η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Ιχθυοτροφεία: Από το καθόλου φτάσαμε στο κανένα νέο.

Το ερώτημα. Οι έχοντες παλιές άδειες μπορούν να επεκτείνουν το τονάζ τους;

δελτίο τύπου του υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Μανιάτη 23/9/2011

Κανένα νέο ιχθυοτροφείο στην Αργολίδα

Καμία νέα ιχθυοτροφική μονάδα δεν θα εγκατασταθεί στην Αργολίδα παρά τις αρχικές προβλέψεις των μελετητών του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για Ιχθυοκαλλιέργειες, η οποία προέβλεπε την εγκατάσταση νέων μονάδων στις ευρύτερες περιοχές της Επιδαύρου, της Ερμιονίδας και της Ναυπλίας. Αυτό προέκυψε μετά από χθεσινή συνεργασία που είχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης με τον αρμόδιο επί του θέματος, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ν. Σηφουνάκη και σε συνέχεια της σχετικής σύσκεψης που είχε γίνει στο ΥΠΕΚΑ με τους Φορείς των Τοπικών Κοινωνιών.

Η απόφαση αυτή καταγράφεται με σαφήνεια στην πρόταση που θα υποβάλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο και θα γνωμοδοτήσει επί του περιεχομένου της πρότασης.

Αναφορικά με το θέμα ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και τεκμηρίωση, τους μήνες που προηγήθηκαν, πείσαμε γι΄ αυτό που πολλοί από εμάς παλεύουν εδώ και αρκετά χρόνια: Ότι η Αργολίδα, οι θάλασσες και οι παραλίες της, έχουν πλέον κορεστεί απολύτως από τις ήδη εγκατεστημένες ιχθυοτροφικές μονάδες. Τη θέση αυτή με σαφήνεια την τεκμηριώσαμε από το 2008 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων και για εγκατάσταση νέων. Δυστυχώς με εξαιρετική προχειρότητα οι μελετητές του ειδικού χωροταξικού προέβλεπαν για τις περιοχές της Επιδαύρου, του Δρεπάνου, του Σαλαντίου, κ.ά. μεγάλες επεκτάσεις, αγνοώντας απολύτως ότι έχει πλέον κορεστεί η φέρουσα ικανότητα των θαλασσών μας. Ταυτόχρονα, σημαντικές ζημίες έχουν υποστεί οι εκατοντάδες οικογένειες των επαγγελματιών παράκτιων αλιέων της Αργολίδας, που βλέπουν τα ιχθυοαποθέματα να εξαντλούνται.

Σημαντικό ζήτημα που παραμένει ανοικτό τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον,  είναι η παρακολούθηση της καθημερινής λειτουργίας των ιχθυοτροφικών μονάδων που ήδη λειτουργούν. Έχουμε δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι θα υπάρχουν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι για την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ δεν πρόκειται να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αίτηση νέας χωροθέτησης. Η τελική προσέγγιση του Υπουργείου ΠΕΚΑ έλαβε επιτέλους υπόψη της την ισχυρή επιστημονική και περιβαλλοντική τεκμηρίωση των ενεργών ομάδων πολιτών, των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των εκλεγμένων εκπροσώπων της Αργολίδας. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθήσουμε την πορεία εξέλιξης του θέματος μέχρι την οριστική υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς».

Advertisements

1 σχόλιο»

  ΑΒ wrote @

Αυτά που λες εγώ τα ακούω βερεσέ………κ .Μανιάτη
Βούρκος έχει γίνει η θάλασσα από τα υπάρχοντα ιχθυοτροφεία και μας δηλώνεις με « απόλυτη σαφήνεια ότι θα υπάρχουν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι…..».
Δηλαδή αυτό που δεν γινόταν για 19 χρόνια που υπάρχουν τα ιχθυοτροφεία θα γίνει τώρα.
Δεν φταις εσύ, αυτοί που σας πιστεύουν φταίνε και την πληρώνουμε άνθρωποι και περιβάλλον.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: