η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

6ο Πανελλήνιο συνέδριο τραύματος και επείγουσας χειρουργικής

DR Παναγιώτης Γκανάς

Αντιπρόσωπος Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής                

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 17, 18 και 19 Φεβρουαρίου 2011 το 6Ο Πανελλήνιο Συνέδριο τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής. Παρακολούθησαν τις εργασίες του χειρουργοί από όλη την Ελλάδα, Νοσηλευτές-τριες, φοιτητές και διασώστες. Υψηλοί προσκεκλημένοι του συνεδρίου ήταν Έλληνες καθηγητές Xειρουργικής Τραύματος με παγκόσμια ακτινοβολία που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπως ο καθηγητής Demetriades  από το Los Angeles και ο καθηγητής E. Degiannis από το Johannesburg.

Την Ευρωπαική Εταιρεία Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής εκπροσώπησε ο καθηγητής K. Taviloglu Instabul.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν για μία ακόμα φορά τους συνέδρους ήταν η θεσμοθέτηση ενός συστήματος τραύματος στην Ελλάδα, η δημιουργία ΤΕΠ  και τραυματιολογικών κέντρων τριτοβάθμιας φροντίδας. Παρουσιάστηκαν πολλές εργασίες από χειρουργικές κλινικές όλης σχεδόν της χώρας, πραγματοποιήθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες διαλέξεις και έγιναν ζωντανές επιδείξεις απεγκλωβισμού τραυματιών από διασώστες.

          Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν οι διαλέξεις των προσκεκλημένων συνέδρων που τόνισαν την ανάγκη της θεσμοθέτησης της βασικής εκπαίδευσης στο τραύμα (ATLS) για όλους τους ιατρούς, την ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης των ειδικευμένων Νοσοκομειακών ιατρών στο τραύμα και τη θέσπιση πολυκεντρικών πρωτοκόλλων τραύματος. Τονίστηκε επίσης ότι τα Νοσοκομεία θα πρέπει σε άμεση συνεργασία με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας να εκπονήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και ασκήσεις ετοιμότητας σε μαζικές καταστροφές(σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές). Δυστυχώς η χώρα μας είναι ακόμα ανέτοιμη να διαχειριστεί τέτοια φαινόμενα και το πρόσφατο παράδειγμα της Αυστραλίας(εκτεταμμένες πλημμύρες που αποσυντόνισαν μία προηγμένη υγειονομικά χώρα) θα πρέπει να μας αφυπνίσει. Στη Πελοπόνησσο θα πρέπει κάποτε με πρωτοβουλία της περιφέρειας να γίνει ένα συνέδριο και άσκηση ετοιμότητας με σενάριο μαζικών καταστροφών αφού είμαστε περιφέρεια υψηλού κινδύνου για σεισμό. Να δούμε πότε…..

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: