η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Tο πρόβλημα με τα ιχθυοτροφεία στη νήσο Πλατειά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΛΟΥ

ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Απόψεις για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού»

  • Στην θαλάσσια περιοχή της Νήσου Πλατειάς στο Αργολικό Κόλπο αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια διάφορες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Η λειτουργία των οποίων δημιούργησε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον της ευρύτερης θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής του Αργολικού Κόλπου, επιδείνωσε δε δραστικά τους όρους διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών(τουριστών) των οικισμών του Κόλπου αυτού

  • Το αίτημα της περιφέρειας Πελοποννήσου (Ιούλιος 2009) για γνωμοδότηση για έκδοση νέα άδειας δημιούργησε αντιδράσεις από το σύνολο των κατοίκων και φορέων της περιοχής η οποία εκφράστηκε με καταγγελίες από το Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού, Πολιτιστικό Σύλλογο Τολού, Πολιτιστικό Σύλλογο Ασίνης, Πολιτιστικό Σύλλογο Κάντιας, Σύλλογο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ασίνης – Δρεπάνου – Ιρίων «Ζεύς», Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Τολού, Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Τολού «Τρίαινα», Αλιευτικό Σύλλογος Δρεπάνου «Αγ. Ανδριανός», Ένωση Πολιτών Δήμου Ασίνης, Τοπικό Συμβούλιο Τολού καθώς και με επίσημες αποφάσεις όπως η Αρνητική Εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας (πρακτικό 10/2009), η Αρνητική Εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ασίνης (πρακτικό 120/2009),και οι απόψεις των Βουλευτών.
  •  Παρόλη την σύσσωμη αντίδραση της Τοπικής Κοινωνίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε (Προεκλογικά) στην έκδοση άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της υπόψη μονάδας υδατοκαλλιέργειας (28459/4852/21.10.2009 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου)
  • Όλοι οι φορείς ενωμένοι καταθέσαμε την 14/12/2009 αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας καθώς και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της απόφαση της Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Νόμιμα Κτίσματα» στη Νήσο Πλατειά

  • Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, την 09/03/2010, με απόφαση του Προέδρου Κου Κωνσταντίνου Μενουδάκου διέταξε την αναστολή της ισχύος των πράξεων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας της υπόψη Μονάδας Ιχθυοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου, οι κλωβοί που έχουν τοποθετηθεί πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, αμέσως μόλις διατεθούν οι γόνοι ιχθύων που έχουν ήδη τοποθετηθεί. Κρίθηκε σκόπιμο να ασκηθεί πίεση στην οικεία Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή, ώστε να αποφευχθεί τυχόν εν κρυπτώ ρίψη γόνου ιχθύων στους κλωβούς.
  • Εκτοτε παρά το γεγονός ότι η απόφαση κοινοποιήθηκε σε όλες τις Υπηρεσίες (Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Νομάρχη Αργολίδας, Νομαρχιακό Συμβούλιο Αργολίδας, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Δήμαρχο Δήμου Ασίνης, Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ασίνης, Βουλευτές Νομού Αργολίδας, Αστυνομία Τολού, Λιμεναρχείο Τολού, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ΔΕΝ εφαρμόστηκε. Παρότι επανήλθαμε με άλλα έγγραφα ζητώντας διευκρινήσεις γιατί δεν εφαρμόζετε η απόφαση η απάντηση ήταν ότι κανείς δεν ήταν «Αρμόδιος»

 

  • Η αίτηση Ακυρώσεως που ήταν να συζητηθεί φέτος τον Φεβρουάριο 2011 πήρε αναβολή λόγω φόρτου εργασιών του Συμβουλίου Επικρατείας.
  •  Αυτή τη στιγμή γίνεται η Δημόσια Διαβούλευση για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ  (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1630)  . Στο σχέδιο προτείνεται (σελ. 210 Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τη Νήσο Πλατειά δημιουργία Π.Ο.Α.Υ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας) με δυναμικότητα 4050 τόνους/έτος. Εάν πραγματοποιηθεί η έγκριση του συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού θα νομιμοποιήσει όλες τις υφιστάμενες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας αλλά θα επιτρέψει και τη λειτουργία ΝΕΩΝ μονάδων.
  • Η περιοχή έχει αναπτυχθεί Τουριστικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με περισσότερες από 6,000 κλίνες. Οι παραλίες και οι λουόμενοι δε, αντιμετωπίζουν καθημερινό πρόβλημα (ξεβράζονται σακούλες, κτλ). Ο βυθός περιμετρικά της Νήσου Πλατειάς είναι δυσδιάκριτος και θολός αλλά και η μόλυνση στην ακτή (σκουπίδια, κτλ) είναι ορατή με γυμνό μάτι.
  •  Εμείς ΖHTOYME όχι μόνο την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της συγκεκριμένης ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και τη σταδιακή απομάκρυνση όλων των υπολοίπων ιχθυοκαλλιεργειών της Νήσου Πλατειάς. Τουρισμός και Ιχθυοκαλλιέργειες ΔΕΝ μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο.

1 σχόλιο»

  Δ.Ο. wrote @

Εργαζόμενος στο αρμόδιο Υπουργείο, πριν από μερικά χρόνια έλεγε ότι τα ιχθυοτροφεία στη δεκαετία πρέπει να μεταφέρονται σε άλλη περιοχή.
Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από την εγκατάστασή τους και εξακολουθούν όχι μόνο να παραμένουν και να πολλαπλασιάζονται, αλλά και χωρίς κανείς να ενημερώνει τους κατοίκους, αν γίνονται μετρήσεις για τη ρύπανση που προκαλούν..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: