η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Με πόνο ψυχής….

με βάρκα την ελπίδα;

 Αντωνιάδης Μπάμπης

Μόλις αντίκρισα τις κομμένες μανταρινιές κάτι έσπασε μέσα μου. Βλέπεις κατά γης δένδρα μεγαλύτερα από την ηλικία σου, σε πιάνει ένας πόνος ψυχής. Δένδρα φυτεμένα από το 1955, μεγαλωμένα με πολλές δυσκολίες, εποχές χωρίς Ανάβαλο. Και το κόψιμο γιατί; Για να μπολιάσουμε νέες ποικιλίες μήπως και είναι τα προϊόντα πιο εμπορεύσιμα. Το ενδιαφέρον είναι το πως γίνεται η επιλογή του προϊόντος που θα μπολιάσεις. Ρωτάς αυτόν που μπολιάζει. Τι γίνεται, τι μπολιάζουν οι άλλοι;

Ρωτάς τους εμπόρους. Τι τιμή είχε το ένα ή το άλλο προϊόν το χρόνο που πέρασε; . Αφού τελειώσεις την δική σου έρευνα αγοράς καταλήγεις στο προϊόν, που θα μπολιάσεις τα δένδρα σου. Και φυσικά είναι το προϊόν μόδα της κάθε εποχής. 

Σκεφτείτε ότι η μεγάλη αλλαγή στις καλλιέργειες που έγινε πριν από επτά – οχτώ χρόνια. Από κοινά μανταρίνια και πορτοκαλιές σε κλημεντίνες. Γιατί; Αυτό ήταν της μόδας. Γιατί οι καταναλωτές έγιναν λένε τεμπέληδες και δεν θέλουν μανταρίνια με κουκούτσια. Βούρ όλοι να μπολιάσουμε κλημεντίνες. Παλιότερα κάπως έτσι είχε χαθεί  και μια άλλη ποικιλία μανταρινιών οι  σατσούμες.

Και τώρα η μόδα και η αγορά προστάζει από μανταρίνια  Nova ή  Page και από πορτοκάλια laneleit.

Γιατί; Τα κοινά μανταρίνια δεν πουλήθηκαν το χρόνο που πέρασε. Γιατί τα Nova είχαν τιμή από  0.50 ευρώ το κιλό και πάνω Γιατί τα Page μπορεί αν μην βγάζουν πολλά κιλά το δένδρο αλλά η τιμή είναι διπλάσια από τα Nova. Γιατί οι κλημεντίνες από 0.60 – 0.70 ευρώ ανά κιλό τα προηγούμενα χρόνια, φέτος μετά βίας κυμανθήκαν μεταξύ 0.30 έως 0.50 ευρώ το κιλό. Γιατί όποιος πούλησε πορτοκάλια Merlin 0.20 ευρώ το κιλό ήταν τυχερός όταν οι τιμές ήταν από 0.15 έως 0.17 ευρώ το κιλό με την τιμή κοπής δικιά σου. Άρα καθαρά κοντά στα 0.10 το κιλό. Η απόγνωση στα ύψη. Η λύση το μπόλιασμα για αναζήτηση κάποιας ελπίδας για εισόδημα.

Και εάν όλοι καλλιεργήσουμε  Nova ή Page τι θα γίνει; Ποια θα είναι η τιμή;

Τώρα αυτοί που πριν από οχτώ χρόνια μπόλιασαν κλημεντίνες ξανακόβουν τα δένδρα για να κάνουν Nova ή Page.

Έτσι μπορεί να περιγράψει κάποιος τον σημερινό σύγχρονο αγροτικό προγραμματισμό. Πειράματα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.  

Θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο;

Η περιοχή της Ασίνης – Δρεπάνου που αναφέρομαι είναι 11.000 στρέμματα περίπου. Με γνωστά τα προβλήματα του ποτίσματος (Ανάβαλος με συνθήκες του 1960 χύμα,ή τεχνική βροχή, ανοικτά δίκτυα,  δεύτερες κινήσεις, πότισμα κάθε 20 μέρες κ.λπ). Δεν θα μπορούσε κάποια υπηρεσία να σχεδιάσει την παραγωγή. Να δει προϊόντα με ονομασία προέλευσης για παράδειγμα. Προϊόντα οικολογικά σε ενδεδειγμένη κλιματολογικά περιοχή.  Να δει το κοινό μανταρίνι όχι να εξαφανίζεται αλλά  να έχει ονομασία προέλευσης όπως το κοινό μανταρίνι της Χίου;

Δεν θα μπορούσαμε να δούμε μέσα από στοιχεία που εύκολα μπορεί να βρεθούν, πόσες ποσότητες από τις παραγωγές τα τελευταία χρόνια έγιναν εξαγωγή πόσες πήγαv στα αστικά κέντρα (Αθήνα Θεσσαλονίκη) και εσωτερική αγορά. Να δει πόσα NOVA πόσα PAGE πόσες πορτοκαλιές πόσα κοινά μανταρίνια πόσες κλημεντίνες πρέπει να έχει η περιοχή για να υπάρχει η καλύτερη δυνατότητα διάθεσης στην αγορά. Τι γίνεται με την ανθεκτικότητα και τις παθήσεις των προϊόντων;  

Τώρα τι ψάχνω. Ολόκληρη γρίπη των χοίρων περάσαμε και μια καμπάνια για το πορτοκάλι και την βιταμίνη C δεν κάναμε μήπως αυξήσουμε την αγοραστική μερίδα.

Σκεφτείτε ότι ένας καφές με νερό στην παραλία Ναυπλίου είναι σαν να αγοράζεις 20 κιλά πορτοκάλια 

Θα μπορούσαν τα αστικά κέντρα όπως το Ναύπλιο να κάνουν κάτι;

Δεν μπορεί το πορτοκάλι να έχει αγορά 0.20 ευρώ το κιλό, στο κιλό να βγάζεις δύο ποτήρια χυμούς πορτοκαλιών και στα μαγαζιά της πόλης ο χυμός να πωλείτε γύρω στα 4.00 ευρώ.

Δεν θα μπορούσε η πόλη να είναι η πόλη του πορτοκαλιού; Οι εκατοντάδες επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακου να έχουν σαν πρώτη επιλογή τον φτηνό χυμό πορτοκαλιού;

Μου θυμίζει την γνωστή γιορτή αγκινάρας στα Ίρια . Κάνουμε γιορτή για προβολή ενός προϊόντος και τα διαφορετικά μαγειρέματα, και πουθενά σε καμιά ταβέρνα της περιοχής δεν υπάρχει φαγητό με αγκινάρα !!!!!!!!

Έχει ακόμα και τουριστικό ενδιαφέρον μια περιοχή να έχει ταυτότητα και  γεύσεων και προϊόντων…..

Έτσι γράφω για να βγάλω το θυμό μου, την ταραχή μου από το κόψιμο των δένδρων. Δεν πιστεύω ότι ακούει κανείς. Δεν είναι δα και καινούργια πράγματα.  Στα αγροτικά οι αλλαγές είναι αργές. Εδώ ο Ανάβαλος είναι σίριαλ που ξεπέρασε την Τζούλια. Μάλιστα περιμένουμε και την συνέχεια…..  Αντί να κουβεντιάζουμε στο νομό για πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων, για μικρά φράγματα για οικονομία ποτιστικού νερού, για όρια στις  ποτιστικές καλλιέργειες, έχουμε σαν  κύριο μέλημα πως θα διαθέσουμε νερό σε περισσότερες περιοχές. Και νερό για δείγμα γιατί δεν φτάνει για τις όλες καλλιέργειες. (παράδειγμα η προοπτική της μεταφοράς του νερού από τον Ανάβαλο στην Ερμιονίδα)  

Ας  μην ξεχνάμε όμως ότι το καλύτερο προϊόν στην Αργολίδα, όπως λέει ο φίλος μου Γιώργος που μου καματεύει το χωράφι, είναι η μεζονέτες………….    

Advertisements

3 Σχόλια»

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ wrote @

Η μεγάλη αυταπάτη των αναδιαρθρώσεων της δεκαετίας του 80 που αργότερα εξελίχθηκε σε κανονική απάτη και που οδήγησε στην καταστροφή μνημείων της φύσης γιατί τέτοια ήταν οι πορτοκαλιές που τότε μπολιάστηκαν , δεν έδοσε καμμιά λύση στό πρόβλημα.
Θα σου αναφέρω μιά σειρά αποτυχημένων ποκιλιών που θα έλυναν τάχα το πρόβλημα της διακινησης του προιόντος με την επιμήκυνση της εξαγωγικής περιόδου.
Σαλουστιάνα , νιου χωλ, πέιτζ , ταρόκκο
και τώρα αυτό το άχυρο υπο μορφή μανταρινιού ονόματι nova .
Πές μου τι σχέση έχει με το άρωμα και τη γεύση του κλασσικού τεράστιου Ασινιώτικου μανταρινιού των παιδικών μας χρόνων ;

  sikam wrote @

Σ ακουω εγω φιλε Μπαμπη σε ακουνε και αλλοι. Αλλαζουνε οι ανθρωποι σιγα σιγα τιποτα δεν παει χαμενο.
Πολυ καλο το αρθρο σου
Μακης


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: