η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Όχι στο εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου νερού

Έχουμε ανάγκη από ορθολογική διαχείριση και όχι από εργοστάσιο

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ Αργολίδας

Ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης σε συνεργασία με τους Δήμους Ναυπλιέων και Άργους- Μυκηναίων προωθούν τη δημιουργία εργοστάσιου επεξεργασίας πόσιμου νερού στην Αργολίδα.

Μάλιστα, ο υφυπουργός σε εκδήλωση παρουσίασης του έργου του ανέφερε ως επιχείρημα για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου την οικονομική αιμορραγία των νοικοκυριών της Αργολίδας για αγορά εμφιαλωμένου νερού που υπολογίζεται σε 800-1200 ευρώ/χρόνο.

Πράγματι, οι περισσότερες οικογένειες δίνουν ένα αξιοσέβαστο ποσοστό από τα όλο και μειούμενα έσοδά τους για αγορά νερού, για έναν φυσικό πόρο δηλαδή που είναι υποχρέωση της πολιτείας να τον προστατεύει και να τον παρέχει σε επαρκείς ποσότητες και ικανοποιητική ποιότητα.

Το «πρόβλημα του νερού» λύνεται όμως με τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας των πηγών του Ανάβαλου;

 Κατά τη γνώμη μας η δημιουργία εργοστασίου είναι τουλάχιστον επιπόλαιη, άστοχη, επικίνδυνη και σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Μερικά ερωτήματα μπορούν να αποδείξουν τον παραπάνω ισχυρισμό μας:

1) Οι πηγές της Λέρνης και της Αμυμώνης οι οποίες τροφοδοτούν τους περισσότερους μήνες του χρόνου με νερό τα δίκτυα υδροδότησης των Δήμων Ναυπλίου και Άργους-Μυκηναίων δίνουν νερό πόσιμο ή μη πόσιμο; Αν ισχύουν οι μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης για την ικανοποιητική ποιότητα του νερού, τότε μιλάμε για ένα εργοστάσιο του οποίου η λειτουργία (δηλαδή η επεξεργασία νερού των πηγών του Ανάβαλου) θα είναι απαραίτητη μόνο λίγες μέρες τον χρόνο (ίσως και καθόλου). Με αυτό το δεδομένο πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία του, δεδομένου ότι υπάρχουν μια σειρά πολιτικών διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που εγκληματικά καθυστερούν, και θα μπορούσαν να επιμηκύνουν ακόμα περισσότερο την περίοδο παροχής πόσιμου νερού από τις υφιστάμενες πηγές;

Αν από την άλλη, το νερό των πηγών Λέρνης και Αμυμώνης που φτάνει σήμερα στις βρύσες μας είναι ακατάλληλο για πόση τότε ο κ. Μανιάτης μάλλον αποκαλύπτει ένα μεγάλο σκάνδαλο: την ψευδή ενημέρωση των πολιτών για την καταλληλότητα του νερού από τις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης.

2) Παρόλο που οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν πως το νερό που παρέχουν στους δημότες είναι πόσιμο, οι περισσότερες οικογένειες συνεχίζουν είτε να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό είτε να αναζητούν νερό σε κοντινές πηγές. Τελικά, ποιο είναι το πρόβλημα; Προφανώς η έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών προς τις  δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης όπως και τα παρουσιαζόμενα κατά καιρούς προβλήματα ποιότητας για τα οποία δεν υπάρχει ενημέρωση. Το παραπάνω συμπέρασμα φυσικά και δεν οδηγεί στην ανάγκη δημιουργίας εργοστασίου αλλά στην όσο το δυνατόν πιο αναλυτική, συνεχή, διαφανή και συνεπή ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του νερού ύδρευσης και την διαρκή προσπάθεια των Δήμων και της πολιτείας να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

3) Το εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου νερού θα πραγματοποιηθεί από την πολιτεία ή από κάποιον ιδιώτη ο οποίος, κατά τον προσφιλή τρόπο, θα επιδοτηθεί αδρά; Ποιος θα πληρώνει το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας πόσιμου νερού του οποίου μάλιστα η λειτουργία ίσως να είναι αναγκαία για λίγες μόνο ημέρες τον χρόνο; Σε περίπτωση που αναλάβει το έργο ιδιώτης θα έχει το δικαίωμα να το πουλά (εμφιαλωμένο ή μη); Αν στα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται η εμπλοκή ιδιώτη μήπως τότε μιλάμε για την εφαρμογή όσων πριν τρία χρόνια έλεγε η κ. Έλσα Παπαδημητρίου και τα οποία ξεσήκωσαν την αντίδραση των Αργολιδαίων; Κύριε Μανιάτη θυμάστε τότε τι λέγατε σχετικά με πιθανή  εμπλοκή ιδιώτη στη διαχείριση του νερού;

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη για δημιουργία εργοστασίου πόσιμου νερού στην Αργολίδα.

Υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα προστασίας των πηγών της Λέρνης τα οποία εγκληματικά καθυστερούν: Μεταφορά νεκροταφείου Μύλων, αποχέτευση-βιολογικός, επέκταση και χρήση του δικτύου άρδευσης του Ανάβαλου στην ευρύτερη περιοχή της Λέρνης, έλεγχος και περιορισμός των γεωτρήσεων που επηρεάζουν τη στάθμη των πηγών, εμπλουτισμός, προστασία από την ρύπανση που προκαλείται από τις ανεξέλεγκτες ρίψεις αποβλήτων (ακόμα και από γειτονικούς νομούς) και επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων, εκσυγχρονισμός δικτύων υδροδότησης και ελαχιστοποίηση των απωλειών.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει καμία πολιτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και ότι γίνεται είναι αποσπασματικό και ημιτελές. Δεν έχει συγκροτηθεί φορέας υδάτινων πόρων στο νομό που σε συνεργασία με άλλους γειτονικούς νομούς και την Περιφέρεια σε επίπεδο πλέον λεκανών απορροής και με τη συμβολή ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να σχεδιάσει την υδατική πολιτική.

Η πρόταση για εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου νερού είναι μη λογική. Επιπλέον οδηγεί στην περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και στη ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω των μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων. Το μόνο που μπορούμε να υποψιαστούμε είναι ότι κάποιος ιδιώτης εποφθαλμιά να κάνει μπίζνες με τις πηγές μας.

Ας γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα του κράτους και των τοπικών κοινωνιών η προστασία και η ορθή διαχείρισή του.

 

8 Σχόλια»

  ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ wrote @

Είναι κανείς από εσάς πού δέχεται ότι τό πρόβλημα τής έλλειψης πόσιμου νερού τό καλοκαίρι έχει σάν αιτία τήν υπερκατανάλωση μας καί όχι τίς αντλήσεις πέριξ τής Λέρνης;
Θά μάς δημιουργήσετε καί ενοχές τώρα;
Είναι κανείς από εσάς πού δέν συμμερίζεται ότι απαιτείται «παραγωγή» νερού ελεγμένου καί ποιοτικά κατάλληλου πρίν αυτό καταλήξει στά δίκτυα μεταφοράς καί διανομής; (Δηλαδή διυλιστήριο;). Στό κεφάλαιο «ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» τής ανάλυσης τού ερωτηματολογίου Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γεωτρήσεων αρδευτικών στήν ευρύτερη περιοχή Άργους καί στήν Ερμιονίδα μπορεί νά μάς απαντήσει ο Δόκτωρ – Εισηγητής τού Δόν Κιχώτη τί αναφέρει στίς μελέτες πού υποβάλλει στήν περιφέρεια; Έτσι γιά νά διαπιστώσουμε μερικοί άν, άλλα γράφονται στα χαρτιά πού δέν φαίνονται, καί άλλα λέγονται στά λόγια πρός τόν κοσμάκη;
Καί μήν ξεχνάτε ότι, εξ’ αιτίας τών σοφιστιών μερικών κακοσυμβούλων, δήθεν ειδημόνων, οι Δαναίδες υποχρεώθηκαν στό αιώνιο μαρτύριό τους, καί μαζί τους οι Αργολιδείς γιά δεκάδες εκατοντάδες χρόνια.
Ευχαριστώ καί αναμένω σχόλιά σας!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

  Παναγιώτης Ντόντος wrote @

Σε ότι αφορά στην αναγκαιότητα ή μη διυλιστηρίου νερού λέω εφθαρσώς ότι με τα στοιχεία που δημοσιεύονται για την ποιότητα των νερών της Λέρνης-Αμυμώνης ‘όχι δεν απαιτείται διυλιστήριο’. Εκτός αν ο κ. Καρούντζος ξέρει κάτι παραπάνω το οποίο δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι. Στο κάτω κάτω ο έλεγχος ποιότητας μπορεί να γίνεται και με καθημερινές χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις με μηδαμινό κόστος σε σύγκριση με τη διύλιση χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού κάθε μέρα.
Σε ότι αφορά στις αντλήσεις των γεωτρήσεων και το πρόβλημα που προκαλούν θέλω να επισημάνω ότι κάποιοι, που τώρα κόπτονται, αντί να σχεδιάσουν τον εκσυχρονισμό και τον εξορθολογισμό του δικτύου του Αναβάλου έχουν εισηγηθεί και ‘μελετήσει’ μεταφορά νερού στην Ερμιονίδα και την Επιδαυρία. Κάτι με τεράστιο κόστος αρχικής επένδυσης και λειτουργίας και άρα μη βιώσιμο. Βεβαίως μια τέτοια κίνηση οφελεί πιθανόν πολιτικά αυτόν που υπογράφει και οικονομικά τους μελετητές και τους εργολάβους. Αλλά δεν βλέπω το όφελος για τον απλό κόσμο.
Σε ότι αφορά στις μελέτες μου νιώθω κολακευμένος που διαβάζονται προσεκτικά από τον τεχνικό κόσμο της Αργολίδας. Για να μην δημιουργούνται απορίες, στο κεφάλαιο ‘Φυσικοί Πόροι’ αναφέρω ότι οι γεωτρήσεις αυξάνουν το ρυθμό χρήσης των φυσικών πόρων. Ελπίζω να μην υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με την απλή διαπίστωση.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Καρούντζο για την αναβάθμισή μου στο επίπεδο του ‘Δόκτωρος’ αλλά εγώ απλώς ένα Msc έχω κάνει και μέχρι τώρα, μη διεκδικώντας την αυθεντία, δεν έχω διατελέσει σύμβουλος Νομαρχών, Βουλευτών, Γ.Γ. Υπουργείων όπως κάποιοι άλλοι, πόσο μάλλον ‘κακοσύμβουλος’.
Παναγιώτης Ντόντος
Γεωλόγος Msc

  a.a. wrote @

Εγώ από όλο αυτό δεν κατάλαβα το ‘θα μας δημιουργήσετε και ενοχές’. Γιατί να νοιώθει ενοχές ο συγκεκριμένος? Ποιους ‘εμας’ εννοεί? Έχει κάποια εμπλοκή με το θέμα?

Α, και κάτι άλλο. Ποιοοοοοοοοος τα είπε όλα για τον Δον Κιχώτη? Ε, ποιος είναι το ‘βαθύ λαρύγγι’?

Γαμώτο, σύντροφοι αποκαλυφτήκαμε! Στη διασπορά γρήγορα.

  Δ.Κ. wrote @

Στα ερωτήματα που βάζει η ανακοίνωση δεν απαντάς ενώ είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα και «χωρίς ενοχές» καταλήγεις στην ανάγκη διυλιστηρίου: «Είναι κανείς από εσάς πού δέν συμμερίζεται ότι απαιτείται “παραγωγή” νερού ελεγμένου καί ποιοτικά κατάλληλου πρίν αυτό καταλήξει στά δίκτυα μεταφοράς καί διανομής; (Δηλαδή διυλιστήριο;)».
Πάντως μάλλον οι αρχικοί σχολιασμοί γίνονται σαν εισαγωγή για το βασικό σκοπό σου που είναι να επιτεθείς με έναν απαράδεκτο τρόπο στον Π.Ν., επιχειρώντας όχι να απαντήσεις σε επιχειρήματα αλλά να κάνεις «κίτρινες» «αποκαλύψεις».

  Β.Χ. wrote @

Αληθεια ποιοί είναι οι μελετητές του έργου μεταφοράς νερού στην Ερμιονίδα και του εργοστασίου νερού στον Ανάβαλο;

  yiannis wrote @

αυτά παθαίνουν μάτια μου όσοι πίστεψαν στους έσχατους προστάτες του νερού! το μελέτησαν, έγραψαν μελέτες, τις μοσχοπούλησαν και τώρα βγαίνουν και κατήγοροι!!!!!!!!!!!!!

  Χρίστος Γ. Δερζέκος wrote @

Λόγω της σύγχυσης που φαίνεται να επικρατεί και του λογικού ενδιαφέροντος από τους πολίτες για το θέμα του νερού, τρία μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αποστείλουν χθες επιστολή προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Πελοποννήσου, ζητώντας τη (θεσμική) παρέμβαση τόσο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ όσο και της Αντιπροσωπείας του.

Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να ενεργοποιηθούν τόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ, όσο και οι επιστημονικές επιτροπές του νομού.

Προσωπικά πιστεύω πως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα χρειάζεται ενημέρωση τόσο των πολιτών όσο και όλων των φορέων και επιμελητηρίων του νομού (ιδιαίτερα των επιστημονικών και ακόμα πιο ιδιαίτερα του ΤΕΕ) αλλά και ανοιχτή διαβούλευση για την ανταλλαγή χρήσιμων ελπίζω απόψεων.

Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι θα δοθεί η ευκαιρία στους πρωτεργάτες του έργου να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες και τον επιστημονικό κόσμο του νομού, από τους οποίους βεβαίως δεν έχουν τελικά τίποτα να “φοβηθούν”, δεδομένων των αγαθών τους προθέσεων αλλά και της ήδη υπάρχουσας κατά τα φαινόμενα επιστημονικής τεκμηρίωσης του έργου, πάντα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Κατά αυτό τον τρόπο θα τύχουν μίας ευρύτερης επιδοκιμασίας των υπηρεσιών τους προς τον τόπο – κάτι το οποίο στην παρούσα φάση φαίνεται (σε κάποιο βαθμό) ότι δεν αναγνωρίζεται, κυρίως λόγω της υφιστάμενης ελλιπούς ενημέρωσης. Υποθέτω ότι η τελευταία οφείλεται καθαρά σε λόγους αυξημένης και πέραν της δέουσας μετριοφροσύνης.

Προσωπικά λοιπόν θεωρώ μία άμεση ενημέρωση και συζήτηση επί του ζητήματος επιβεβλημένη και προς όφελος όλων αυτών που εμφανίζονται ή νοιώθουν θιγόμενοι από τη διαφορετική «άποψη». Ελπίζω αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί σύντομα και εγκαίρως.

Η επιστολή των τριών μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ είναι στη διάθεση του διαχειριστή του blog.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  yiannis wrote @

….δεδομένων των αγαθών τους προθέσεων…!!!!
πικρή πείρα έχομε από αγαθές προθέσεις.
και η κα Έλσα αγαθές προθέσεις-έλεγε- είχε!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: