η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Η ώρα των αποφάσεων για τη μονάδα επεξεργασίας νερού

ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 18 Απριλίου 2011

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 15 Απριλίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, η σύσκεψη για τις προοπτικές δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας του νερού του Αναβάλου, προκειμένου αυτό να γίνει πόσιμο, για χρήση των κατοίκων των Δήμων Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη και με συντονισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Χειβιδόπουλο, είχαν προσκληθεί για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους:

i)        ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης με συνεργάτες του, καθώς και

ii)       ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ, και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κώστας Παπαβασιλείου με συνεργάτες του.

Στη σύσκεψη έγινε από τους κ.κ. Π. Γιαννουλόπουλο και Π. Σαμπατακάκη, στελέχη του ΙΓΜΕ, συνοπτική παρουσίαση της μελέτης που είχε εκπονήσει το 2008 το Ινστιτούτο, μετά από ανάθεση της ΤΕΔΚ Αργολίδας. Τα πορίσματα της μελέτης αυτής ήταν η βάση στην οποία στηρίχθηκε η πρόταση για τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας πόσιμου ύδατος.

Η πρόταση αυτή, άλλωστε, αποτελεί μία από τις 10 βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μανιάτη απέναντι στο λαό της Αργολίδας (http://www.maniatisy.gr/images/stories/vivlia/filadio2009.pdf), στο πλαίσιο της δέσμευσης του Πρωθυπουργού της χώρας, Γ. Α. Παπανδρέου, για οριστική επίλυση του προβλήματος άρδευσης και ύδρευσης της Αργολίδας, με πλήρη αξιοποίηση των πηγών του Αναβάλου και της Λέρνας.

 Εκ μέρους του Δήμου Ναυπλίου συμμετείχαν:

– ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημ. Κωστούρος εκ μέρους του Δημάρχου κ. Π. Αναγνωσταρά,

– ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Τάσος Σαλεσιώτης, καθώς και

– οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων, κ κ. Χρ. Γραμματικόπουλος και Ι. Γκιόλας.

Εκ μέρους του Δήμου Άργους – Μυκηνών συμμετείχε:

–  ο Δήμαρχος, κ. Δημ. Καμπόσος και

– ο κ. Σωτήρης Κωτσοβός, επικεφαλής δημοτικής παράταξης.

Επίσης, την συνάντηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του Συλλόγου Μηχανικών Αργολίδας, των υπηρεσιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΥΑ των δύο Δήμων.

 Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Υφυπουργός, κ. Γιάννης Μανιάτης, ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι εφεξής το ζήτημα της υλοποίησης, ή μη της μονάδας αφορά αποκλειστικά και μόνο τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο δήμων, που οφείλουν άμεσα να πάρουν οριστικές αποφάσεις και με επιστημονική τεκμηρίωση να αντιμετωπίσουν όλες τις διαστάσεις του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος υιοθετεί και στηρίζει την πρόταση της ΤΕΔΚ Αργολίδας και του ΙΓΜΕ για τη δημιουργία της μονάδας. Σε τρεις επανειλημμένες δημόσιες συναντήσεις κατέθεσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο προϋπολογισμού 3-5 εκατ. €, ενώ τέλος συνόψισε την κοινωνική και οικονομική διάσταση του έργου στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αναγκάζει τις οικογένειες της Αργολίδας να πληρώνουν κάθε χρόνο 700-1000 € για αγορά εμφιαλωμένου νερού, όταν με χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΕΣΠΑ, δύναται, όχι μόνο να λυθεί το θέμα, αλλά επιπλέον στην πραγματικότητα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νομού, με τεράστια συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

 Στο link που ακολουθεί είναι αναρτημένη η αναλυτική παρουσίαση της μελέτης του ΙΓΜΕ (2008), η οποία τεκμηριώνει την αναγκαιότητα δημιουργίας της μονάδας.

http://www.maniatisy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1910:1842011&catid=45:2009-12-07-08-03-39&Itemid=58

1 σχόλιο»

  Χρίστος Γ. Δερζέκος wrote @

Τη συνάντηση δεν παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ΤΕΕ, δεδομένου του ότι δεν υπήρξε πρόσκληση ούτε προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας, της οποίας είμαι μέλος, ούτε προς τη Διοικούσα Επιτροπή για να οριστούν εκπρόσωποι.

Η συγκεκριμένη αναφορά στην ιστοσελίδα του κ. Μανιάτη θεωρείται ότι έχει γίνει εκ παραδρομής. Το θέμα είναι σε εξέλιξη τόσο σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ όσο και στα 2βάθμια όργανά του και προσωπικά θα ενημερώσω περαιτέρω μετά το Πάσχα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν όντως, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακοί παράγοντες και ιδιώτες μηχανικοί – οι τελευταίοι εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό τους και προσκεκλημένοι για άγνωστους λόγους – μερικοί δε εξ αυτών ισχυριζόμενοι ότι η σύσκεψη ήταν ανοιχτή στον οποιονδήποτε.

Για την περίπτωση που κάποιοι ανέλαβαν εργολαβικά και από μόνοι τους την εκπροσώπηση του Επιμελητηρίου, έχω ήδη ζητήσει να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Από τη σχετική πρώτη ενημέρωση που έχω, το ΤΕΕ ουδέποτε έχει ενημερωθεί για το νέο έργο της μονάδας επεξεργασίας νερού. Ως εκ τούτου, το ΤΕΕ δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά του έργου. Ούτε επιθυμεί οπωσδήποτε να γνωμοδοτήσει επί του ζητήματος, εφόσον δεν του ζητείται. Θα ήταν επιθυμητό όμως και σε πρώτη φάση να υπάρξει μία ενημέρωση.

Σχετική μου καταγγελία στα όργανα του ΤΕΕ για το θέμα έγινε ήδη χθές Μ. Τρίτη με επιστολή μου προς τη Διοικούσα Επιτροπή.

Το ΤΕΕ αποτελεί τον επιστημονικό φορέα 500 (στην Αργολίδα) μηχανικών, σύμφωνα με το σχετικό μητρώο. Το ΤΕΕ δηλαδή αποτελεί ένα εξειδικευμένο επιστημονικά τμήμα της τοπικής κοινωνίας.

Προς το παρόν εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα και θα τα πούμε οπωσδήποτε και πιο αναλυτικά σε λίγες ημέρες.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης θα ενημερωθούν επίσης μετά το Πάσχα και παράλληλα με τις εξελίξεις επί του θέματος.

Χρίστος Δερζέκος
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc

Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ – Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Πελοποννήσου


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: