η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Μια απάντηση……. κατόπιν εντολής;

M.A.

Πήραμε και δημοσιεύουμε μια απάντηση του Δρ. Παν. Κ. Γιαννουλόπουλος Γεωλόγος – Υδρογεωλόγος (M.Sc, Ph.D) με τίτλο σχόλια σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε τοπικό blog.

Ενδιαφέρον έχει ότι το σχόλιο είναι μεγαλύτερο από το ίδιο το άρθρο.

Ο χαρακτηρισμός των προσώπων.

Η χρήση του λογότυπου του ΙΓΜΕ στην απάντηση Δηλαδή η απάντηση έχει την έγκριση του ΙΓΜΕ δηλαδή ενός ΝΠΙΔ που εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Ν. 272/76)

Για το περιεχόμενο αν και μη ειδικοί υπάρχουν πάμπολλες απαντήσεις.

ΘΕΜΑ: Σχόλια επί του ανωνύμου άρθρου (http://airetika.blogspot.com/2011/04/bog-post_20.html)

 Σχετικά με το ανωτέρω ανώνυμο άρθρο, που δημοσιεύτηκε σε γνωστό blog σας αποστέλλω τα παρακάτω σχόλια, τα οποία για ενημέρωση στου κοινού και για την αποκατάσταση της αλήθειας παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε αυτούσια.

Σχόλια

Όπως γνωρίζετε την περασμένη Παρασκευή (15/4/2011) στο κτίριο της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη και με συντονισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Χειβιδόπουλο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου μεταξύ άλλων είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ καθηγητής κ. Α. Ανδρεαδάκης, ο Γ. Διευθυντής του ΙΓΜΕ αν. καθ. Κ. Παπαβασιλείου με τους συνεργάτες του κκ. Π. Γιαννουλόπουλο, Π. Σαμπατακάκη και Δ. Μαραβέγια, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΔΕΥΑ Αργους και Ναυπλίου και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα αποτελέσματα της «Υδρογεωλογικής Μελέτης Σκοπιμότητας Ύδρευσης του Ν. Αργολίδας από Υπόγεια Νερά» που ανατέθηκε στο ΙΓΜΕ από την ΤΕΔΚ Αργολίδας το 2008, μετά την πρωτοφανή μείωση της παροχής, σε επίπεδα στείρευσης, των πηγών Αμυμώνης και Λέρνης το 2007 και το 2008, και εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου κκ. Δρ. Π. Γιαννουλόπουλο και Δ. Μαραβέγια. 

Ας σημειωθεί ότι, ως έσχατη λύση, για την κάλυψη των υδρευτικών τους αναγκών οι ΔΕΥΑ Άργους και Ναυπλίου επέλεξαν τότε τη διοχέτευση στο δίκτυο ύδρευσης υποβαθμισμένων υπόγειων νερών από νιτρορύπανση καθώς και ανεπεξέργαστων νερών αμφίβολης ποιότητας από τον υδατοφράκτη Κιβερίου (Ανάβαλος) αντίστοιχα, προειδοποιώντας και ενημερώνοντας ανάλογα το κοινό.

Στη σύσκεψη, αφού ακούστηκαν τα σχόλια των εμπλεκόμενων φορέων έλαβε στο τέλος το λόγο γνωστός δικηγόρος ο οποίος δηλώνοντας πρωτίστως ως μη ειδικός, αναφέρθηκε γενικά σε σχόλια ανώνυμου «φίλου του» φερόμενου ως «γεωλόγου» για το υδρολογικό καθεστώς της πηγής Λέρνης.

Σε συνέχεια των επιφυλάξεων που εξέφρασε ο ως άνω δικηγόρος, με έκπληξή μας ενημερωθήκαμε για ανυπόγραφο κείμενο αναλόγου περιεχομένου, που αναρτήθηκε από άγνωστο σε γνωστό blog (http://airetika.blogspot.com/2011/04/bog-post_20.html) το οποίο στην ουσία αμφισβητεί το περιεχόμενο, τα δεδομένα και τα συμπεράσματα της προαναφερθείσας μελέτης .  Το συγκεκριμένο ανυπόγραφο κείμενο είναι ανάξιο σχολιασμού ιδιαίτερα για κάποιον ο οποίος αναγνωρίζει ότι «Δεν τυγχάνει ειδικός επιστήμονας» αλλά, επειδή θίγει και χλευάζει το επιστημονικό μου έργο και το περιεχόμενο της μελέτης που συνέταξα ως επιστήμονας του ΙΓΜΕ, αισθάνομαι την υποχρέωση να σημειώσω τα ακόλουθα:

Η «μελέτη του ΙΓΜΕ» έλαβε υπόψη της όλα τα έως τότε διαθέσιμα στοιχεία, δεν «παραγγέλθηκε» από κανέναν αλλά αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ανατέθηκε με καθόλα νόμιμες διαδικασίες από την ΤΕΔΚ Αργολίδας, μετά από την κρίση ύδρευσης της συγκεκριμένης περιόδου και από κανέναν δεν υπαγορεύτηκαν ούτε και υποδείχθηκαν συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Η μελέτη δεν αφορούσε μόνο τα διοικητικά όρια των Καποδιστριακών Δήμων Άργους και Ναυπλίου αλλά ολόκληρης της Αργολίδας.  Σε αυτήν εξετάστηκαν διαφορές εναλλακτικές λύσεις όπως, η γεωτρητική έρευνα σε συγκεκριμένες περιοχές, η χρήση του υπό δημοπράτηση (τότε) φράγματος της Τζερτζελιάς, η επέκταση αγωγού ύδρευσης από τα Λευκάκια έως τα Δίδυμα και τέλος η επεξεργασία νερού της πηγής Κιβερίου με κάποιου είδους διύλιση ή ήπιας αφαλάτωσης ή ακόμα και συνδυασμός των παραπάνω λύσεων.  Από τις εναλλακτικές αυτές λύσεις, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, διαφάνηκε ότι οικονομικότερη είναι αυτή της επεξεργασίας των νερών της πηγής Κιβερίου κάνοντας χρήση και υφιστάμενων υποδομών, όπως των δικτύων των ΔΕΥΑ ‘Aργους και Ναυπλίου και ενός υφιστάμενου αγωγού Φ600 από την πηγή Κιβερίου έως αυτές των Μύλων.

Παρόλα αυτά το εν λόγω άρθρο του «μη ειδικού» απομονώνει έντεχνα (κοιτάζοντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος), όλες τις υπόλοιπες λύσεις και τα δεδομένα της μελέτης μας και περιορίζεται, με ειρωνικά σχόλια, στη λύση της επεξεργασία των νερών της πηγής Κιβερίου.

Στο επιχείρημά του σχετικά με εάν «Είναι δυνατόν σε μία οικονομία πτωχευμένη να αναζητούμε έργα διυλιστηρίων νερού, για το ενδεχόμενο ένα μήνα κάθε είκοσι ή τριάντα χρόνια, η πηγή της Λέρνας να μην επαρκεί εφόσον δεν την προστατεύσουμε» θα απαντούσε κάνεις ότι σε ό,τι αφορά στην προστασία της ποιότητας του νερού από μικροβιακό φορτίο, εύκολα θα επέλεγε κανείς λύσεις όπως η αυξημένη ή υπερβολική χλωρίωση, αλλά η συγκεκριμένη τεχνική δεν λύνει το πρόβλημα της υπέρβασης της παραμετρικής τιμής των νιτρικών ιόντων σε πολλές περιοχές του νομού όπως για παράδειγμα στις περιοχές της Ασίνης – Δρεπάνου και στο Δ. Μιδέας, καθώς και στην Ανατολική Αργολίδα.  Ιδιαίτερα για το πρόβλημα του Καποδιστριακού Δ. Μιδέας, ας σημειωθεί ότι παλαιότερη μελέτη είχε προτείνει ως λύση την επεξεργασία υπόγειου νερού με αντίστροφη όσμωση, τεχνική ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιείται στην αφαλάτωση. Σε ότι αφορά στη στείρευση της συγκεκριμένης πηγής το γεγονός ότι  αυτό συνέβη για συναπτά διαδοχικά έτη (2007 και 2008) είναι ενδεικτικό της κατάστασης και ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο και δήθεν «επίσης βασικότατο θέμα είναι ότι τη μελέτη του ΙΓΜΕ δεν φαίνεται να την απασχόλησε το εάν θα πρέπει να προστατευθούν τα νερά των πηγών της Λέρνας από την υπεράντληση της φλέβας» σημειώνονται τα ακόλουθα:  Ο ανώνυμος συγγραφέας του ανωτέρω άρθρου  και ιδιαίτερα οι σύμβουλοι που πιθανόν χρησιμοποιεί είναι ίσως «αδιάβαστοι» αφού αγνοούν ότι το υδρογεωλογικό περιβάλλον της πηγής των πηγών Λέρνης, Αμυμώνης, Κεφαλαρίου και Αναβάλου έχει μελετηθεί διεξοδικά και σχεδόν αποκλειστικά από το ΙΓΜΕ στα πλαίσια παρελθόντος ερευνητικού προγράμματος με συμμετοχή πληθώρας Ευρωπαϊκών ερευνητικών ινστιτούτων την περίοδο 1980-84, τα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμα πειράματα ιχνηθετήσεων ενώ τα σχετικά αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί και τυγχάνουν ευρείας αποδοχής στη διεθνή επιστημονική κενότητα.  Επίσης αγνοούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οι οποίες φαίνονται ξεκάθαρα τόσο στις μεταβολής του ύψους της βροχής στο οροπέδιο της Τρίπολης (σχήμα 3.19 της μελέτης μας) όσο και στις αντίστοιχες μεταβολές των παροχών των πηγών Κεφαλαρίου, Λέρνης και Κρόης (Σχήματα 4.9, 4.10 και 4.11 της μελέτης μας).  Εμείς φυσικά λάβαμε υπόψη μας και το ρόλο των γεωτρήσεων της παρακείμενης περιοχής τις οποίες με σαφήνεια έχουμε παρουσιάσει και καταδείξει στο Σχήμα 4.22 της μελέτης μας.  Εκτιμούμε βέβαια ότι ο ρόλος στη στείρευση των πηγών Αμυμώνης και Λέρνης το 2007 και 2008 ήταν επουσιώδης αφού εάν ίσχυε κάτι τέτοιο θα προέκυπτε αντίστοιχη μείωση της παροχής ή και στείρευση συχνότερα και τα προηγούμενα μέσα έως ξηρά υδρολογικά έτη όπου λειτουργούσαν και πάλι οι ίδιες γεωτρήσεις.  Παρόλα αυτά ο «μη ειδικός» συντάκτης του κειμένου στο εν λόγο blog συνεχίζει να προωθεί απόψεις γνωστού συναδέλφου ο οποίος σε ανάλογη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το 2008 στον κινηματογράφο Τριανό στο Ναύπλιο, για να τονίσει το ρόλο των απολήψεων νερού από τις παρακείμενες γεωτρήσεις παρουσίασε ως υπερδεκαπλασίες τις συνολικές ετήσιες απολήψεις τους από 10 εκατομμύρια κυβικά νερού σε 100, ποσότητα που αντιστοιχεί στο σύνολο περίπου των απολήψεων ολόκληρου του Αργολικού πεδίου και όχι μόνο σε αυτές της συγκεκριμένης περιοχής!  Τέλος επισημαίνεται ότι ο «μη ειδικός» συντάκτης του εν λόγω άρθρου αγνόησε να επισημάνει ότι στη σελ. 130 της μελέτης μας σαφώς προτείνουμε το «δραστικό περιορισμό των αντλήσεων στο συγκεκριμένο υδροσύστημα συμπεριλαμβανομένου και του περιορισμού έκδοσης νέων αδειών ανόρυξης γεωτρήσεων ειδικότερα στα προτεινόμενα πεδία ερευνητικών – παραγωγικών γεωτρήσεων ύδρευσης» καθώς και (σελ. 128) την «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον των πηγών (Μύλοι, Κεφαλάρι, Ελληνικό, Σκαφιδάκι, Σπηλιωτάκι και Κιβέρι) καθώς και η απομάκρυνση του κοιμητηρίου που βρίσκεται πλησίον της πηγής Λέρνη» για την προστασία της ποιότητας του νερού των πηγών.

Σχετικά με το τρίτο θέμα περί της συντήρησης του φράγματος Αναβάλου, στη μελέτη μας (σελ. 126) σαφώς αναφέρουμε ότι ….» Σε ότι αφορά στο μηχανισμό υφαλμύρωσης της πηγής Αναβάλου τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάμιξη του γλυκού με το αλμυρό νερό δεν λαμβάνει χώρα στο σημείο εκφόρτισης της πηγής στη θάλασσα, αλλά στην ενδοχώρα (Leibundgut and Attinger, 1986, page 204) .  Στο συμπέρασμα αυτό συμβάλλει και η παρουσία υφάλμυρου μετώπου σε γεωτρήσεις που καταλήγουν στο καρστικό σύστημα στην περιοχή δυτικά του Κιβερίου». 

Σε συνέχεια των ανωτέρω, το σενάριο σύμφωνα με το οποίο «ότι με μια σωστή συντήρηση του φράγματος, μπορούμε να πετύχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ως προς την ποιότητα του νερού»  δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά και κατά την αποψή μας αποτελεί ευσεβή πόθο, μια απλή εικασία ή εάν θέλετε εξυπηρετεί τις απόψεις γνωστής ομάδας συμφερόντων εκπρόσωπος της οποίας σε παλαιότερη δημόσια σύσκεψη στην περιοχή είχε προσφωνηθεί (χαριτολογώντας) από γνωστό πολιτικό της περιοχής ως «μαϊντανός«.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ποσοτικά στοιχεία που σχετίζονται με τις εκτιμώμενες υδρευτικές ανάγκες, όπου ο ανώνυμος «μη ειδικός» αναλώνει το ήμισυ περίπου του σχετικού του άρθρου αγνόησε αν επισημάνει ότι τα σχετικά στοιχεία δεν προέκυψαν από την εν λόγω μελέτη του ΙΓΜΕ, αλλά από την πιο πρόσφατη έως τότε και σχετική εγκεκριμένη μελέτη που ανατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε κοινοπραξία γραφείων μελετών (Enveco κ.α 2008).  Η σχετική βιβλιογραφική αναφορά επισημαίνεται τόσο στους τίτλους των αντίστοιχων Πινάκων όσο και στις Βιβλιογραφικές αναφορές της μελέτης μας και δεν θα έπρεπε να έχει αγνοηθεί από το «μη ειδικό».  Απ’ ότι γνωρίζω η συγκεκριμένη μελέτη του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία ελέγχθηκε και παραλήφθηκε από ειδικούς επιστήμονες, είχε παρουσιαστεί και είχε τεθεί τότε σε δημόσια διαβούλευση χωρίς τα αντίστοιχα επικριτικά σχόλια του ανώνυμου «μη ειδικού» συντάκτη του άρθρου στο συγκεκριμένο blog

Κλείνοντας, αξιολογώντας τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα ήθελα να επισημάνω και να τονίσω ότι το υδρευτικό πρόβλημα της Αργολίδας δεν περιορίζεται στα αστικά κέντρα των πόλεων Άργους και Ναυπλίου, αλλά και σε άλλους Δήμους και περιοχές ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.  Γνωστά είναι τα προβλήματα με τα νιτρικά στις ανατολικές περιοχές του Αργολικού πεδίου, στην περιοχή Ασίνης – Δρεπάνου καθώς και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας, όπως άλλωστε επισημάνθηκαν σε χάρτες κατάλληλης κλίμακας που συνόδευαν το τεύχος της μελέτης μας.  Το πρόβλημα των νιτρικών και των χλωριόντων είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου αφού σε πολλές περιοχές θα ανέμενε κανείς και την παρουσία πιο επικίνδυνων ουσιών, όπως υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα.  Έντονα είναι επίσης και τα ποσοτικά προβλήματα έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει η ανατολική Αργολίδα.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου δεν έλαβε υπόψη του το σύνολο της μελέτης μας, αλλά χρησιμοποιούσε αποσπασματικά και επιλεκτικά ορισμένα στοιχεία για να στηρίξει, για άγνωστους λόγους, τα επικριτικά του σχόλια.  Επίσης, σε ότι αφορά στην τελική επιλογή των εναλλακτικών λύσεων που προτείνονται από τη μελέτη μας επέλεξε να αγνοήσει την τελευταία από τις προτάσεις μας (σελ. 130), η οποία αναφέρει σαφώς ότι «Τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να υποστηριχτούν από τις τεχνικοοικονομικές, περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες«.  Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε και τόσο από τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη όσο και από τον καθηγητή κ. Α. Ανδρεαδάκη τα προτεινόμενα έργα, τα οποία δεν αφορούν μόνο το έργο της επεξεργασίας νερού των πηγών Κιβερίου αλλά, και άλλα έργα όπως δίκτυα αποχέτευσης και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων,  είναι αδύνατο να ενταχτούν για χρηματοδότηση και να υλοποιηθούν εάν οι σχετικοί φάκελοι δεν υποβληθούν εμπρόθεσμα και δεν συνοδεύονται από την απαραίτητη επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση.

Ανάλογες ανεύθυνες, ανώνυμες, ανυπόστατες και υπερφίαλες απόψεις σαν αυτές που παρουσιάστηκαν στο σχετικό άρθρο του συγκειμένου blog, έχουν ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση των ποσοτικών και ποιοτικών προβλημάτων ύδρευσης ολόκληρης της Αργολίδας, την προώθηση εμφιαλωμένου νερού στους περισσότερους καταναλωτές προωθώντας τα αντίστοιχα οικονομικά συμφέροντα, τη χρήση νερού αμφίβολης ποιότητας για οικιακή και ανθρώπινη κατανάλωση με πιθανά απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία και ευημερία των πολιτών και το περιορισμό της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής, βασική και στοιχειώδη προϋπόθεση, της οποίας αποτελεί η απρόσκοπτη παροχή ικανοποιητικής ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού.

 

Αθήνα 21/4/2011

Ο Συντάξας

 

 

 

 

Δρ. Παν. Κ. Γιαννουλόπουλος

Γεωλόγος – Υδρογεωλόγος (M.Sc, Ph.D)

 

8 Σχόλια»

  Raindog wrote @

Όχι στο εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου νερού στην Αργολίδα

http://kdrasi.wordpress.com/2011/04/11/ergostasio_nero/

  Ανώνυμος wrote @

Δυστυχώς έχουν καταντήσει τα blog πηγή παραπληροφόρησης και όχι ενημέρωσης. Όχι οτι χρειαζόμουν και την απάντηση του μελετητή του ΙΓΜΕ δηλαδή…

  μπαστουνοβλαχος wrote @

Δρ. Παν. Κ. Γιαννουλόπουλος

Γεωλόγος – Υδρογεωλόγος (M.Sc, Ph.D)…….
Εντάξει πολύ ψαρωτικά κ΄εντυπωσιακά με τους τίτλους,αλλά και σεβαστά!Ομως εγώ επειδή είμαι πονηρόβλαχος δε με έχεις ΠΕΙΣΕΙ!!Θα με πείσεις μόνο όταν δοκιμάστεί το …σενάριο αυτών που λένε ότι με «σωστή συντήρηση του φράγματος μπορούμε να πετύχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλασμα ως πρός τη ποιότητα του νερού»Ας δώσει λοιπόν ο υπουργός κ΄εσείς τη δυνατότητα στούς «μαιντανούς»να το δοκιμάσουν με δική τους επίβλεψη κι΄ευθύνη,και άν αποτύχει τότε έχεις κι εσύ και ο υπουργός όλα τα δίκια με το μέρος σας.Σε κάθε άλλη λοιπόν περίπτωση είσαστε και εσείς μέσα σε ομάδα συμφερόντων ..και παρασύρετε πιθανώς και τον υπουργό σε ατόπημα.
Μπορεί να είμαι μπαστουνόβλαχος αλλά δε σημαίνει ότι είμαι και μ…….ας.Άσε που απο ειδικούς και αρμόδιους τόσα χρόνια έχουμε πληρώσει τα μαλλιοκεφαλά μας….χωρίς παρεξήγηση.Αμα καείς με το χυλό φυσάς και το γιαούρτιΑπλά πράγματα!!

  a.a. wrote @

Τι να πω για το παραπάνω «ποίημα».

Μπράβο ρε λεβένταρε, μου έφτιαξες τη μέρα.

  yiannis wrote @

και να αδελφέ που μάθαμε να κουβεδιάζομε ήσυχα, ήσυχα κι απλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ζηλευτό το επίπεδο της συζήτησης
Μπριζ!!!! που είσαι;

  yiannis wrote @

Μπριζίτ αντισυνταγματικιά που είσαι;

  Δ.Ο. wrote @

Δυστυχώς μας περνάνε για μ….ες τόσα χρόνια και τα τελευταία και ο κ. Μανιάτης , και δεν έχουν άδικο, και μου αρέσει που φοβάσαι μπαστουνόβλαχε ότι κινδυνεύει να παρασυρθεί σε ατόπημα από τους κακους συμφεροντολόγους ….ο καημενούλης ανιδιοτελής υφυπουργός…
Μάλλον σε συγκίνησε γιατί στενοχωριέται που ξοδευόμαστε αγοράζοντας μπουκάλια νερό….όπως λέει..

  αιρετικος wrote @

Η πρώτη ανταπάντησή μου στο http://airetika.blogspot.com/2011/05/blog-post.html


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: