η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Μυρίζει καύση ……

Μ.Α.

Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη  την Δευτέρα 14 Μαρτίου στο κτήριο όπου στεγάζεται το Διοικητήριο της νέας Περιφέρειας. Μετά από σύντομη εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δέχθηκε ερωτήσεις από το σύνολο των δημοσιογράφων, σε ερώτηση για την διαχείριση των στερών αποβλήτων απάντησε τα ακόλουθα

  • Στερεά Απόβλητα: Δεν θα επωμιστούμε ούτε ένα ευρώ για πρόστιμα που απορρέουν από αποφάσεις που για χρόνια παίρνονταν ερήμην των πολιτών!»

«Είμαστε η μόνη περιφέρεια με συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων», δήλωσε ο κ. Τατούλης για να συνεχίσει:  «Έχουμε πλέον εξ ολοκλήρου την ευθύνη να διαχειριστούμε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Το σχέδιο μας έγινε δεκτό από την διακυβερνητική επιτροπή και είναι ένα πρόγραμμα πιλότος. Αν πετύχει το πείραμα, όλη η χώρα θα «δανειστεί» από εμάς τεχνογνωσία και γι αυτό θεωρώ ότι όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τις θέσεις μας».

Επίσης, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι στην αντίθετη περίπτωση, που «κάποιοι άλλοι εκτός των πολιτών και των αιρετών τους αρχών συνέχιζαν να διαχειρίζονται το πρόβλημα με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο που το έκαναν τόσα χρόνια, με αποφάσεις που δήλωναν ψευδώς ότι κλείνουν οι χωματερές ή ότι εκκινεί η προμήθεια δεματοποιητών για να λυθεί οριστικώς (!) το πρόβλημα, τότε η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ήταν αποφασισμένη να αρνηθεί να καταβάλει τα πρόστιμα!»
Επίσης , ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι μόνο η αιρετή περιφέρεια μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση και ότι ήδη έχει επιτύχει πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει και την προσωρινή λύση προκειμένου να αποφορτιστεί η αυτοδιοίκηση και να ανασάνει η Πελοπόννησος και ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, εφόσον βέβαια πληρούν τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά: Αυστηρή τήρηση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας με ελαχιστοποίηση των ρύπων, Ελαχιστοποίηση του κόστους για τους πολίτες, Δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους, Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή.

Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας

Τα δικά μου σχόλια:

  1. Γιατί πουθενά δεν αναφέρεται ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι νόμος του κράτους πριν από τρεις μήνες σκεπτόμαστε να τον αλλάξουμε; )
  2. Η λύση των δεματοποιητών  για την διαχείριση των σκουπιδιών έχει ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένους ανθρώπους που την στήριξαν και σήμερα οι περισσότεροι στηρίζουν και την νέα προσπάθεια του κ. Τατούλη. Ας σημειώσουμε ο περιφερειάρχης εμπνευστής της μεθόδου των δεματοποιητών και της πρότασης για ψευδείς αποφάσεις κλεισιμάτων χωματερών προερχόταν από τον χώρο της Ν.Δ και είχε διοριστεί στην Περιφέρεια όταν ήταν στο Υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τατούλης.
  3. Ιδιωτικοποιούμε την διαχείριση των απορριμμάτων;
  4. Πώς η καύση μπορεί να ελαχιστοποιήσει το κόστος για τους δημότες όταν η ίδια η μελέτη του ΠΕΣΔΑ  η μέθοδος της «αποτέφρωσης με ανάκτηση ενέργειας» είναι η ακριβότερη και στο κόστος επένδυσης και στο κόστος λειτουργίας.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: