η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Διαφορετικές προτεραιότητες για το Ναύπλιο

Ειρήνης Μελισσινού, συμβούλου στη Δημοτική Κοινότητα Ναυπλίου της παράταξης « η άλλη πρόταση»

Ναύπλιο 18-4-2011

 

Θεωρούμε αναγκαίο να τεθούν στην ημερήσια διάταξη της συμβουλίου της Δημοτικής ενότητας Ναυπλίου τα εξής θέματα:

  • Οργάνωση ξεναγήσεων –εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην πόλη του Ναυπλίου
  • Συζήτηση για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Ναυπλίου
  • Προσβασιμότητα δημοσίων κτιρίων από τα ΑμεΑ  στην πόλη του Ναυπλίου
  • Φωτισμός στην πόλη του Ναυπλίου

ΘΕΜΑ 1ο :Οργάνωση ξεναγήσεων –εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην πόλη του Ναυπλίου

  Τα μουσεία της πόλης του Ναυπλίου και διάφοροι φορείς πραγματοποιούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τα Μουσεία της πόλης αλλά και την ιστορία της. . Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη πραγματοποιούν ειδικά προγράμματα προς το κοινό αλλά και ειδικά προς το μαθητικό κοινό. Ο Δήμος Ναυπλίου και ειδικά η Δημοτική Κοινότητα Ναυπλίου πρέπει να παίξει ένα συντονιστικό ρόλο, να συγκεντρώσει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και να εκδώσει έναν συγκεντρωτικό οδηγό αυτών, που πρέπει άμεσα να αποσταλεί σε σχολεία και τουριστικούς φορείς για την ενημέρωσή τους. Ο στόχος είναι η αρτιότερη οργάνωση σχολικών εκδρομών  και η τόνωση του τουρισμού. Ο νέος Δήμος Ναυπλίου και ευρύτερα η περιοχή μας αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους σχολικούς προορισμούς με το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων και οργανωμένων Μουσείων που διαθέτει, σε συνδυασμό με το ότι βρίσκεται   πολύ κοντά στην Αττική (στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος μαθητών).

   Αφού λοιπόν ο Δήμος μας δεν διαθέτει ένα οργανωμένο τουριστικό γραφείο πρέπει  να ενεργοποιηθούμε σαν Δημοτική Κοινότητα Ναυπλίου και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας και τα προγράμματα που ήδη διενεργούνται στην Πόλη μας και δεν τα γνωρίζουμε ούτε εμείς.

   Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας τους συστήματος αυτόματης ξενάγησης που υπάρχει στο Δήμο, άλλα βρίσκεται σε διαδικασία απόσυρσης, δημιουργούν τους καλύτερους όρους για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού και της αναβαθμισμένης παροχής σύγχρονων τουριστικών υπηρεσιών.

 

Θα πρέπει λοιπόν :

–          Να δημιουργηθεί διαφημιστικό φυλλάδιο, το οποίο θα συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ενημέρωση των εκδρομέων για όλους τους δυνατούς προορισμούς στην πόλη του Ναυπλίου και αποστολή τους στα σχολεία της χώρας.

–          Συζήτηση για δημιουργία φυλλαδίου με στόχο την ενημέρωση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων.

 

 

 

ΘΕΜΑ 2Ο : Συζήτηση για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Ναυπλίου

 

Η πόλη μας στην μεγαλύτερη έκτασή της είναι επίπεδη, γεγονός που την κάνει ιδανική για χρήση ποδήλατου. Ένας όμως ποδηλάτης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σήμερα αν θελήσει να χρησιμοποιήσει το ποδήλατό του ως μεταφορικό μέσο. Από το οφθαλμοφανές δηλαδή την πλήρη απουσία ποδηλατοδρόμων και την απουσία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων, όπως επίσης και τον μη σωστό φωτισμό των δρόμων και την έλλειψη κανόνων όσο αναφορά τις υποχρεώσεις των ποδηλατιστών.

  

  Θα πρέπει λοιπόν :

 – Η Δημοτική Ενότητα Ναυπλίου να ζητήσει την ανάθεση σύνταξης μελέτης, η οποία να αφορά την χάραξη ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας  με προτεραιότητα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, και στην πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία με ποδήλατο.

– Δημιουργία ποδηλατοδρόμου στα σημεία του παλιού σιδηροδρομικού δικτύου (Αιγίου).

– Δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης και στα προαύλια των σχολείων.     

 

 

ΘΕΜΑ 3Ο : Προσβασιμότητα δημοσίων κτιρίων από τα ΑμεΑ  στην πόλη του Ναυπλίου

 

   Ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει άμεσα να λυθεί στην πόλη του Ναυπλίου από την Δημοτική αρχή είναι η προσβασιμότητα κατ αρχήν όλων των δημοτικών κτιρίων από τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

   Δεν γίνεται τον 21ο αιώνα να μην έχουν τη δυνατότητα τα ΑμεΑ να εισέλθουν στα δημόσια κτίρια. Αν σκεφτούμε την πόλη μας, είναι ελάχιστα τα δημόσια κτίρια που διαθέτουν ειδικές ράμπες ή μηχανισμούς που διευκολύνουν την είσοδο των ΑμεΑ όπως για παράδειγμα το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τριανόν και το κτίριο του ΟΤΕ. Αντιθέτως το Βουλευτικό, οι Τράπεζες, τα Σχολεία, η Κοινωνική Πρόνοια, οι περισσότερες υπηρεσίες της Νομαρχίας  είναι ενδεικτικά κάποια κτίρια, στα οποία τα ΑμεΑ δεν έχουν πρόσβαση. Το ίδιο το δημαρχείο δεν είναι προσβάσιμο.

 

 Θα πρέπει λοιπόν :

1)  Nα γίνει μια μελέτη  από την τεχνική υπηρεσία του δήμου για το κάθε δημοτικό κτίριο ξεχωριστά, με σκοπό να βρεθεί η πρακτικότερη και οικονομικότερη δυνατή λύση προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

2)      Σαν δεύτερος στόχος της μελέτης είναι η καταγραφή των προβλημάτων σε κτήρια συναλλαγής με κοινό που δεν έχουν προσβασιμότητα και να γίνει η επισήμανση των προβλημάτων στους αντίστοιχους φορείς ώστε να αναζητήσουν λύσεις. (Τράπεζες ΔΕΗ Δημόσιες Υπηρεσίες κ,λπ)

3)      Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στο χώρο του νεκροταφείου, όπου θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός όσον αφορά την προσβασιμότητα της εκκλησίας και του χώρου πίσω από την εκκλησία, όπως επίσης και να τοποθετηθούν παγκάκια, για τη διευκόλυνση των ατόμων.

   Σε κάποια κτίρια μπορεί να είναι περίπλοκο να βρεθεί λύση, αλλά τα πιο πολλά κτίρια μπορούν να γίνουν άμεσα προσβάσιμα με πολύ απλές διαδικασίες. Ας κάνει η δημοτική αρχή το πρώτο βήμα, ας δώσει το παράδειγμα, έτσι ώστε να ακολουθήσουν στην συνέχεια και ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Ας μην δημιουργεί η πόλη  εμπόδια σε μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων κατοίκων ή επισκεπτών. Ας βάλουμε στόχο τον επόμενο χρόνο να μελετήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην πόλη μας. Δεν είναι θέμα μόνο πολιτισμού είναι θέμα μιας ανθρώπινης πόλης που σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

 

ΘΕΜΑ 4Ο : Φωτισμός στην πόλη του Ναυπλίου

 

   Είναι γνωστό ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να μειώσουμε όσο γίνεται τα έξοδα του Δήμου. Αυτό ισχύει και για το λογαριασμό της ΔΕΗ που καλείται να πληρώσει ο Δήμος μας. Σκεπτόμενοι λοιπόν την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε στο Δήμο οικολογικούς λαμπτήρες. Είναι πολλοί αυτοί που το έχουν κάνει πράξη στα σπίτια τους και έχουν αντικαταστήσει τους λαμπτήρες τους με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Δεν είναι επιτέλους καιρός να κάνουμε αυτήν την αλλαγή και στον Δήμο;

 

Θα πρέπει λοιπόν :

1) Να αντικατασταθούν όλοι οι λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

2) Και συγχρόνως θα πρέπει να επανεξετάσει και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου όλους τους δρόμους της πόλης μας, έτσι ώστε να υπάρχει παντού επαρκής φωτισμός και να μην υπάρχει ο φόβος ατυχήματος, λόγω έλλειψης φωτισμού και

3) Θα πρέπει να εξετασθεί όλος ο φωτισμός του Παλαμηδίου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και  οι ώρες λειτουργίας του φωτισμού, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για την πόλη και τον τουρισμό, χωρίς να είναι απαραίτητη η λειτουργία του φωτισμού όλο το χρόνο.   

 

                                                   Ναύπλιο 18-4-2011

                                                                 

2 Σχόλια»

  ΣΑΓΡΕΔΟΣ wrote @

Μπραβο Ειρηνη,επιτελους κατι φρεσκο και ουσιαστικο για τη βελτιωση της ποιοτητας της ζωης μας στην ταλαιπωρη πολη μας.Ησουν καλη Αθλητρια και ξερεις να κρατας τη σκυταλη γερα!!Συνεχισε ετσι,ειμαστε μαζι σου,οποτε μας χρειαστεις! Και να τους υπενθυμισεις οτι η καταπολεμιση των κουνουπιων ξεκιναει απο την αποστραγγιση των νερων στη Πυλη της Ξηρας (τι εργο κι’αυτο Θεε μου!!!!)και της διπλανης λιμναζουσας Γουρνας!

[…] Διαβάστε το πλήρες κείμενο των προτάσεων της Κας Μελισσινού ΕΔΩ […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: