η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Δήμος Ναυπλίου: Αθλητικό και πολιτιστικό σκυλάδικο Νέας Τίρυνθας

του kpolitis@otenet.gr

 Επανερχόμαστε, επειδή, «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήρανε και το βόδι». Αυτό ισχύει και για τους κήνσορες και για τους θεράποντες.

  Διότι μια προκήρυξη που σκορπίστηκε στην Νέα Τίρυνθα, ανώνυμη παρακαλώ, πήρε με μια σκούπα τους πάντες, ως ενόχους για το γνωστό σκάνδαλο της κοινότητας.

  Ως προς την ουσία του σκανδάλου, ελάχιστοι θα διαφωνήσουν.

  Δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου ότι εκεί που στεγάζεται το γήπεδο 5χ5, το θέατρο, και η παιδική χαρά, το κυλικείο που θα έπρεπε να υποστηρίζει τον χώρο αυτό, έχει μετατραπεί σε μπαρ – σκυλάδικο – ξενυχτάδικο.

   Στο γήπεδο, το οποίο είναι ανοίκιαστο, για να παίξουν μπάλα, μπαίνουν από μια τρύπα στο σύρμα, κυρίως αλλοδαποί.

  Στο θέατρο, οι εκδηλώσεις παρακολουθούν την συχνότητα των ολυμπιακών αγώνων, όπου την τελευταία προσπάθεια την έκανε φέτος ο Μορφωτικός Σύλλογος και όχι φυσικά ο δήμος.

  Στην παιδική χαρά, την μοναδική σε όλο το χωριό, δεν πατάει ψυχή, διότι κανείς δεν διανοείται να εκτεθεί τριγυρίζοντας εκεί, μαζί με τις μπαρ γούμεν.

  Είναι προφανές ότι δεν συνάδει το ευτράπελο μπαρ με κανενός είδους αθλητικές, πολιτιστικές και παιδικές προσδοκίες.

  Επίσης είναι προφανές, πως ένας τέτοιος δημοτικός χώρος ο οποίος θα έπρεπε να αναφέρεται δυνητικά σε όλους τους δημότες, από τους φόρους των οποίων έχει κατασκευαστεί, έχει περιορίσει την πελατεία του σε μερικές δεκάδες που προτιμούν το συγκεκριμένο είδος διασκέδασης.

  Φυσικά δεν έχουμε καμιά πρόθεση να κρίνουμε το είδος της διασκέδασης εκάστου. Δικαίωμα του καθενός είναι να προτιμάει τα λάχανα, αλλά όχι και να κάνει την εκκλησία – παραδείγματος χάριν – μανάβικο.

  Και ως εδώ, κανονικά τελειώσαμε.

  Η νέα δημοτική αρχή δεν άλλαξε τίποτα στο περιβόητο 5χ5.  Όλοι σχεδόν οι πολίτες μουρμουράνε και αγαναχτούν αλλά είναι γεγονός ότι δεν κάνουν κουμάντο οι πολίτες αλλά οι «αρμόδιοι» πολιτικοί. Ο νέος δήμαρχος μάς βγήκε πιστός στις ακατανόμαστες επιλογές του παλιού.

  Η προκήρυξη όμως που έπεσε στους δρόμους, από την μια μεριά προσπαθεί να καταγγείλει το γεγονός κι από την άλλη ουσιαστικά βάλει κατά δικαίων και αδίκων.

  Δεν είναι ότι πιστεύουμε πως δεν πρέπει να κριτικάρονται αρχές, σύλλογοι, δημοσιογράφοι και πολίτες. Όλοι είμαστε υπό κρίση. Σ’ αυτήν την προκήρυξη όμως, δυστυχώς, οι υπερβολές φτάνουν τα όρια της συκοφαντίας καθότι σακιάζει τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι. Δήμαρχους, δημοτικούς σύμβουλους, Μορφωτικό Σύλλογο, αρθρογράφους και όλους τους πολίτες.

  Φτηνή δημαγωγία.

  Οι ανώνυμοι συντάκτες της προκήρυξης υπονοούν εαυτούς ήρωες καθότι είναι εκ του ασφαλούς υβριστές;

  Είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι είναι πολλοί  οι δημοτικοί σύμβουλοι που διαφωνούν με το σκάνδαλο της Νέας Τίρυνθας, αλλά η δημοτική δημοκρατία έχει κανόνες και δεν είναι στο χέρι τους να επιβάλλουν την γνώμη τους.

  Όσο για τον Μορφωτικό σύλλογο, μετά από τόσα χρόνια επιτέλους αναγεννήθηκε και εκεί οι άνθρωποι κάνουν μέγα κόπο να αναδείξουν έναν νέο συμμετοχικό πολιτισμό στην κοινότητα. Ήδη έχουν στο ενεργητικό τους εξαιρετικές προσπάθειες και είναι προφανώς αξιέπαινοι.

  Τι ευθύνη μπορούν να έχουν για τις αποφάσεις του δήμαρχου και ολίγων συμβούλων; Μας βάζουν στον πειρασμό να σκεφτούμε πως εκεί που οι ενεργοί πολίτες εργάζονται αυτοί λιγουρεύονται τις καρέκλες που καταγγέλλουν. Και το άχαρο παράπονό τους, τούς οδηγεί σε υστερόβουλους πιθηκισμούς .

  Όσο για την κατηγορία ότι εκείνοι που έγραφαν

στον τοπικό τύπο, το «βούλωσαν» όταν βγήκε ο δικός τους δήμαρχος, λυπούμαστε αλλά ζέχνει.

 Σε ότι αφορά εμάς προσωπικά, δεν είμαστε οπαδοί κατ’ αρχήν του νέου δήμαρχου. Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι δεν κρυφτήκαμε ποτέ σαν κουνέλια πίσω από μια ανώνυμη προκήρυξη για να πούμε την γνώμη μας. Υπογράψαμε τα άρθρα μας και είμαστε συνειδητά έκθετοι στην κοινή γνώμη.

  Το γεγονός ότι δεν γράφουμε στην συχνότητα που επιθυμεί ο συντάκτης της καταγγελίας, είναι επειδή δεν έχουμε τίποτα καινούργιο να πούμε.

  Τέτοιου είδους δε, καινούργια πράγματα, σαν κι αυτά που γράφει η προκήρυξη, μόνο σύγχυση προκαλούν και πόλωση μεταξύ των κατοίκων.

  Δεν σκοπεύουμε να τους παρακολουθήσουμε.

  Επιστρέφοντας μολαταύτα στην ουσία της σκανδαλώδους αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του αθλητικού και πολιτιστικού κέντρου της κοινότητας, θα θέλαμε να παραθέσουμε το απόφθεγμα ενός συμπολίτη μας παππού:

  «Αφού στο χωριό κατάφεραν να χτίσουν το ‘σπίτι του παπά’ στην πλατεία της παλιάς εκκλησίας, ότι κι αν δούμε μετά απ’ αυτό, δεν πρόκειται να ξαφνιαστούμε»

  Να πούμε όμως κι εμείς τον αντίλογο στο παππού, ως επίλογο:

  Όταν ξέρουμε τι να χτίσουμε επάνω σε ένα στραβοχτισμένο, τότε το γκρεμίζουμε.

  Ποιος δεν θα χαιρόταν να δει μια παιδική χαρά στην θέση του σπιτιού του παπά; (άλλωστε ο παπάς έχτισε ένα διώροφο δικό του – καλορίζικο.)

 Ποιος δεν θάθελε να έχει ταυτότητα το δημοτικό πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο;

  Κάποιοι, πάντα κάποιοι!

  Οι δήμαρχοι πρώτοι θα φωνάξουν «παρών» και η ιστορία θα τους απονείμει τον έπαινο ή την μομφή που τους αναλογεί.

  Με λίγα λόγια, αυτοί θα μας μείνουν αξέχαστοι, αλλά για την ώρα, εμείς είμαστε ξεχασμένοι από τους τοπικούς θεούς και μας θυμούνται μόνο κάτι ανώνυμοι συκοφάντες.

 

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: