η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Δήμαρχε Ναυπλίου, καληνύχτα από την Ν. Τίρυνθα

Δημοσιεύτηκε στα ΑΡΓΟΛΙΚΑ Σάββατο 15/10

του Κώστα Κόκκινου koskokk@otenet.gr

Είναι μάλλον η εποχή κατά την οποία εκείνο το άκρως χριστιανικό όπου «οι έσχατοι έσονται πρώτοι», αποχτά πολιτική και όχι θρησκευτική σημασία.

 Δεν αφορά βεβαίως τους όλους, αλλά είναι αρκετοί εκείνοι που φωτογραφίζονται ασορτί με την πολιτική παρακμή των ημερών μας. Πολλοί εξ αυτών είναι επώνυμοι και κάθονται σε θρόνους αλλά φαίνεται πως αποφάσισαν να κλέψουν την παράσταση και μερικοί ανώνυμοι.

  Στην Νέα Τίρυνθα κάποιος ή κάποιοι πέταξαν κάτι χαρτοσακούλες σαν προκηρύξεις και ελαφρά τη καρδία έθαψαν τους πάντες ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο του 5χ5.

  Το στόρυ είναι γνωστό σε όλη την Αργολίδα. Ανάμεσα στο γήπεδο, την παιδική χαρά και το θέατρο, το κυλικείο έχει μετατραπεί σε ξενυχτάδικο μπαρ απ’ αυτά που έχουν πελάτες μόνο άντρες. Πρόκειται για κατόρθωμα του πρώην δήμαρχου το οποίο συνεχίζεται επί των ημερών του νυν.

 Το γεγονός ότι ο νέος Καλλικράτειος δήμαρχος πήρε αγγαλιά την σκυτάλη που του έδωσε ο Καποδιστριακός, έχει απογοητεύσει – πλην εξαιρέσεων – όλο τον κόσμο.

  Δεν δικαιολογείται όμως κανένας να συκοφαντεί το σύνολο του δημοτικού πολιτικού προσωπικού και πολύ περισσότερο να κατηγορεί τον Μορφωτικό Σύλλογο, τους όσους γράφουν κατά καιρούς για το θέμα, αλλά και τους πολίτες.

   Ο Μορφωτικός σύλλογος, την απάντηση σε τέτοιες ύβρεις, την δίνει με την δουλειά του και με την εξαιρετική του προσφορά στο σύνολο. Δεν χρειάζεται ούτε αβανταδόρους αλλά ούτε και τον αγγίζουν οι λάσπες εκείνων που προσχηματικά κόπτονται για το αυτονόητο δίκιο ενός θέματος, προκειμένου να σπιλώσουν ανθρώπους που δρουν ευεργετώντας πολιτισμικά τον τόπο.

  Οι συντάκτες της ιδιότυπης προκήρυξης, είναι μάλλον οι μόνοι που δεν ξέρουν ποιος και πως φταίει για το «κόσμημα» του Τιρυνθιώτικου πολιτισμού.

  Όλοι οι άλλοι πολίτες ξέρουν ποιος έχει την εξουσία να στήνει ή να διατηρεί τέτοιο σκάνδαλο. Οι δήμαρχοι με το στενό συνάφι τους. Ούτε καν με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων τους.

  Σ’ αυτούς όφειλαν να στραφούν οι επίδοξοι σωτήρες, επώνυμα και με παρρησία, αν όντως νοιάζονταν για τον τόπο τους. 

  Αν νομίζουν πως έγιναν οι καλύτεροι των πάντων επειδή επικρίνουν τους πάντες και τα πάντα, είναι ψυχολογικό το θέμα τους και δεν είναι της ειδικότητάς μας να ασχοληθούμε μαζί τους.

 Επειδή όμως, ακούσια ή εκούσια, σπέρνουν την διχόνοια, θεωρούμε καθήκον μας να μην την αφήσουμε να φυτρώσει και ως απάντηση θα στραφούμε σε εκείνους που είναι οι προφανείς υπεύθυνοι.

  Στους εκλεγμένους άνακτες.

  Τα επιχειρήματα που διακινούν μια χούφτα εκούσιοι δορυφόροι του παλιού αλλά πολύ περισσότερο του νέου δήμαρχου, είναι το εξής ένα: «Είναι νόμιμο.»

  Παριστάνει ο κύριος δήμαρχος τον Πόντιο Πιλάτο, επειδή ίσως θεωρεί εμάς ανεκδοτικούς Πόντιους;

  Κύριε δήμαρχε, το ζήτημα είναι δευτερευόντως νομικό και κατ’ εξοχήν πολιτικό.

 Αφορά τους πολίτες που πλήρωσαν φόρους για ένα πεταμένο έργο, το οποίο εξυπηρετεί καμιά τριανταριά νοματαίους ενώ αποκλείει τους χιλιάδες άλλους, μαζί με τον κοινωφελή σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

  Νόμιμα μπορείς ίσως να μετατρέψεις το Τριανόν σε καμπαρέ και την πλατεία του Αη Γιώργη σε οικόπεδο, αλλά πολιτικά θα έχεις διαπράξει αδίκημα σε βάρος των πολιτών. Γκέγκε;

  Αυτό ήταν και είναι το μείζον θέμα.

  Πως και δεν το καταλαβαίνετε;

  Η καλή εκδοχή είναι η πολιτική αφέλεια, την κακή την αφήνουμε στην κρίση των πολιτών

  Όμως αγαπητοί ιθύνοντες, θα σας κάνουμε την χάρη να αναρωτηθούμε και για το νομικό θέμα. Προσπαθήσαμε ως τώρα να το αποφύγουμε καθότι ελπίζαμε πως ήταν ζήτημα χρόνου να αποκατασταθεί η ζημιά. Εκ του αποτελέσματος, ματαίως.

  Λοιπόν, έχουμε απορίες. Νομικής φύσεως πλέον.

  Ποια δημόσια πηγή και πότε, δέσμευσε χρήματα των φορολογούμενων για να οικοδομηθεί ένα ξενυχτάδικο μπαρ;

 Αν τυχόν η απάντηση είναι ποτέ, τότε έρχεται το επόμενο ερώτημα.

 Σε ποιο χρονικό σημείο μετατράπηκε η άδεια του κυλικείου; Με τι διαδικασίες, πόσο νόμιμες και από ποιόν; Αν το έχετε ερευνήσει όλο αυτό κύριε δήμαρχε, ως οφείλατε φυσικά, ανακοινώστε το και σε μας ώστε να καθησυχάσετε τις νομικές ανησυχίες μας, τις οποίες δικαιούμαστε ως πολίτες δημοκρατικής χώρας.

  Επίσης, πόσο νόμιμη είναι η επέκταση του κυλικείου κατά μία αίθουσα; Υπάρχει μήπως καμιά εκκρεμότητα στην πολεοδομία ή είναι όλα σωστά και νόμιμα;

  Επίσης, ποιος πλήρωσε για την ηχομόνωση του «κυλικείου»; Ο μισθωτής; Ή μήπως το πληρώσαμε κι αυτό από τους δημοτικούς μας φόρους για μια χρήση που προφανώς δεν μας αφορά; Αν είναι έτσι, εκτός που είναι πολιτικά δημοσιονομικό παρατράγουδο, είναι άραγε και νόμιμο;

  Θα θέσουμε σύντομα και μερικές άλλες απορίες νομικής φύσεως και σας υποσχόμαστε ότι δεν θα επαναπαυτούμε στην σιωπηλή χρονοτριβή. Θα προσπαθήσουμε να σας διευκολύνουμε με μερικές έγκυρες απαντήσεις για όλα

  Κύριε δήμαρχε, το είδος χρήσης των δημοτικών χώρων είναι στις αρμοδιότητες των δημάρχων και οφείλουν να συνάδουν με το λαϊκό συμφέρον πρωταρχικά και με τον νόμο κατ’ επέκταση.

  Βγείτε λοιπόν και διακηρύξτε πως έτσι αντιλαμβάνεστε τον πολιτισμό και το λαϊκό συμφέρον ή καταδικάστε το και προχωρήστε σε άμεση έρευνα για την ιστορία και την νομιμότητά του, προκειμένου να το διορθώσετε.

    Δεν ξέρουμε τι σας εμποδίζει, οι ιδέες σας για τον πολιτισμό ή κάτι άλλο που μας διαφεύγει;

  Δήμαρχοι υπάρχουν και υπήρξαν, όλων των επιδόσεων και όλων των προσφορών. Σε όλες τις εποχές, ακόμη και στην ζοφερή δική μας, που τα πολιτικά ήθη σέρνονται, η εξουσία δίνεται από τον λαό με δώρο ένα κουτί μέλι και ένα καλάμι. Το στοίχημα είναι πάντα το ίδιο. Ο λαός κερδίζει όταν ο κάθε λαοπρόβλητος δεν βάλει το χέρι στο μέλι και δεν καβαλήσει το καλάμι του. Αλλά και ο κατέχων την εξουσία έτσι κερδίζει. Αλλιώς χανόμαστε κι εμείς αλλά κι αυτός μαζί μας, αργά ή γρήγορα.

  Ίσως η φαντασία και η καχυποψία του λαού να δημιούργησε θρύλους και μύθους για δήμαρχους που πλούτισαν σκανδαλωδώς στην διάρκεια της θητείας τους.

Που χρέωναν στον δήμο τα υλικά που έφτιαχναν τις οικοδομές τους γιατί οι μπάζες από τις προμήθειες δεν τους ήταν αρκετές. Που έσκαβαν οι δημοτικές μπουλντόζες στα οικόπεδά τους και που αποχωρώντας ολοκλήρωσαν το πλιάτσικο αρπάζοντας ως και τις καρέκλες τις βιβλιοθήκες και τα γραφεία του δήμου.

  Να συνέβησαν άραγε ποτέ αυτά σε κανένα δήμο της Ανταρκτικής;

  Αδύνατον. Αυτά είναι παραμύθια για πιγκουίνους και ποιος ξέρει για τι άλλα ζώα!

  Υποχρέωσή μας ωστόσο ως πολίτες, είναι να μην επιτρέψουμε στην πλάστιγγα να γείρει προς τον μύθο της Ανταρκτικής καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

  Το δικό μας, το επίκαιρο παραμύθι, στο οποίο εμποδίζεται το πολιτικά ορθό, από μια ανεξήγητη νομιμότητα, σε μια χώρα  που κατά κοινή ομολογία οι νόμοι ταχτικά αλλοιώνονται ή δεν εφαρμόζονται, δεν σκοπεύουμε να το φάμε οικειοθελώς.  

  Κι αν μας το ταΐσετε κάνοντας χρήση της εξουσίας σας, δεν πρόκειται να το χωνέψουμε.

  Ευχόμαστε δε να μην χρειαστεί να το διαπιστώσετε.

  Και για σας, καθότι δεν έχουμε τίποτα προσωπικό μαζί σας,  αλλά κυρίως για μας όλους

  Και φυσικά, δεν θα μας παρασύρουν οι συντάκτες της χαρτοανακοίνωσης σε καμιά διχόνοια. Η πονηριά που  ανακατεύει και εξομοιώνει την ευθύνη του δήμαρχου με εκείνη των πολιτών που πάσχουν και προσπαθούν, θολώνει το τοπίο και έμμεσα τον αθωώνει.

 Πιστεύουμε ότι ερμηνεύουμε σωστά την μέση προσδοκία των δημοτών. Αποκατάσταση θέλουν και όχι καυγάδες και απλυτολογίες.

 Δεν είναι στο χέρι μας όμως κύριε δήμαρχε η ειρήνη και δεν πρόκειται να παραδοθούμε στο «δεν βαριέσαι» και να φυγομαχήσουμε. Ούτε να αναλωθούμε σε γενικόλογες ευχές και ασύμμετρες καταγγελίες. Εσείς έχετε την εξουσία, εσείς κινείτε τα νήματα, εσείς θα εισπράξετε τον έπαινο ή την αποδοκιμασία.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: