η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ναυπλίου :’Ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω

Αντωνιάδης Μπάμπης  μέλος του συνδυασμού ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ απο την εφημερίδα ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν τα μέλη της επιτροπής που είχε ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου για να δουν το Γενικό Πολεοδομικό του δήμου Ναυπλίου. Στην επιτροπή συμμετέχει ο δήμαρχος κ.Αναγνωσταρας, ο κ. Τσούρνος από την Αλλη Πρόταση  ο Μπάμπης Αντωνιάδης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Καρούζος και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Άλλη μια φόρα διαπιστώθηκε πόσο ελλειμματική είναι η μελέτη που έχει παραδοθεί. Οι παρατηρήσεις που διαβιβάστηκαν στο δήμο Ναυπλίου από τις υπηρεσίες επεσήμαναν την προχειρότητα της μελέτης.

Διαπίστωση 1η Ο Μελετητής στην φάση Β1 που στάλθηκε για γνωμάτευση στις υπηρεσίες δεν συμπεριέλαβε καμία παρατήρηση του δημοτικού Συμβούλιου.

Διαπίστωση 2η Ενώ άποψη όλων είναι η προτεραιότητα ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής του Πρ Ηλία με συντελεστή δόμησης 0.6 στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή του υπάρχοντος μέσου συντελεστεί 0.4 Τότε με πιο ισχυρό επιχείρημα μπορεί να πείσει για την αλλαγή του συντελεστή;

Διαπίστωση 3η Έχουμε φτάσει μετά από επτά και πλέον χρόνια στα τελευταία στάδια και ακόμα έχουμε λάθος τα όρια της πόλης που μελετάμε.

Διαπίστωση 4η Ποιος μπορεί να πειστεί ότι το Ναύπλιο μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχει πληθυσμό πάνω από 60.00 κατοίκους. Μήπως οι ανεξέλεγκτες προτάσεις για ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης αδυνατίζει την πρόταση για την περιοχή του Πρ Ηλία;

Διαπίστωση 5η Ποιος αποφάσισε να φτιαχτεί ΠΕΡΠΟ στα όρια του δήμου Ναυπλίου έξω από κάθε χωροταξικό σχεδιασμό νομού; Γιατί επιλέχτηκε αυτή η περιοχή; Εξυπηρετεί φωτογραφικά κάποιους;

Διαπίστωση 6η Πως ξαφνικά αλλάζουν οι συντελεστές δόμησης σε περιοχές που υπολείπονται λίγα μόνο οικόπεδα για να κτιστούν;

Διαπίστωση 7η Γιατί δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το προηγούμενο Γενικό Πολεοδομικό και μια κριτική αποτίμηση;

Διαπίστωση 8η Γιατί δεν χωροθετήθηκαν σε άλλο χώρο τα κτήρια του Τελωνείου και του οίκου ναύτη για να μην κτιστεί η παραλιακή ζώνη. Γιατί δεν έχουμε άλλη πρόταση για χρήση στην παραλιακή ζώνη.

Διαπίστωση 9η Γιατί δεν τεκμηριώνεται με στοιχεία η αναγκαιότητα για διοικητήριο ώστε τα οικοδομικά τετράγωνα βόρεια του Αγ Αναστασίου να έχουν μόνο αυτή την χρήση ώστε να μην μπορεί το δημόσιο να τα πουλήσει.

Διαπίστωση 10η Δικαιωθήκαμε για την κακή  επιλογή της μεταφοράς του σταθμού του τρένου στην άκρη της πόλης με την απάντηση του ΟΣΕ που βάζει το ζήτημα ότι όλοι οι σιδηρόδρομοι σταθμοί στην Ευρώπη είναι πιο κοντά στο κέντρο μιας πόλης.

Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε με άλλες τόσες διαπιστώσεις .

Δυστυχώς όλα αυτά η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ τα έχει επισημάνει σε όλες τις συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο τα έχει καταθέσει γραπτά και έχει κάνει και ειδική εκδήλωση για το Γενικό Πολεοδομικό αλλά μιλάγαμε σε «κλειστά αυτιά»

Στην επιτροπή που συμμετείχαμε προτείναμε ότι για να υπάρχει μια συνέχεια και για αποφύγουμε πισωγυρίσματα έστω και την τελευταία  στιγμή είναι αναγκαίο ο μελετητής να καταθέσει τις απόψεις του για τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών να απαντήσει γιατί δεν έχουν συμπεριληφθεί οι προτάσεις του δημοτικού συμβούλιου  στην μέχρι τώρα μελέτη και να απαντήσει για αποδοχή ή απόρριψη αιτημάτων πολιτών που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα.  Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη. Ενδιαφέρον είναι  πόσο θα περιμένουμε……..

Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο του Ναυπλίου Ξεκίνησε στην αρχή του «Καποδίστρια» και μας έπιασε ο «Καλλικράτης»

Υπάρχει ευθύνη από κάποιους  …… που τάζουν τάζουν τάζουν για εντάξεις στο σχέδιο πόλης .

6 Σχόλια»

  K.T wrote @

Μάλιστα….Μία απορία να μου λύσετε…Έχει γίνει καμία μελέτη για το πόσο πληθυσμό έχει τώρα το Ναύπλιο?Έχω δει σε διάφορες πόλεις που έχουν πρόβλημα με το πολεοδομικό τους,που κάνουν συνεχός »απογραφες κατα προσέγγιση»βάσει διάφορων στατιστικών δεδομένων….!

  ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ wrote @

Δεν έχουμε κάνει σαν δήμος ποτέ μια διαφορετική προσέγγιση για τα πραγματικά, πληθυσμιακά δεδομένα του δήμου. Δεν έχουμε πότε χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της ΔΕΥΑΝ για συνδέσεις με το νερό ή τις παροχές της ΔΕΗ που θα μπορούσαν να μας δόσουν μια πραγματική προσέγγιση του πληθυσμού. . Το μόνο που χρησιμοποιούμε σαν δεδομένο είναι η απογραφή του 2001 που δείχνει πληθυσμό πραγματικό 16.855 και μόνιμο 16.113 (μαζί με τα δημοτικά διαμερίσματα Αρια Λευκάκια και Πυργιώτικα).
Δεν υπάρχει στο μοντέλο της πληθυσμιακής εξέλιξης προβολή του πληθυσμού μετά από μερικά χρόνια (ίσως μετά από μια πενταετία) με βάση την μέχρι σήμερα πληθυσμιακή εξέλιξη της πόλης.
Η χωρητικότητα της μέχρι σήμερα πόλης έχει έκταση 5.023 στρέμματα (εντός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού) σύμφωνα με την μελέτη είναι 57.767 κάτοικοι.
Συνολικά οι επεκτάσεις που προτείνονται είναι 1.230 στρέμματα και με μέσο συντελεστή δόμησης 0.6 ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 11.182 επιπλέον κάτοικοι. Δηλαδή επέκταση της πόλης σε έκταση κατά 25 % Αυτό και μόνο αδυνατίζει την πρόταση για επέκταση της περιοχής του Πρ Ηλία (400 στρέμμτα ) που και λόγο εδάφους έπρεπε να είχε προηγηθεί
Α.Μ.

  K.T wrote @

Μάλιστα….57.767 κάτοικοι υπερβολικό μου φαίνεται….Όπως και να χει,υπάρχει περίπτωση η περιοχή του Πρ.Ηλία να μπεί τώρα?Έστω και »αργά»…..?

  Ν.Σ wrote @

60.000? και που θα δουλέψουν όλοι αυτοί ρε παιδιά??? Εκτός αν συζητάμε για ορίζοντα 50 χρόνων

  K.T wrote @

Νομίζω το 60.000 είναι έτσι και αλλίως υπερβολή της μελέτης!Εντάξει γύρω στους 20.000 πρέπει να έχει ως πόλη,αλλά και πάλι πρέπει να ενταχθεί η περιοχή του Πρ.Ηλία!Όσο για τις δουλείες…..ας μας απαντήσουν….! 🙂

[…] σχετικές προτάσεις της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ https://alliprotasi.wordpress.com/2010/06/04/gps-2/ 4 Ιουνίου 2010  δυο χρόνια πριν δεν έχει αλλάξει […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: