η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Και το καθήκον του δήμου Ναυπλίου

  ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ

του  Κώστα Πολίτη

  Ένας σύλλογος με αξιόλογη ιστορία, ενεργοποιήθηκε και πέρασε στα χέρια δραστήριων πολιτών που έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους.

  Η ανταπόκριση των κατοίκων στην πρώτη εορταστική συγκέντρωση που έκανε τις απόκριες και στις εκλογές για την ανάδειξη  διοικητικού συμβουλίου, ήταν εντυπωσιακή.

  Όλα δείχνουν ότι ο πρώην Καποδιστριακός δήμος Νέας Τίρυνθας έχει πλέον τους δικούς του πνεύμονες για να κρατήσει ζωντανή την επιθυμία για κοινωφελή δράση των πολιτών του, αφού και ο ήδη ενεργός σύλλογος του Αγ. Ανδριανού δίνει το παρών σε αξιόλογες πρωτοβουλίες. Μπορούμε να πούμε πως η γειτονιά αυτή του δήμου Ναυπλίου αυτοαναβαθμίζεται.

     Πιστεύουμε ότι κανένας δεν αμφιβάλλει για την μεγάλη αξία της ενεργοποίησης των δημοτών και ούτε για το πόσα σοβαρά θέματα περιμένουν χείρα βοήθειας από την κινητοποίηση των ανθρώπων που τους αφορούν άμεσα.

    Η προώθηση οικολογικών λύσεων στα βαριά προβλήματα του περιβάλλοντος, η βοήθεια σε ομάδες συμπολιτών μας που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες όπως οι μετανάστες και οι τσιγγάνοι, η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και πολλά ακόμη, μαζί με τις καθαρά πολιτισμικές και μορφωτικές δραστηριότητες, περιγράφουν την ταυτότητα μιας υγιούς πολιτικής, που όλοι χρειαζόμαστε.

  Είναι προφανές ότι και οι δημοτικές αρχές κάθε τόπου, μπορούν να έχουν αρωγό και σύμμαχο τέτοιους συλλόγους, εφ’ όσον βεβαίως έχουν στο νου τους το κοινό συμφέρον.

  Το ίδιο προφανές είναι βέβαια πως στα πολιτιστικά δρώμενα και στις δράσεις αλληλεγγύης, συνήθως δεν ανακατεύονται εργολάβοι οπότε δεν έχουν κίνητρο προμήθειας οι άρχοντες με τις μεγάλες τσέπες. Μερικοί δε εξ’ αυτών, στην ιστορία της … Νέας Γης του Πυρός, όχι μόνο δεν άπλωσαν χέρι βοήθειας, έστω για τα μάτια, σε οτιδήποτε πολιτιστικό, αλλά το εμπόδισαν κιόλας ως ενοχλητικό αφού δεν είχε τίποτα να συνεισφέρει στο προσωπικό τους ταμείο. Θέλουμε να πιστεύουμε ωστόσο, ότι όλα αυτά ανήκουν σε ένα οριστικό μακρινό παρελθόν, το οποίο πλέον δεν μας αφορά.

  Ελπίζουμε δε, ότι οι Καλλικράτειοι δήμοι θα κατανοήσουν το πασιφανές και θα σταθούν συμπαραστάτες στο έργο τους.

  Σύλλογοι οι οποίοι επαναδραστηριοποιούνται, αλλά και οι ήδη ενεργοί, έχουν ασφαλώς βασικές ανάγκες, όπως είναι η στέγαση και κάποια συγχρηματοδότηση, πέρα από εκείνη των εισφορών των μελών του. Θα ήταν σκανδαλώδες ατόπημα να παραμεληθούν – πόσο μάλλον να πολεμηθούν – τέτοιες πρωτοβουλίες.  

  Το πρόσφατο παράδειγμα του τοπικού συμβουλίου της Νέας Τίρυνθας, το οποίο ομόφωνα εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου, την παραχώρηση μιας υπόγειας αίθουσας στον Μορφωτικό Σύλλογο, είναι τιμητικό για τους συμβούλους και αντάξιο των προσδοκιών που έχουν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος.

  Ελπίζουμε ότι ο δήμος Ναυπλίου θα κατανοήσει την εξαιρετική σημασία του θέματος και θα προχωρήσει στην παραχώρηση. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες, ούτε νομικές, ούτε τεχνικές. Ένα αρχείο του ΚΕΠ το οποίο βρίσκεται στην αίθουσα, μπορεί να μεταφερθεί όπου φυλάσσονται αρχεία και η μορφή της παραχώρησης μετατρέπεται σε απλό διαδικαστικό θέμα εφ’ όσον είναι δεδομένη η κοινή πρόθεση των δημοτικών συμβούλων, την οποία θέλουμε να πιστεύουμε  ομόφωνη.

  Η διάθεση κάποιων χώρων στους τοπικούς συλλόγους, από τα παλιά κοινοτικά γραφεία και από τα πρώην δημαρχεία του Καποδίστρια, φρονούμε ότι θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα των δημοτικών αρχών, εφ’ όσον δεν εμποδίζουν τις βασικές ανάγκες οργάνωσης των Καλλικράτειων δήμων. 

  Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε την τεράστια σημασία που μπορεί να έχει η συνεργασία όλων των συλλόγων του νομού με αντικείμενο τα κοινά θέματα που αφορούν όλους τους πολίτες της Αργολίδας. Έως και την οργάνωση της διαχείρισης ενός μέρους των σκουπιδιών θα μπορούσαν να αναλάβουν, τον εθελοντισμό σε πολλές δράσεις αλληλεγγύης όπως η πυροπροστασία, και πολλά άλλα.

  Ανάλογη φυσικά φιλική αντιμετώπιση των συλλόγων περιμένουμε κι από τον τοπικό τύπο, ο οποίος έχει ήδη επιδείξει μια ιδιαίτερα θετική στάση. Η προβολή και η ενθάρρυνση, δεν είναι καθόλου αμελητέα, σε όποια μορφή εθελοντισμού κι αν απευθύνεται.

  Με την πεποίθηση ότι οι δημιουργικές δυνάμεις είναι πολλές και αστείρευτες θεωρούμε ότι είναι προσωπικό χρέος εκάστου να συμβάλλει όσο μπορεί στην ανάδειξή τους, συνεισφέροντας θετικά στον τόπο μας με έργα. Σε ότι αφορά του δημοτικούς άρχοντες, είναι καθήκον!

 

  Κώστας Πολίτης

 kpolitis@otenet.gr

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: