η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Πράσινο φως για τον Ανάβαλο και από το ελεγκτικό συνέδριο άμεσα η υπογραφή της τελικής σύμβασης

μια ανακοίνωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η τελική υπογραφή της Σύμβασης για το μεγάλο έργο του Ανάβαλου, μετά την απόφαση που εξέδωσε στις  15.02.2011 ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Διβάρης, για την προέγκριση της σύμβασης του έργου «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας του Νομού Αργολίδας».

 Είχε προηγηθεί  η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο με Πράξη που εξέδωσε στις 25 Ιανουαρίου 2011, έκρινε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου Σύμβασης του έργου «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας». Ο φάκελος είχε υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις 10/01/2011.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση το Ελεγκτικού Συνεδρίου:

«Αντικείμενο του ελεγχόμενου έργου είναι η κατασκευή επεκτάσεων αρδευτικού δικτύου σε περιοχές που έως σήμερα δεν έχουν καλυφθεί από δίκτυα άρδευσης του υφιστάμενου βασικού δικτύου του Αργολικού πεδίου, το οποίο έχει βασική πηγή υδροδότησης της πηγές Ανάβαλου. Οι επεκτάσεις αυτές εντάσσονται στο γενικό σχεδιασμό της διάταξης των εγγειοβελτιωτικών έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) στο Αργολικό πεδίο, από τον οποίο έχουν υλοποιηθεί τα βασικά έργα κεφαλής και μεταφοράς του αναγκαίου αρδευτικού νερού, το οποίο διέπεται από τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν εγκριθεί με την 69767/3.6.1994 κοινή απόφαση των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και Γεωργίας, η οποία παρατάθηκε με την 127444/22.11.2004 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Με την 827/2.3.2010 απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προεγκρίθηκε η δημοπράτηση του ελεγχόμενου έργου, ενώ με την 9513/20Β2/541/3.5.2010 απόφαση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του ίδιου Υπουργείου εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου, καθώς και οι όροι της οικείας από 15.4.2010 Διακήρυξης.

Το υπόψη έργο περιλαμβάνει εξωτερικό δίκτυο άρδευσης (σωληνωτό), το οποίο αποτελεί κοινό αντικείμενο των κατηγοριών Υδραυλικών Έργων (ΥΔΡ) και Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων ( Η/Μ).

Κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού (6.7.2010), υπέβαλαν προσφορά δεκαεννέα (19) εργοληπτικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.

Για τους λόγους που εξετάσθηκαν, δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης του έργου “Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας”.»

Αναφορικά με το θέμα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκινά επιτέλους το μεγάλο βασικό έργο του Ανάβαλου που αφορά στην επέκτασή του στο σύνολο σχεδόν του Αργολικού πεδίου. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου απέναντι στο λαό της Αργολίδας γίνεται πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ανάθεση των μελετών επέκτασης του έργου στις περιοχές Ερμιονίδας και Επιδαύρου.

Επιπλέον, σε πλήρη εξέλιξη είναι το έργο «Βελτιώσεις Υφισταμένων Δικτύων Αναβάλου Ν. Αργολίδας», προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, αφού έχουν ήδη υλοποιηθεί πάνω από το 70% των εργασιών. Το έργο αυτό που δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2010, ήταν το πρώτο από το σύνολο των επιμέρους έργων για τον Ανάβαλο, που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση.

Επίσης, θετικές εξελίξεις υπάρχουν αναφορικά με το έργο «Αναβάθμιση αντλιοστασίου & φράγματος Αναβάλου Ν. Αργολίδας», προϋπολογισμού 6.850.000 ευρώ. Σύμφωνα με την από 25 Ιανουαρίου 2011 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Δημ. Ρέππα, εγκρίθηκε η προσθήκη πρόσθετων όρων στη διακήρυξη δημοπράτησης του έργου και αναμένεται σύντομα η προώθηση των αντίστοιχων διαδικασιών.

Είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι το έργο του Αναβάλου δεν πρόκειται να αποτελέσει άλλη φορά αντικείμενο προεκλογικών υποσχέσεων κομμάτων και υποψηφίων. Την δέσμευση αυτή την κάνουμε πράξη. Ο δρόμος για την ολοκλήρωση στου έργου είναι ασφαλώς μακρύς. Όμως το μεγάλο ξεκίνημα έγινε. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας – πολιτικοί εκπρόσωποι, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς αγροτών, κ.ά.) θα συμβάλουμε θετικά στη συνεχή παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου».

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: