η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Για τη μετεγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου ΑΦΟΙ ΚΟΥΦΑΚΗ ΑΒΕ στα Γαλαναίικα Αγίου Αντωνίου δήμου ΑΣΙΝΗΣ

Η περιοχή που προβλεπεται να εγκαταστασθεί το πυρηνελαιουργείο.

Θυμάμαι πριν από 2 χρόνια περίπου το διαφημιστικό σποτ της καμπάνιας  του ΥΠΕΧΩΔΕ για το χωροταξικό σχεδιασμό,  που έκανε την εμφάνιση του στους δέκτες μας:

Ένας τύπος με ένα αυτοκίνητο στέισον περνούσε από ένα χωράφι με αμπέλια όπου έβλεπε μια ταμπέλα «πωλείται». Έβγαινε από το αυτοκίνητο και άπλωνε στο καπό του αυτοκινήτου ένα σχέδιο που απεικόνιζε ένα εργοστάσιο. Εκείνη τη στιγμή ένας αγρότης με ένα τρακτέρ περνούσε δίπλα του και καταλαβαίνοντας τι είχε κατά νου, έκανε  κινήσεις με τα χεριά σαν να του έλεγε (τι θέλεις να κάνεις εκεί δεν βλέπεις ότι είναι αμπέλια?). Έπειτα ο αγρότης πηδούσε από το τρακτέρ και στεκόταν απειλητικά εμπρός του. Τότε λοιπόν ξεκινούσε η εκφώνηση του μηνύματος:

 «Η Ελλάδα επιτέλους αποκτά ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει και που.  Που θα πει καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας».

Το σποτάκι τέλειωνε  με τον υποτιθέμενο «επενδυτή» τρομοκρατημένο από τον αγρότη να απομακρύνεται  με το  στέισον.

Η ιστορία θα μπορούσε να είναι πραγματική αν αυτή η χωρά  δεν ονομαζόταν Ελλάδα.  Γιατί  στην Ελλάδα μπορείς να αγοράσεις γη αρδευόμενη και καλλιεργουμένη και να την παρουσιάζεις σαν ξερική και ακαλλιέργητη. Στην Ελλάδα μπορείς να παρουσιάζεις μελέτες που το άσπρο είναι μαύρο. Στην Ελλάδα αυτοί που θα σε ελέγξουν θα δουν τις παρανομίες αλλά θα γράψουν ότι καλά μας τα λες.

Όλα αυτά βέβαια εάν είσαι ο επενδυτής γιατί εμείς οι άλλοι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τους πείσουμε  ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Επειτα είναι και η Αυτοδιοίκηση. Τύφλα να έχουν οι νόμοι και το σύνταγμα. Εδώ το ότι η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας είναι κοινωνικό αγαθό και απαγορεύεται η διάθεση  της σε άλλη χρήση είναι ψιλά γράμματα. Τι και αν υπουργοί δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας σε γη υψηλής παραγωγικότητας, εδώ χωροθετούμε ολόκληρες βιομηχανικές μονάδες. Έπειτα είναι και το Κράτος που μπορεί να ξοδέψει εκατομμύρια για να γίνουν αρδευτικά έργα, όπως το αρδευτικό του Αναβάλλου να αναβαθμίσουν περιοχές όπως ο κάμπος των Γαλαναίικων και μετά να κλείσουν τα μάτια στην υποβάθμιση της περιοχής.

Ξέχασα και τους άλλους που θέλουν να κυβερνήσουν. Αυτοί τρέχουν, σε βοηθάνε σου χαϊδεύουν τα αυτιά με τα λόγια τους και όταν ανέβουν στην εξουσία, ένα περίεργο πράγμα όλα ξεχνιούνται και οι ρόλοι αλλάζουν.

 Σε αυτή την Ελλάδα έχετε δίκαιο κύριε πρόεδρε του Επιμελητήριου Αργολίδας, είμαστε ακραίοι

και εκτός πραγματικότητας. Ακούς εκεί να θέλουμε να γίνουμε σαν την Ελλάδα στο σποτάκι.

Αν θα ζούσαμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου, σε μια περιοχή που οι υπηρεσίες λειτουργούσαν καλά, δεν θα ήταν απαραίτητη η συγγραφή αυτού του άρθρου. Ζούμε, όμως, στην Ελλάδα του 2010.

                                                   Μετά τιμής

           οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες γης Αγίου Αντωνίου Δήμου  Ασίνης

1 σχόλιο»

  andreas p. wrote @

mipos kserete pou mporoume na vroume ayto to clip tou upexode?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: