η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Παγκόσμια ημέρα νερού η ΔΕΥΑΝ και η πραγματικότητα…..

Μ.Α.

Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα νερού (22 Μαρτίου) έβγαλε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου. Μάλλον η επιχείρηση ή πιο συγκεκριμένα η διευθύντρια έχει πολύ χιούμορ. Ο φορέας που σπαταλά όσο κανείς άλλος το πόσιμο νερό μίλησε για το θέμα της προστασίας του. Αναφέρει μάλιστα τα εξής (ο σχολιασμός του γράφοντα) :

«Η Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου, ως ο διαχειριστικός φορέας της ύδρευσης στο νέο πλέον διευρυμένο, Καλλικρατικό Δήμο, προσπαθεί με μια σειρά έργων, αλλά και με καθημερινές επεμβάσεις να παρέχει όλο το 24ωρο καθαρό νερό. 
Με έργα όπως :
•   Αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης με νέα από σύγχρονο υλικό (πολυαιθυλένιο) Ρε παιδιά αλλάξαμε το δίκτυο και ο κεντρικός αγωγός της πόλης του Ναυπλίου είναι ακόμα με αμίαντο και νέος  κεντρικός αγωγός από την Λέρνη στην πόλη του Ναυπλίου είναι μεταλλικός
•   Κατασκευή νέας μεγάλης δεξαμενής στο Προφήτη Ηλία        Όχι μόνο πληγώσαμε ένα βουνό για ένα καπρίτσιο και  ενώ λίγα μέτρα ποιο κάτω υπήρχε χώρος να κατασκευαστεί η νέα δεξαμενή χωρίς να σκάψουμε ξεχάσαμε να βάλουμε στα έργα (που χρηματοδοτήθηκαν  από την Ευρωπαϊκή Ένωση) και το διυλιστήριο και τον αυτόματο χλωριωτή


•   Συνεχή και επιστημονικό έλεγχο, μικροβιολογικό και χημικό, της ποιότητας του νερού στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Μήπως πρέπει να μας ενημερώσουν πως γίνεται αυτός ο έλεγχος σήμερα και πότε η ΔΕΥΑΝ έχει δικός της πιστοποιημένο εργαστήριο.
•   Σύγχρονα συστήματα χλωρίωσης και εγκαταστάσεις φίλτρανσης στις δεξαμενές. Η δεξαμενή του Πρ Ηλία χλωριώνεται με το χέρι, τόσο αυτόματα και για φίλτρα στον Πρ Ηλία να μην μιλάμε….
•   Σύγχρονο σύστημα τηλεέλεγχου – τηλεχειρισμού για την αυτόματη  και ασύρματη παρακολούθηση της ποσότητας νερού. Το ακριβότερο σύστημα στην Ελλάδα στοίχησε 900.000 ευρώ Απλά το παρακολουθούμε…..
•   Νέες, ολοκληρωμένες μελέτες για διεκδίκηση χρηματοδότησης έργων από  το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και από άλλα Κοινοτικά Προγράμματα,  Ζήσε Μάη μας να φας τριφύλλι
η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. με όλο το δυναμικό της (πενήντα και πλέον εργαζόμενοι) προσπαθεί να διαχειρίζεται ορθολογικά (!!!!!!!!!!) το νερό σε όλο το Καλλικρατικό Δήμο, στη Πόλη του Ναυπλίου και από το Αραχναίο έως τα Ίρια, έτσι ώστε ο κάτοικος και της πιο απομακρυσμένης περιοχής του Δήμου μας, να μην στερείται σήμερα το νερό. 
Μας δουλεύεται. Πιος από αυτούς να αναφέρεται παίρνει  νερό από ΔΕΥΑΝ. Η Ασίνη το τολο και το δρέπανο  μέχρι χθες όταν έπαιρναν νερό από την ΔΕΥΑΝ  το πλήρωναν ποιο ακριβά από το εμφιαλωμένο.
Ας εκτιμήσουμε λοιπόν όλοι μας ότι έχουμε στη διάθεσή μας επαρκές, καθαρό και ασφαλές νερό και ας συνδράμουμε στην εξοικονόμησή του με ορθολογική χρήση στην καθημερινή μας ζωή.  

Μήπως κάποιος μπορεί να πας πει πως είναι δυνατόν τα ρολόγια να γράφουν μέσο όριο 200 κ.μ ανά ώρα και να αντλούμε 400 κ.μ ανά ώρα τουλάχιστον. Που πάει το πόσιμο νερό; Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα για την εξοικονόμηση πόσιμου νερού; Πως είναι δυνατόν τα διπλανά  χωρία να πίνουν νερό με νιτρικά δέκα φορές πάνω από το όριο και η ΔΕΥΑΝ να ποτίζει με πόσιμο νερό τα πάρκα και το γκαζόν του Ναυπλίου; Τα οικονομικά της ΔΕΥΑΝ είναι ένα άλλο πολύπαθο κεφάλαιο και δεν το ανοίγουμε τώρα.

Σχόλια αφιερωμένα εξαιρετικά στην ημέρα νερού και στον τοπικό φορέα διαχείρισης …….

Advertisements

3 Σχόλια»

  Αννα Μαντά wrote @

προς Μ.Α.
το χιούμορ είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ευφυών ανθρώπων.Οπότε χαίρομαι που μου το αναγνωρίζεις..Στη ΔΕΥΑΝ έχουν γίνει πολλά και θα μπορούσαν σίγουρα να γίνουν περισσότερα και καλύτερα. Μια τέτοια μέρα όμως είναι χρήσιμο να τονίζουμε τα λάθη και τις παραλήψεις της τετραετίας που πέρασε??
Πάντως το ενδιαφέρον σου για τη ΔΕΥΑΝ παραμένει αμείωτο με χιούμορ ή χωρίς κι αν είσαι και καλοπροαίρετος μπορείς να βοηθήσεις….

  a.a. wrote @

Αγαπητέ κ. Μπάμπη,

Πάλι εθελοντική εργασία σου προέκυψε.

Διότι τι να σου κάνουν 50 εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΝ (καλά τι είναι η ΔΕΥΑΝ; Πολυεθνικές εταιρίες στην Ελλάδα που παράγουν έργο δεν έχουν τόσο προσωπικό.), 45 μάστορες και 60 μαθητάδες όταν ο απλός Ναυπλιώτης μπορεί να συνεισφέρει στην εταιρία αφιλοκερδώς.

Άλλωστε και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΥΑΝ αλλά και 3(:) εργαζόμενοι σε αυτή είναι μηχανικοί. Λίγοι θα μου πεις, πώς να προλάβουν οι άνθρωποι. Έχεις μία μεγάααααλη σωλήνα που φέρνει τζάμπα νερό από τους Μύλους και μερικές άαααλλες σωλήνες που στέλνουν το τζάμπα νερό στους καταναλωτές. Φοβερή τεχνολογία. Αιχμής!

Πάντως αυτό με τον αμίαντο είναι εξαιρετικό. Μπράβο σας. κ. Μπάμπη κάτι τέτοια κάνετε και μας κακομαθαίνετε. Προσέξτε γιατί κινδυνεύετε να γίνετε έμμισθος σύμβουλος.

Το άλλο με τη δεξαμενή του Προφήτη Ηλία; (παρεμπιπρόντως κάποιος πρέπει να εξηγήσει άμεσα στο εμπορο-επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΥΑΝ τι είναι η ρυθμιστική δεξαμενή).

Αλλά και το άλλο με τα «λάθη της περασμένης τετραετίας»;

Φοβερή καταχώρηση. Συλλεκτική! Και έχετε και χιούμορ. Γιατί σιγά μην τα πάρουμε και όλα αυτά στα σοβαρά. Και είστε και ευφυής! Και προσωπικά θα πρόσθετα πως έχετε και γένια και δεν είστε ελέφαντας. Και κάνετε και ποδήλατο. Μπράβο σας.

  Χ wrote @

http://www.argonafplia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2511:2011-03-30-16-45-00&catid=96:2009-12-15-17-27-44&Itemid=116

Επτασφράγιστο μυστικό είναι το τι ακριβώς περιλαμβάνει το εργοστάσιο πόσιμου νερού στην Αργολίδα (σχετικό το παραπάνω link), η δυναμικότητά του, με ποια τεχνολογία θα λειτουργεί και τελικά με τι κόστος λειτουργίας, άρα με τι επιβάρυνση για τον μέσο πολίτη.

Επίσης άγωστο παραμένει το εάν θα υπάρχουν άλλες χαμηλού κόστους συμπληρωματικές δράσεις, παράλληλα με το εγχείρημα αυτό.

Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει μία παρουσίαση του project! στους φορείς της περιοχής αλλά και μία ανοιχτή συζήτηση για τη σκοπιμότητα υλοποίησής του;

Ακόμα και οι (κατά μερικούς) «ιθαγενείς» κάτι θα καταλάβουν από τον Υφυπουργό και τον Δήμαρχο εφόσον το θέμα παρουσιαστεί χωρίς ασάφειες και στρεβλώσεις.

Γιατί τόση μυστικοπάθεια; Όπως βλέπετε, και γραφή και ανάγνωση γνωρίζουμε.

(Y.Γ. Ποιός εκπόνησε την προκαταρκτική μελέτη που κατέθεσε -σύμφωνα με το σχετικό link- η ΔΕΥΑΝ; Γιατί η ΔΕΥΑΝ από όσο γνωρίζω δεν έχει μελετητικό τμήμα; Και πόσο στοίχισε;)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: