η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Ένας μήνας ανοργανωσιά…

Καλλικράτης στο Δήμο Ναυπλιέων

δελτίο τύπου ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 25-1-2011

Ήδη πέρασε σχεδόν ένας ολόκληρος μήνας με τον νέο Καλλικρατικό Δήμο Ναυπλιέων και αυτό που μπορεί να διαπιστώσει ο  καθένας πολίτης, που χρειάζεται τις δημοτικές υπηρεσίες, είναι η πλήρης ανοργανωσιά, που οφείλεται στη μηδαμινή προετοιμασία για το μεγάλο έργο της συνένωσης των Δήμων και των υπηρεσιών και στην παντελή έλλειψη αρχών, στόχων και οράματος για το τί και πώς θέλουμε το νέο Δήμο μας.
Ετσι οι νέες υπηρεσίες που εντάσσονται στο Δήμο Ναυπλιέων βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και υπολειτουργούν, πολλοί από τους δημοτικούς υπαλλήλους δεν γνωρίζουν τα καθήκοντά τους και αναμένουν, άλλοι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν επιφορτισθεί ένα τεράστιο έργο για να προχωρήσουν οι συνενώσεις,  δεν έχει ακόμα αποφασισθεί που θα στεγασθεί κάθε υπηρεσία του νέου Δήμου, η μη λειτουργική και απαρχαιωμένη ιστοσελίδα του Δήμου δεν λειτουργεί, προκειμένου, τώρα και κατόπιν εορτής, να ανανεωθεί το περιεχόμενό της για να καλύψει τις απαιτήσεις του νόμου.


Με λίγα λόγια η δημοτική αρχή  έχει μέχρι σήμερα σταθεί ανίκανη να διαχειρισθεί τον ομολογουμένως μεγάλο όγκο των διαδικασιών και ενεργειών που απαιτούνται. Οι προθεσμίες που θέτει ο νόμος για  να γίνει ομαλά η συγχώνευση των παλαιών δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων τρέχουν, χωρίς να υπάρχει η αναγκαία ενεργοποίηση αιρετών, υπαλλήλων και πολιτών.
Καλούμε τη δημοτική αρχή, έστω και τώρα να επιταχύνει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για να λειτουργήσουν σωστά οι υπηρεσίες για να εξυπηρετείται ο δημότης.
Θεωρούμε ότι όλες οι ενέργειες που θα γίνουν πρέπει να βασίζονται σε κάποιες βασικές αρχές, όπως:
Οι δημότες πρέπει να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Γι΄ αυτό πρέπει να στελεχωθούν τα παλιά δημοτικά καταστήματα με υπαλλήλους που θα ικανοποιούν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών για πληρωμές, έκδοση πιστοποιητικών κλπ. Τα ΚΕΠ που υπάρχουν πρέπει να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερο προς αυτό το σκοπό.
Δεν πρέπει να απογυμνωθούν οι παλιές έδρες των δήμων από υπηρεσίες. Πρέπει τα δημαρχεία των παλαιών δήμων να στεγάσουν δημοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να μην νεκρωθεί η κίνηση στις πόλεις αυτές.  Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας να μην συμβεί κάτι τέτοιο, ιδίως στο Δρέπανο, όπου δεν υπάρχει ιδιόκτητο Δημαρχείο. Το Δρέπανο και ο Δήμος Ασίνης δεν είναι δυνατόν να καταστεί ο φτωχός συγγενής του Ναυπλίου. Λέμε όχι στον υδροκεφαλισμό των υπηρεσιών με γιγάντωση του Ναυπλίου σε βάρος της Τίρυνθας, της Αγίας Τριάδας και του Δρεπάνου.
Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους και να διατυπώνουν τα αιτήματά τους μέσα από έναν  θεσμοθετημένο και επίσημο τρόπο, για να παύσει η κάθε ανάγκη του πολίτη να αντιμετωπίζεται ως χάρη και ρουσφέτι.
Ο τόπος που θα στεγασθούν οι υπηρεσίες πρέπει να αποφασισθεί με κριτήρια την εξυπηρέτηση των πολιτών και τις ανάγκες των υπαλλήλων.
Θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατόπιν προτάσεων των τοπικών συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών όλα τα δημοτικά κτήρια (παλαιά κοινοτικά καταστήματα, σχολεία που δεν λειτουργούν) των δημοτικών διαμερισμάτων.
Άμεση είναι η ανάγκη να καταγραφούν όλα τα προβλήματα σε κάθε χωριό και σε κάθε γειτονιά και μέσα από ένα δημόσιο διάλογο να τεθούν προτεραιότητες έργων. Θα είναι απαράδεκτο να χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος λόγω ελλειπούς προετοιμασίας της δημοτικής αρχής.
Πρέπει έστω και τώρα να ξεκινήσει ένας διάλογος, προκειμένου να προχωρήσουν οι υποχρεωτικές από τον νόμο συνενώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων.
Πρέπει να ακουσθούν όλοι όσοι έχουν σχέση με τις δημοτικά νομικά πρόσωπα, όπως παλαιά μέλη συμβουλίων, εργαζόμενοι, χρήστες υπηρεσιών και γενικά όλοι οι πολίτες για τον τρόπο και το είδος των συγχωνεύσεων. Εάν γίνουν οι συγχωνεύσεις στο πόδι, τότε είναι βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις και τα δημοτικά νομικά πρόσωπα θα γίνουν μη λειτουργικά.  Πρέπει να προχωρήσουμε με δημοκρατικό τρόπο και με σχέδιο, διότι τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού είναι κρίσιμα για το σήμερα και το αύριο του τόπου αυτού και απαιτούν άμεσες λύσεις για τους πολίτες.
Καλούμε και τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στα θέματα αυτά και να πιέσουν ώστε  να μην χαθεί και άλλος χρόνος.»

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: