η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Μια διαφορετική προσέγγιση στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Μ.Α.

http://www.nafplio.gr/

Η λειτουργία της νέας ιστοσελίδας του δήμου Ναυπλίου έχει μια διαφορετική προσέγγιση από την μέχρι σήμερα λειτουργία της. Η ιστοσελίδα τα προηγούμενα χρόνια  είχε άμεση αναφορά στο πρόσωπο του Δημάρχου. Φωτογραφία, βιογραφικό, χαιρετισμός στην πρώτη σελίδα, απαντήσεις σε δημοτικές παρατάξεις, χρησιμοποιώντας την δημοτική ιστοσελίδα  σαν προσωπική η παραταξιακή επικοινωνία με τους δημότες.  Δεν υπήρχε καμία πρόσβαση από  άλλη παράταξη. Έκφραζε με το ποιο παραστατικό τρόπο την δημαρχοκεντρική λογική του σημερινού συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η όλη διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης του έργου της δημιουργία της νέας ιστοσελίδας ήταν απόλυτα διάτρητη. Δεν θα σταθούμε στην πλατφόρμα που αναπτύχτηκε η ιστοσελίδα  γιατί υπάρχουν  πλέον περιορισμοί από το Υπουργείο ώστε οι πλατφόρμες να είναι σε ανοικτά λογισμικά.  Η αισθητική παρουσία της ιστοσελίδας είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα το ζητούμενο είναι η πληροφορία και η παρουσίαση των θεμάτων.

Ας σταθούμε σε μερικές σκέψεις:

  1. Είναι αναγκαίο τα συλλογικά όργανα όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο όταν εκφράζονται μέσα από ένα μέσο, να υπάρχουν κανόνες λειτουργίας που θα εποπτεύονται από μια διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου. Οι κανόνες λειτουργία πρέπει να ψηφιστούν από το δημοτικό συμβούλιο, να οριστεί ο χρήστης της ιστοσελίδας και να υπάρχει μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ελέγχει την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας.
  2. Δεν μπορεί από ένα συλλογικό όργανα όπως είναι ο δήμος Ναυπλιέων να απουσιάζει η  αντιπολίτευση. Οι παρατάξεις εκλεγμένες ή όχι στο δήμο πρέπει να έχουν τον δικό τους χώρο στον ιστότοπο και να εκφράζουν τις απόψεις τους. Μπορεί να ορθογραφούν για τα θέματα ή να κάνουν ling σε δικά τους sait ή blog.
  3. Δυνατότητα άμεσης μετάδοσης των συνεδριάσεων ιντερνετικα με ling μέσα από το sait. Σήμερα αυτή η απευθείας  μετάδοση των συνεδριάσεων γίνεται από τον δήμο Ερμιονίδος και από το περιφερικό συμβούλιο Πελοποννήσου.
  4. Μέσα  από χάρτη της περιοχής δημόσια ανακοίνωση όλων των αποφάσεων του δημοτικού συμβούλιου για κατάληψη δημοσίων χώρων καταστημάτων ώστε ο πολίτης να μπορεί να διεκδικεί τον χώρο που ουσιαστικά του ανήκει.
  5. Πιστεύουμε ότι το sait του δήμου άμεσα θα γίνει τουλάχιστον δίγλωσσο.  

Τις απόψεις μας σαν ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ για το πώς βλέπουμε την λειτουργία του ιστότοπου του δήμου Ναυπλίου τις καταθέσαμε στο δήμο όταν ζητήθηκε από την δημοτική αρχή.

Συνημμένα καταγράφουμε μέρος των απόψεων  που καταθέσαμε σαν ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  από τον Φεβρουάριο του 2011 στο Δήμο.

Ιστοσελίδα ενός δημοκρατικού δήμου

Μια ιστοσελίδα ενός Δήμου έχει σαν κύριο μέλημα την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των κατοίκων την ανάδειξη όλων των δραστηριοτήτων της πόλης.

Άρα δεν είναι χώρος προβολής προσωπικά του κάθε δημάρχου αλλά της συλλογικότητας που λέγεται Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν είναι ο χώρος που μπορεί όπως ο νόμος προβλέπει ο πολίτης να βλέπει της εισηγήσεις και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβούλιου αλλά και τις επιμέρους απόψεις των μελών που συγκροτούν τον Δήμο.

Η δημιουργία χώρου των παρατάξεων που καταβαίνουν στις εκλογές που θα γράφουν τις απόψεις τους ή θα κάνουν ling στις ιστοσελίδες τους. Η λειτουργία είναι δική τους ευθύνη αφού πρώτα ψηφιστεί ένας κώδικας δεοντολογίας.

Δυνατότητα κατάθεσης αιτημάτων των πολιτών με άμεση δυνατότητα ενημέρωσης για τον αριθμό πρωτοκόλλου που πήρε το αίτημα και την πορεία εξέλιξης της υπόθεσης του.

Χώρος άμεσης πιστοποίησης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών ενός δήμου κύρια στα ζητήματα της ποιότητας νερού.

Να μπορεί  κάποιος να παρακολουθεί την πορεία ενός θέματος που έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο μέσα από το διαδίκτυο Απόφαση ενέργειες του Δήμου κ.λπ)

Ειδικό τμήμα με πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της περιοχής με δυνατότητα προβολής σε δημόσιο χώρο (είχε προβλεφτεί στα περίπτερα ψηφιακής ξενάγησης κάτι αντίστοιχο με πρόταση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.)

Το sait τουλάχιστον δίγλωσσο

Διαχωρισμός των επίσημων ανακοινώσεων του Δήμου με τις προσωπικές απόψεις κάποιων  που εκφράζουν την πλειοψηφία.

Σύνδεση με το Ναύπλιο – TOYR αφού ενημερωθεί με τα νέα αξιοθέατα και ιστορικά στοιχεία που προέκυψαν από τον νέο Καλλικρατικό Δήμο.

Άμεση λειτουργία σε όλες τις δυνατότητες του το πρόγραμμα του ιστορικού κέντρου ΚΟΙΤΙΔΑ ώστε να βοηθήσουμε σημαντικά το ιστορικό κέντρο της πόλης και την δραστηριότητα.

Δεν λειτουργεί διαφημιστικά για προϊόντα και υπηρεσίες.

Το θέμα του τουρισμού είναι μια τελείως διαφορετική αναζήτηση και πρέπει να ειδωθεί συνδεδεμένο με το sait του δήμου αλλά ξεχωριστά.

Σύνδεση με υπηρεσία  καθαριότητας.

Δυνατότητα άμεσης μετάδοσης των συνεδριάσεων ιντερνετικα μέσα από το sait.

Μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου οι δημοτικοί σύμβουλοι θα μπορούσαν αν λάβουν γνώση των εισηγήσεων των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Δημοτικό συμβούλιο. Δεν θα είναι ελευθέρα αλλά κάθε δημοτικός σύμβουλος θα έχει τον δικό του κωδικό πρόσβασης για προσωπική ενημέρωση.

Δημόσια ανακοίνωση όλων των αποφάσεων για κατάληψη δημοσίων χώρων καταστημάτων.

Ειδικός ιντερνετικός χώρος για τις δημοτικές ενότητες και τα  τοπικά συμβούλια

Η συλλογική λειτουργία να είναι υπό την επίβλεψη μιας διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου

Φεβρουάριος 2011

Advertisements

1 σχόλιο»

  Κ.Τ wrote @

Επισης να λεει και πληθυσμο!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: