η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

«Άγνωστα μνημεία δίπλα μας»

από Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

  Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς(18 Απριλίου), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου καλεί τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νομού, να πάρουν μέρος στη δράση «Άγνωστα μνημεία δίπλα μας», που  φέτος λόγω των διακοπών του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου.

         Πιστεύουμε ότι οι μαθητές πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα ιστορικά μνημεία της περιοχής τους,  να αναδείξουν τις σχέσεις τους με το περιβάλλον  και την τοπική ιστορία και να δώσουν έμφαση σε όσα μνημεία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά ( ανώνυμες αρχαιότητες ) και σε μνημεία που κάποιες πλευρές τους δεν είναι ευρύτερα προβεβλημένες.

Μπορούν επίσης να αναλάβουν συλλογικές  δράσεις προστασίας και ανάδειξης της μελέτης των μνημείων αυτών.

         Καλούμε κυρίως τους δάσκαλους και τους καθηγητές να προτρέψουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις και να γίνουν μέλη του ευρύτερου δικτύου: «Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος – Αναζητώντας το βιώσιμο μέλλον», το οποίο συντονίζεται τοπικά από το Κ.Π.Ε.  Νέας Κίου και πανελλαδικά από το Κ.Π.Ε. Λαυρίου.

         Οι μαθητές εφόσον εντοπίσουν ένα μνημείο μπορούν  να το υιοθετήσουν (μελέτη, σχεδίαση, οριοθέτηση, σήμανση) να το φωτογραφήσουν,  να οργανώσουν εκδήλωση στο χώρο, ή να το αποτυπώσουν σε οπτικοακουστικό υλικό ( φωτογραφίες, βίντεο), ή οτιδήποτε άλλο επιλέξει η ομάδα τους, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

       Τα ενδιαφερόμενα σχολεία μέχρι 7 Απριλίου 2011 θα πρέπει να δηλώσουν στην ηλεκτρονική δ/νση mail@kpearg.arg.sch.gr ή στο τηλέφωνο 2751052303 (ΚΠΕ Nέας Κίου) τη συμμετοχή τους και το όνομα του μνημείου που σκοπεύουν να αναδείξουν.

            Μετά την ολοκλήρωση της Ημέρας Δράσης τα σχολεία θα πρέπει μέχρι 9 Μαΐου 2011 να αποστείλουν ένα σύντομο βίντεο ή μια σειρά φωτογραφιών με συνοδευτικό κείμενο από τις εκδηλώσεις της Ημέρας Δράσης τους, σε μορφή .avi, συνολικής διάρκειας 2 λεπτών.

Για τον καταλληλότερο τρόπο αποστολής του υλικού οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν με το ΚΠΕ Νέας Κίου.

Το οπτικοακουστικό υλικό θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα του ΚΠΕ Νέας Κίου  www.kpenkiou.sch.gr

            Το υλικό αυτό θα σταλεί και στο ΚΠΕ Λαυρίου και θα  προωθηθεί και στα ΜΜΕ για να δημιουργηθεί έτσι «ει δυνατόν» μια σπονδυλωτή ιστορία απ΄ όλα τα σχολεία που θα συμμετέχουν πανελλαδικά, με στόχο  να αποτυπωθεί η ροή της ιστορίας με τη ματιά των μαθητών και να προβληθεί στα ΜΜΕ, ώστε στο μέλλον η τύχη των μνημείων να είναι καλύτερη, βασισμένη σε ευαισθητοποιημένους πολίτες. Τη διαμόρφωση της σπονδυλωτής αυτής  ιστορίας προτίθεται να αναλάβει το ΚΠΕ Λαυρίου, ως συντονιστικός φορέας του δικτύου.

            Επίσης, τα σχολεία από την Αργολίδα που θα συμμετέχουν σε αυτή τη δράση, θα μπορούν να προβάλλουν αυτό το υλικό στην εβδομάδα που θα οριστεί από το ΚΠΕ Νέας Κίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου ).

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: