η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Δημοτικά τέλη. Πληρώνω Όσο Πετάω (Π.Ο.Π.)

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αλλαγή χρέωσης των δημοτικών τελών.

Σήμερα η χρέωση των δημοτικών τελών γίνεται με τα τετραγωνικά. Τα δημοτικά τέλη που θα καταβάλλει κάθε νοικοκυριό με το σύστημα Πληρώνω ¨Όσο Πετάω (ΠΟΠ) θα συνδέονται με την ποσότητα των απορριμμάτων του που θα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Σχέδιο αλλαγής του τρόπου χρέωσης των δημοτικών τελών παρουσίασε τη Δευτέρα 21/12/09 η  Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, σύμφωνα με το οποίο κάθε νοικοκυριό θα «πληρώνει όσο πετάει».

Το σύστημα Π.Ο.Π. (Πληρώνω Όσο Πετάω) συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, ενώ συμμετέχουν, από την Ελλάδα, ο Δήμος Ελευσίνας, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Με το νέο σχέδιο για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών, τα νοικοκυριά που παράγουν λιγότερα απορρίμματα και επιδεικνύουν καλύτερες επιδόσεις στην ανακύκλωση θα ανταμείβονται καταβάλλοντας χαμηλότερα δημοτικά τέλη.

Το «Πληρώνω Όσο Πετάω» θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 1.500 σπίτια στον Δήμο Ελευσίνας για το 2010, αλλά η εμπειρία θα καταγραφεί και θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια και από άλλους δήμους.

Πρόκειται για ένα σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων που προσφέρουν οι ΟΤΑ και βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τα δημοτικά τέλη που θα καταβάλλει κάθε νοικοκυριό θα συνδέονται με την ποσότητα των απορριμμάτων του που θα καταλήγουν στα σκουπίδια, και άρα στους ΧΥΤΑ. Έτσι, δίνεται στους δημότες ένα κίνητρο για να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε ορισμένους δήμους 14 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στους δημότες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα διανεμηθούν ειδικές σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες θα διαθέτουν barcode (κωδικός προϊόντος) για κάθε δημότη, ώστε να ζυγίζεται το βάρος της σακούλας των σκουπιδιών που παράγει το κάθε νοικοκυριό. Τα απορρίμματα θα οδηγούνται σε συγκεκριμένους κάδους και η τελική χρέωση του κάθε δημότη σε δημοτικά τέλη θα είναι σε συνάρτηση με τον όγκο των σκουπιδιών που παρήγαγε.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: