η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Ανοικτά ζητήματα για τα νοσοκομεία της Αργολίδας

Παναγιώτης Γκανάς

Συντονιστής Δντής, χειρουργικής κλινικής

Εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει ανοικτός διάλογος για τα Νοσοκομεία του Νομού σε αναζήτηση της τύχη τους μέσα στο νέο Υγειονομικό χάρτη της χώρας. Στο διάστημα αυτό έχω πάρει μέρος σε 3 συσκέψεις και θα ήθελα να παρουσιάσω και να μεταφέρω τις  εμπειρίες που απεκόμισα.

Η Νοσοκομειακή περίθαλψη στο Νομό πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο στην προσέγγισή του, ιδιαίτερα σε εποχές μνημονίου και φτώχειας.

Με λύπη μου διαπίστωσα, ότι εκφράζουν απόψεις για το θέμα αυτό άνθρωποι άσχετοι με το χώρο της υγείας και εισηγούνται πράγματα ανεδαφικά και αστεία.

Με λύπη μου διαπίστωσα, ότι θεσμοθετημένα όργανα και στις δύο πόλεις αγνοούν προκλητικά την οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, εισηγούνται λανθασμένες και ανεδαφικές προτάσεις με συνέπεια να προκαλούν σύγχυση στα Δ.Σ. των Νοσοκομείων.

Τα όργανα αυτά, αρθρώνουν ένα απλοικό, λαικίστικο λόγο, που δεν έχει πίσω του επιστημονικά δεδομένα σχετιζόμενα με το έργο και τα στατιστικά των κλινικών και κατά συνέπεια δεν τεκμηριώνει απόψεις και εισηγήσεις.

Επικρατούν φωνές τοπικιστικής υστερίας και προάσπισης κεκτημένων και όχι ήρεμες φωνές επιστημονικού λόγου και τεκμηρίωσης.

Αυτά που λέγονται για τη Νοσοκομειακή περίθαλψη και οι λύσεις που προτείνονται δεν βασίζονται σε επιστημονική βιβλιογραφία ούτε βέβαια σχετίζονται με συνοδευτικά στατιστικά που να δικαιολογούν τη σκοπιμότητα για βιωσιμότητα κλινικών και εργαστηρίων.

Με βάση ποια επιστημονικά δεδομένα το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Άργους εισηγείται τη μετατροπή του Νοσοκομείου Ναυπλίου σε κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας?

Με τι στοιχεία εισηγείται την ανάληψη της δευτεροβάθμιας περίθαλψης του Νομού αφού δεν έχει αναζητήσει τα ετήσια στατιστικά στοιχεία των κλινικών του Νοσοκομείου Ναυπλίου?

Με βάση ποια επιστημονικά στοιχεία το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Ναυπλίου εισηγείται την ανάπτυξη για το Νοσοκομείο του Άργους αιματολογικού τμήματος και παιδοχειρουργικής κλινικής?

Ποιοι λόγοι τεκμηριώνουν την μεταφορά της χειρουργικής κλινικής του ΓΝΝαυπλίου στο ΓΝ Άργους?

Πως μπορεί να λειτουργεί σε ένα Νοσοκομείο χειρουργικός τομέας και στο άλλο ο παθολογικός τομέας

Πως μπορεί να είναι βιώσιμο ένα ογκολογικό τμήμα σε ένα μη τριτοβάθμιο Νοσοκομείο?

Πως μπορεί να λειτουργήσει ΜΑΦ (Μονάδα αυξημένης φροντίδας) με την έμπειρη χειρουργική ομάδα τραύματος και το κύριο όγκο τουριστών και επισκεπτών στο άλλο Νοσοκομείο?

Πώς μπορεί να λειτουργήσει ΜΑΦ χωρίς την υποστήριξη από οργανωμένη καρδιολογική κλινική?

Κύριοι θεσμικοί, η Νοσοκομειακή περίθαλψη στο Νομό δεν είναι κουστουμάκι που το προβάρετε και σας αρέσει,

Η Νοσοκομειακή περίθαλψη θα πρέπει να είναι σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστική και παραγωγική.

Κύριοι είναι καιρός να σοβαρευτείτε, ο λόγος σας είναι απλοικός και αυθαίρετος αντανακλά πολιτικό λόγο της δεκαετίας του 80, προασπίζετε φθαρμένες καρέκλες και αξιώματα  και η κοινωνία σας έχει ήδη ξεπεράσει. Απλά δεν το έχετε αντιληφθεί γιατί το οπτικό σας πεδίο είναι πολύ στενό…

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: