η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Αρχιτεκτονικοί κανόνες δόμησης για την Αργολίδα

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2011

Μια ανακοίνωση από το γραφείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη.

Ήλθε μάλλον πολύ αργά μια ρύθμιση σε ένα οικιστικό περιβάλλον που δεν έχει και πολλά να προστατέψει στο Νομό Αργολίδας. Για το δήμο Ναυπλιέων έχει ενδιαφέρον για το Αραχναίο. Το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου έχει ένα πλαίσιο προστασίας εδώ και πολλά χρόνια. Ενδιαφέρον έχουν και οι   κατευθυντήριες  οδηγίες, ώστε να αποτραπούν τυχόν άστοχες επεμβάσεις που πιθανόν να προκύψουν με τη κατασκευή νέων οικοδομών στον χώρο της υπαίθρου.     

 Μελέτη για την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών και μορφολογικών κανόνων δόμησης στους οικισμούς της Αργολίδας, προκειμένου να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δόμησης των οικισμών και να αναβαθμιστεί σημαντικά το δομημένο περιβάλλον του Νομού, προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ.

Από το σύνολο των υπολοίπων Νομών της χώρας,  ανάλογες μελέτες θα εκπονηθούν μόνο σε άλλους 13 Νομούς. Οι διαδικασίες ανάθεσης μετά από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Το περιεχόμενο της μελέτης περιλαμβάνει την συμπλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου δόμησης για την κατοικία, με ειδικούς μορφολογικούς κανόνες. Σε κάθε χωρική ενότητα θα μελετηθούν ξεχωριστά, ως διακριτά αντικείμενα με ειδικούς στόχους, τα παρακάτω :

Α) Οικισμοί που είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί με διατάγματα γενικού χαρακτήρα και/ή αξιόλογοι οικισμοί που θα πρέπει να χαρακτηρισθούν ως παραδοσιακοί με ειδικά Διατάγματα προστασίας.

Β) Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων, που δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί και δεν προτείνεται ο χαρακτηρισμός τους, αλλά κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση μορφολογικών όρων και κανόνων δόμησης γι΄ αυτούς.

Γ) Χώροι υπαίθρου, με κατάρτιση πλαισίου δόμησης και κατευθυντήριων οδηγιών, ώστε να αποτραπούν τυχόν άστοχες επεμβάσεις που πιθανόν να προκύψουν με τη κατασκευή νέων οικοδομών στον χώρο της υπαίθρου, τόσο στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο των οικισμών, όσο και σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και τοπία.

Οι εξειδικευμένοι κανόνες δόμησης που θα παραχθούν, καλούνται να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του σχεδιασμού, όπως είναι η προσαρμογή των αρχών της βιοκλιματικής δόμησης και των συστημάτων ΑΠΕ στα αρχιτεκτονικά πρότυπα κάθε τόπου.

Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει:

–        στη διαφύλαξη του σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού πόρου που είναι   η ταυτότητα της κάθε περιοχής

–        στην προώθηση των αρχών της οικολογικής δόμησης

–        στη διαφάνεια στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών

Με αφορμή την προκήρυξη της μελέτης από το ΥΠΕΚΑ, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά μας, αποτελούν διαρκή παρακαταθήκη για ένα βιώσιμο μέλλον του τόπου μας. Η μελέτη για τα αναγκαία αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της Αργολίδας θα βοηθήσει να προστατεύσουμε το οικιστικό μας απόθεμα και να αναβαθμίσουμε τις νέες οικοδομές. Στόχος μας είναι η Αργολίδα να αποκτήσει κτιριακό απόθεμα προσαρμοσμένο τόσο στην μεγάλη αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της, καθώς και στο εξαιρετικό φυσικό της περιβάλλον, όσο και στις αρχές της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των εκπομπών των ρύπων του θερμοκηπίου και τελικά στην προστασία του περιβάλλοντος».

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: