφωνο 2752059229

  ΕΦΗ ΠΛΑΤΗ wrote @

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: