η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Η αλάνα της οδού Καλαμάτας

Μ.Α.

Με αφορμή σχόλιο που διάβασα στο BLOG palamidi συμπληρώνω μερικές σκέψεις.

Με μόνιμή κατοικία στη οδό Καλαμάτας, έζησα από την αρχή στο στήσιμο της αλάνας. Εδώ και δυο μήνες, με το που καθαρίστηκε από τα χόρτα το οικόπεδο, τα παιδιά της γειτονιάς έφτιαξαν το δικό τους γήπεδο. Το ραντεβού σταθερό κάθε απόγευμα,. Χωρίζονται ομάδες και το ματς αρχίζει. Αν δεν συμπληρώσουν  ομάδα, βάζουμε και καμιά κοπέλα που κάθετε σε τελάρο για να παρακολουθήσει τον αγώνα.

Έτσι η γειτονιά απέκτησε παιδικές φωνές. Τα παιδιά γνωριστήκαν μεταξύ τους. Έχουν  το χώρο τους που δίνουν σταθερά το ραντεβού τους για τον απογευματινό ποδοσφαιρικό αγώνα.

Όλοι ξαφνιαστήκαμε όταν διαπιστώσαμε πόσα πολλά παιδιά έχει η γειτονιά.

 

Η χαρά τους όμως δεν κράτησε πολύ . Λίγες μέρες μετά μια πινακίδα στήθηκε στο οικόπεδο. Κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων. Άλλη μια αντιπαροχή και η αλάνα θα παραμείνει μια καλή ανάμνηση στα παιδιά,  που έκαναν  μερικούς σημαντικούς για αυτά αγώνες το καλοκαίρι του 2011.

 Σε όλους μας παραμένει ζεστή ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων από τις  αλάνες που μεγαλώσαμε. Το «χωράφι»  το γήπεδο του «Μαντίλη» η αλάνα στου  «Καρύδη»  χάθηκαν στο βωμό της αντιπαροχής. Εκεί όμως παίξαμε τους καλύτερους αγώνες ποδοσφαίρου, κάναμε   κολλητούς, δεθήκαμε με κοινές παρέες, μάθαμε  να λέμε τις πρώτες βρισιές που τις απαγόρευε το σπίτι,  βγήκαμε δειλά δειλά στο κόσμο που μας περίμενε. Έτσι λειτουργούσε  η γειτονιά. Αυτή η γειτονιά και η λειτουργία της είναι ένας βασικός κοινωνικός και θεσμός σε μια πόλη. Είναι η απάντηση στην αποξένωση των πόλεων.

Υ.Γ. Σε απόσταση είκοσι μέτρων από την αλάνα της Καλαμάτας υπάρχει οικόπεδο που από το σχέδιο πόλης έχει χαρακτηριστεί πράσινο και θα μπορούσε να γίνει ο χώρος αναφοράς των παιδιών της γειτονιάς . Έχει χαρακτηριστεί από το 1963. Σαράντα οχτώ χρόνια μετά και δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για να ολοκληρωθεί η ένταξη του οικόπεδου στο δήμο. Τα πρώτα πενήντα χρόνια είναι δύσκολα μετά συνηθίζεις……

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: