η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Η ιστορία της μελέτης για την ύδρευση του Ν Αργολίδας

Μπάμπης Αντωνιάδης

Διάβασε και σχετικό http://airetika.blogspot.com/2011/05/blog-post_03.html

 Το 2008 ένα χρόνο μετά τα προβλήματα με την ύδρευσης των πόλεων Ναυπλίου και Άργους λόγο των προβλημάτων των πηγών της Λέρνας, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ΤΕΔΚ με πρόεδρο τον κ. Μπούρη δήμαρχο Άργους, ανέθεσε μελέτη με θέμα «υδρογεωλογική μελέτη σκοπιμότητας ύδρευσης του Ν Αργολίδας από υπόγεια νερά» μέσο Αναπτυξιακής στο ΙΓΜΕ. Η κατατέθηκε έγινε το 2008 η αμοιβή ανερχόταν στο ποσό των 50.000 ευρώ.

Την μελέτη εκπόνησε ο κ. Π Γιαννουλόπουλος  και ο Δ Μαραβέγιας εκ μέρους του ΙΓΜΕ . Συνολικά η μελέτη είναι ένα κείμενο 140 σελίδων με παρουσίαση όλων των μέχρι σήμερα απόψεων και επιστημονικών προσεγγίσεων για τα υπόγεια νερά της Αργολίδας.

Πολλά από τα στοιχεία είναι γνωστά και από παλαιότερες μελέτες του κ. Γιαννουλόπουλου για το Αργολικό πεδίο ή σε μελέτες και ανακοινώσεις σε συνεργασία με τον κ. Πουλοβασίλη.

Για τους ασχολούμενους με προβλήματα διαχείρισης των υδάτινών πόρων τοπικά, πηγή πληροφόρησης  (πάντα ανοικτός και πρόθυμος)  είναι ο Α. Ζημής.

Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ έχει προτείνει.

Η πρόταση για την ανάθεση της μελέτης ήταν και αίτημα του συνδυασμού της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ που συμμετείχε στο Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδατίνων Πόρων και Απορριμμάτων Αργολίδας (ΦΟΣΔΑ)

Μάλιστα είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός (μαζί με τη κοινότητα Αχλαδοκάμπου) που διαφώνησε ανοικτά με το θέμα της χωροθέτησης χώρου εναπόθεσης δεμάτων σκουπιδιών στην περιοχή του Αχλαδόκαμπου με βασικό επιχείρημα την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα πριν γίνει η ανάθεση της μελέτη .

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι  και η δημιουργία της ιστοσελίδας (http://www.syndesmos-argolidas.gr ) από τον ενιαίο σύνδεσμο αργότερα ΦΟΣΔΑ ήταν της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ και μεταξύ των άλλων θα υπήρχε και τακτική δημόσια ενημέρωση για την ποιότητα των πόσιμων νερών που διαθέτουν οι δήμοι. στους πολίτες. Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε ανταπόκριση για δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων με πρωτεργάτη την Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου.

Βάλαμε το θέμα στο  Σύνδεσμο της προστασίας των πηγών της Λέρνας σε σχέση με την αποχέτευση του οικισμού και το θέμα του ευρύτερου υδροφόρου ορίζοντα σε σχέση με την άρδευση και την εντατική γεωργία πολύ πριν γίνει η μελέτη.

Τα συμπεράσματα της Μελέτης…..

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά είναι η καταγραφή πραγμάτων που στο νομό ακούγονται όλα αυτά τα χρόνια. Τα προτεινόμενα έργα (συμπεριλαμβανομένου και του φράγματος του Αναβάλου του φράγματος της Τζερτζελιάς, του αγωγού μεταφοράς πόσιμου νερού στην Ερμιονίδα και κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στην Αν Αργολίδα) ήταν προϋπολογισμού 57.920.000ευρώ

Τέλος μια τέτοια μελέτη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί  άκριτα στοιχεία παλαιότερων μελετών χωρίς να τα διασταυρώνει.

Η παρουσίαση των στοιχείων για τις υδρευτικές ανάγκες. όπως επισημαίνει και ο κ. Γιαννουλόπουλος, στο απαράδεκτο κείμενο του, είναι από μελέτη που ανατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε κοινοπραξία γραφείων μελετών (Enveco κ.α) με τίτλο «Ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων διαχείρισης υδάτινων πόρων και Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου» και η δημόσια διαβούλευση που αναφέρει ο μελετητής έγινε  στην Πάτρα και μάλιστα το 2004 !!!!!!

Δεν μπορεί μια τέτοια μελέτη να μην αναζητά ή ίδια στοιχεία από τις υδρευτικές ανάγκες από τις αντίστοιχες ΔΕΥΑ και να αντιγράφει  παλιότερες μελέτες και μάλιστα να πληρώνεται. Δεν μπορεί τέλος τα στοιχεία που παρουσιάζονται να είναι εκτός τόπου και χρόνου, γιατί βγάζουμε λάθος συμπεράσματα.

Δεν μπορεί για παράδειγμα οι ετήσιες ανάγκες για πόσιμο νερό σε όλη την Αργολίδα το έτος 2011 να είναι 11.063.296 M3/έτος και η πρόβλεψη το 2021 να είναι 23.761.009m3/έτος. Σημαίνει η διπλασιασμός του πληθυσμού η λάθος η πρώτη εκτίμηση. Ρίξε μια ματιά στο κείμενο των Αιρετικών απόψεων για το Ναύπλιο http://airetika.blogspot.com/2011/05/blog-post_03.html

1.Με τέτοια συμπεράσματα για τις ανάγκες πως μπορούμε να έχουμε σωστές εκτιμήσεις

2. Γιατί τα συμπεράσματα και οι προτάσεις δεν έχουν ιεράρχηση Ποιο είναι άμεσο ποιο είναι έμμεσο;

Προτεραιότητες

Δεν είναι άμεσο το έργο της αποχέτευσης στο ΔΔ Λέρνας ;

Δεν είναι άμεση  η ανάγκη προστασίας του υδροφόρου της Λέρνας ;

Δεν είναι άμεσο ένα κοινό διυλιστήριο για όλους τους δήμους; 

Δεν είναι άμεσο να αντιμετωπιστούν οι σπατάλες του πόσιμου νερού (διαρροές άσκοπη χρήση νερό κ.λπ) στους δύο μεγάλους δήμους.;

Δεν είναι άμεσο να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις σε σχέση με την άντληση των υδάτων από τις πηγές της Λέρνας;

Δεν είναι (όπως και σεις προτείνετε ) προτεραιότητα το φράγμα της Τζερτζελίας από το να μελετάμε να πάμε νερό του Αναβάλου στην Ερμιονίδα για πότισμα;

Γιατί ξεχνάμε όλα αυτά και βάζουμε σήμερα τον Ανάβαλο σε προτεραιότητα για πόσιμο νερό;

Εμείς (ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ) σαν μη ειδική αυτά προτείνουμε όχι τώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια δημόσια με καθημερινή παρουσία στην πόλη και στο νομό.

Τα προτείνουμε μάλιστα χωρίς καμία πίσω σκέψη απλά με μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

2 Σχόλια»

  yiannis wrote @

Παρακολουθείστε απόψε στις 10 το τι θα πει σχετικά με το θέμα του νερού, τη διαγραφή Μπαρού, τη φημολογούμενη βουλευτική πορεία? και το Δήμο Ναυπλιέων στο *ταξίδι* του Γιάννη Στάϊκου DR TV ο δήμαρχος κ. Αναγνωσταράς.

  Raindog wrote @

Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στα «επενδυτικά» σχέδια του Υφυπουργού κ. Μανιάτη…

http://dosepasa.wordpress.com/2011/05/10/bx212/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: