η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Έργα ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αργολίδας

ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου  

στην ανακοίνωση αυτή μπορούμε να δούμε τις προτεραιότητες και τις πολιτικές στο νομό Αργολίδας μέσα από το ΕΣΠΑ.

 Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στις 7.11.2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη συνοδευόμενου από κλιμάκιο της διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των φορέων που διαχειρίζονται και υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Οι ανωτέρω φορείς – Τελικοί Δικαιούχοι παρουσίασαν την εξέλιξη των έργων που έχουν ήδη αναλάβει και συμφώνησαν για την ένταξη και νέων ώριμων έργων. Συγκεκριμένα :

  • ·         Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

Η Δ/νση Τεχνικών Έργων παρουσίασε την πορεία ωρίμανσης για ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΑΡΓΟΥΣ», «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΙΣΟΠΕΔΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ Ε.Ο. ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΑΡΓΟΥΣ ΜΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΡΟΣ ΚΑΡΥΑ», «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΙΣΟΠΕΔΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΜΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΑΡΓΟΥΣ-Ν.ΚΙΟΥ». Επίσης συζητήθηκε η ωρίμανση και υπήρξε δέσμευση για την ένταξη του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΛΕΥΚΑΚΙΑ-ΔΡΕΠΑΝΟ», μήκους 3 χλμ.

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση μελέτης για βελτιώσεις-ασφαλτοστρώσεις οδών της επαρχίας Άργους στις θέσεις προς Νέα Κίο, Στέρνα, Μυκήνες.

Επίσης συμφωνήθηκε η ένταξη των έργων που θα αποτελέσουν τμήμα του σχεδιαζόμενου ανατολικού οδικού άξονα που θα συνδέει Κόρινθο-Λακωνία σε ό,τι αφορά το σημείο που ξεκινάει από τα όρια της Αργολίδας-Κορινθίας μέχρι την Επίδαυρο, όπως «Καρνεζέικα-Κρανίδι», «Κρανίδι-Φούρνοι» όπου συμφωνήθηκε να εξεταστεί η παράκαμψη Φούρνων και να προωθηθεί η ωρίμανση του έργου από τον κόμβο Κρανιδίου μέχρι το σημείο που θα αρχίζει η παράκαμψη των Φούρνων. Στην ίδια ενότητα εξετάστηκε και η «Παράκαμψη Ηλιοκάστρου» για την οποία συμφωνήθηκε επικαιροποίηση των μελετών καθώς και η οδός «Κολλιάκι-Τραχειά». Για τα παραπάνω κατέληξαν ότι θα πρέπει να χαρακτηριστούν εθνικό κομμάτι οδοποιίας ώστε να συμπεριληφθούν σε ενιαίο έργο που θα καταστήσει συντομότερη και ασφαλέστερη  τη σύνδεση Αθήνας-Ερμιονίδας. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μία αναγνωριστική μελέτη προκειμένου να προταθούν περισσότερες προσεγγίσεις για να εξασφαλιστούν το χαμηλό κόστος και η λειτουργικότητα, έτσι ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει και η ένταξη.

  • ·         Νοσοκομεία

Οι διοικητές των Νοσοκομείων ενημέρωσαν για την πορεία των έργων επέκτασης που πραγματοποιήθηκαν, όπου στο μεν Νοσοκομείο Ναυπλίου ολοκληρώθηκε το κτιριολογικό κομμάτι πλην κάποιων υπολοίπων που όμως αποτελούν τμήμα του συμβατικού αντικειμένου του έργου, ώστε να περάσουμε στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το Νοσοκομείο Άργους επίσης προχωράει με τα έργα επέκτασης και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, δεδομένου ότι πρόσφατα αγόρασε και όμορο οικόπεδο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Επίσης συμφωνήθηκε να ετοιμαστούν νέες κατάλληλες μελέτες για τα Ιατρικά Κέντρα Λιγουριού και Κρανιδίου.

  • ·         Αρχαιολογικοί χώροι

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι έφοροι Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που είναι αρμόδιοι για την περιοχή της Αργολίδας. Έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των έργων στην Τίρυνθα, για την ένταξη του έργου στην Ασίνη καθώς και για την ένταξη έργου ανάδειξης στο Μπούρτζι το οποίο θα επιβαρύνει την ΕΤΑ Α.Ε. Επίσης ανέφεραν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση της ένταξης έργων αποκατάστασης του Ενετικού κτιρίου δίπλα από τον Άγιο Γεώργιο στο Ναύπλιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Περιφερειάρχης για το έργο αποκατάστασης της Αγίας Μονής Άριας για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη και πρόκειται να ενταχθεί.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η δημιουργία του πρώτου μυθολογικού πάρκου στη Λέρνη που θα αποτελέσει πρότυπο αρχαιολογικό θεματικό πάρκο με επίκεντρο το μύθο του Ηρακλή και το ρόλο του νερού και των υδάτινων πόρων, όπου θα συνδυαστεί με καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος JESSICA έτσι ώστε να καταστεί ο χώρος ελκυστικός για τον επισκέπτη.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η αξιοποίηση διαθέσιμων χώρων στις Μυκήνες έτσι ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον επισκέπτη σε επίπεδο ξενάγησης αλλά και εξυπηρέτησης οι οποίες θα προσελκύσουν το κοινό όχι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στο πωλητήριο και στο μουσείο.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης προσήλθαν και δήμαρχοι των δήμων Αργολίδας. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ναυπλίου ενημέρωσε για τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, για την πορεία των Ολοκληρωμένων Αστικών και για την αναγκαιότητα έργων εκβάθυνσης του λιμανιού και υποστήλωσης των κρηπιδωμάτων καθώς και παρεμβάσεων για την ασφαλή διέλευση πεζών από την Αρβανιτιά. Ο Δήμαρχος Επιδαύρου συνόψισε την εξέλιξη έργων σχετικά με το αποχετευτικό δίκτυο και τη στέγαση σχολείων.

 

Τέλος έγινε ανακεφαλαίωση του σημείου στο οποίο βρίσκονται τα έργα του Ανάβαλου όπου παρά την ολοκλήρωση επιμέρους τμημάτων, σημειώνεται έλλειψη λειτουργικότητας του έργου στο σύνολό του εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων μελετών για τα αντλιοστάσια.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: