η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Ο δρόμος στα Δερβενάκια και οι νέες περιπέτειες

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπέρ της διέλευσης νέου δρόμου μέσα από τον κηρυγμένο και προστατευόμενο ιστορικό τόπο της μάχης των Δερβενακίων, των “Θερμοπυλών της νεώτερης Ελλάδας”, γιατί το έργο θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε έναν χώρο με τεράστιο συμβολικό απόθεμα για κάθε Έλληνα. Η μελέτη προέβλεπε την κατασκευή νέου δρόμου παράλληλου με τον σημερινό με μεγάλα ορύγματα ανατολικά της υπάρχουσας χάραξης στα Δερβενάκια στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

  

Ο Σ.Ε.Α. διερωτάται ποιές προτεραιότητες μπορεί να υπαγορεύουν την προσβολή ενός κορυφαίου και συμβολικά φορτισμένου ιστορικού τόπου με την νέα χάραξη μιας δευτερεύουσας επαρχιακής οδού και γιατί δεν επιλέγονται άλλες, προσφορότερες λύσεις, όπως η διέλευση με σήραγγα ή η, εντελώς ανέξοδη για το ιστορικό τοπίο, διατήρηση του υφιστάμενου δρόμου για την επίμαχη απόσταση των 700 μέτρων.

Η απειλούμενη καταστροφή του συγκεκριμένου ιστορικού τόπου αντιβαίνει στις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας και του άρθρου 24 του Συντάγματος. Πάνω απ’ όλα όμως προσβάλλει την συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Γι’ αυτό και όλες οι συναρμόδιες για την προστασία του χώρου Εφορείες Αρχαιοτήτων (25η ΕΒΑ, Δ ΕΠΚΑ, ΛΖ ΕΠΚΑ) ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετες.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού να μην υπογράψει την σχετική απόφαση προστατεύοντας την Ιστορία εν ονόματι του ελληνικού λαού.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: