η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Σε διαβούλευση η διαχείριση υδατικών πόρων ανατολικής Πελοποννήσου

ανακοίνωση του υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτη

Τα στοιχεία βρίσκονται διαθέσιμα  στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://wfd.ypeka.gr/

Για την ανατολική Πελοπόννησο στο http://wfd.ypeka.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=2&id=4&Itemid=12

Σε Δημόσια διαβούλευση τέθηκε στο τέλος Νοεμβρίου 2011 το Σχέδιο Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου περιλαμβάνεται και ο Νομός Αργολίδας.

Τα περιεχόμενα του Σχεδίου αφορούν στα βασικά ζητήματα διαχείρισης, το Προσχέδιο Διαχείρισης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Με την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης, η Ελλάδα ολοκληρώνει την εφαρμογή των απαιτήσεων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (Οδηγία – Πλαίσιο για τα Νερά).

Τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής έχουν ζωτική σημασία για την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων στο Υδατικό Διαμέρισμα και θα συμβάλλουν στον προγραμματισμό των χρήσεων νερού και στην αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Παράλληλα με τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος μέσω των σχεδίων διαχείρισης προγραμματίζονται οι χρήσεις νερού για την άρδευση, την ύδρευση, την ενέργεια και την επαγγελματική χρήση (βιοτεχνία, βιομηχανία).

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ιδιαίτερη σημασία πρέπει να αποδοθεί στις θέσεις των Φορέων λήψης αποφάσεων (Δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση), στις εκτιμήσεις και προσεγγίσεις των εμπειρογνωμόνων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και ασφαλώς στον πολίτη – χρήστη – καταναλωτή νερού.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζεται από το ΥΠΕΚΑ η προσέγγιση των ακόλουθων θεμάτων:

  • Η ποιότητα και η ποσότητα των υδατικών πόρων (ποτάμια – λίμνες, υπόγεια και παράκτια ύδατα), σήμερα και στο μέλλον, και οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς
  • Τα οικοσυστήματα και οι ανάγκες του σε νερό
  • Η διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, η ξηρασία και η λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής
  • Ο προγραμματισμός καταναλώσεων και χρήσεων νερού και τα προγράμματα μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων
  • Η υδατική πολιτική και η οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος

Αναφορικά με το θέμα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η Αργολίδα, όπου το νερό αποτελεί τον πιο σπάνιο φυσικό πόρο τον οποίον κατά το παρελθόν οι κοινωνίες μας κατασπατάλησαν ανεύθυνα, να ξεκινούμε ένα δημόσιο διάλογο αναφορικά με μια πλήρη, ολιστικού χαρακτήρα και με αειφόρο προσέγγιση εκτίμηση των σχεδίων παρεμβάσεων και μέτρων που πρέπει να παρθούν, ώστε να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, αποτελεί ένα σαφές πλαίσιο με βάση το οποίο πρέπει να καταθέσουμε όλοι τις απόψεις μας. Η ταυτόχρονη προώθηση του ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη της Αργολίδας αρδευτικού έργου του Αναβάλου, που έχει ήδη ξεκινήσει, αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα που συνεισφέρει θετικά στα παραπάνω. Τα μέτρα και οι δράσεις για την επέκταση του Αναβάλου σε όλη την Αργολίδα, περιλαμβανομένης της Ερμιονίδας και της Επιδαύρου, όπως επίσης οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μείωση της σπατάλης στον αγροτικό τομέα, καθώς και για τη δραστική μείωση των απωλειών του πόσιμου νερού από τις δημοτικές Επιχειρήσεις, αποτελούν άμεσες προτεραιότητες για όλους μας.

Θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου επέκτασης του δικτύου στον Αργολικό κάμπο. Γνωρίζω καλά ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και ο Αντιπεριφερειάρχης                 κ. Τ. Χειβιδόπουλος, καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες, προκειμένου να επισπεύσουν τη σχετική διαδικασία. Όμως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καθυστερούμε περισσότερο. Ο ανάδοχος οφείλει να εγκατασταθεί άμεσα και οι εργασίες να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες. Θεωρώ σκόπιμο για την ταχύτερη προώθηση του έργου, εκτός του σχεδιαζόμενου μετώπου της ευρύτερης περιοχής Κιβερίου, να υπάρξει και δεύτερο μέτωπο στην περιοχή του Κουτσοποδίου. Όλες οι ελλείψεις και επικαιροποιήσεις μπορούν να συμπληρώνονται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του δικτύου.

Προσκαλώ όλους τους πολίτες και Φορείς της Αργολίδας να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για το Σχέδιο Διαχείρισης, ενώ ταυτόχρονα με την ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων θα οργανωθεί στην Αργολίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ημερίδα για την αναλυτικότερη εξέταση των θεμάτων».

 

Τα στοιχεία βρίσκονται διαθέσιμα  στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://wfd.ypeka.gr/

5 Σχόλια»

  Β.Χ. wrote @

Ε….αφού θα οργανωθεί και ημερίδα στην Αργολίδα από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων …..ησύχασα .
Όταν περάσουν άλλα πενήντα χρόνια θα καταφέρουν να μη χύνεται ούτε σταγόνα νερό στη θάλασσα…… τόσα έχουν περάσει και βρίσκονται εδώ που βρίσκονται τα έργα άρδευσης από τον Ανάβαλο με τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις….πολύ αισιόδοξο…
Όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα λύνονται οργανώνοντας πολυδάπανες ημερίδες και διαβουλεύσεις για το θεαθήναι, που τις γράφουν και στα παλιά τους παπούτσια π.χ. την διαβούλευση για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

http://dosepasa.wordpress.com/2011/11/16/bx544/

  Β.Χ. wrote @

Στις 9.9.2011 συστάθηκε στην Επίδαυρο η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών…..
Τί λέει για αυτή τη διαβούλευση ο κ. Μανιάτης;
http://kdrasi.wordpress.com/2011/10/04/ydatokalliergeies_maniatis/

  Β.Χ. wrote @

Μας φλομώσατε στα δισ κ. Μανιάτη…
Καλά θα κάνατε να συνειδητοποιήσετε ότι είστε συνυπεύθυνος για τα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των πολιτών που παίρνει η κυβέρνηση που συμμετέχετε, εκλεγμένη ή διορισμένη, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας….
Το παραμύθιασμα με ημερίδες και διαβουλεύσεις για την διαχείριση των υδατικών πόρων τα γεωτρύπανα που θα πέσουν σε 10 με 15 θαλάσσια «οικόπεδα» νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος τα δις. από τις εξορύξεις του ορυκτού πλούτου , τα φωτοβολταϊκά που θα γεμίσουν κάμποι και ραχούλες…είναι τραγική ειρωνεία. Ενώ λεηλατούνται συντάξεις των 350 ευρώ…Εσείς τάζετε φούρνους με καρβέλια . Και μάλιστα καρβέλια που προορίζονται να φαγωθούν από άλλους, αν σας αφήσει ο ελληνικός λαός….όχι το ΛΑΟΣ γιατί αυτό όχι μόνο σας σιγοντάρει αλλά και συγκυβερνάτε…

  FROST wrote @

Καί βέβαια φταίς κ. Μανιάτη αλλοίμονο άμα δεν έφταιγες.Και αφού φταίς και εσύ για τα χάλια μας μη κάθεσαι και κάνεις πράγματα.Αραξε στη πολυθρόνα να περάσει ο καιρός και μη κάνεις τίποτα για να έχουνε να λένε μερικοί-μερικοί ότι αυτοί τα είχανε πεί ,αλλά ο μαλάκας ο λαός πήγε και τους ψήφισε!!!
Πάντως σε ότι αφορά τα καρβέλια σίγουρα δεν τα έχουνε ανάγκη αυτοί που τσιρίζουνε.Αυτοί στη πλειοψηφία τους είναι χορτασμένοι .Δεν κινδυνεύεις απ’αυτούς!!
Κινδυνεύεις όμως απ’αυτούς που δε μιλάνε μέχρι τώρα και περπατάνε με σφιγμένα τα δόντια!Αυτοί είναι η μεγάλη πλειοψηφία και απο κει θα τόβρετε όλοι εσείς οι υπεύθυνοι!!Γι’αυτό κανονίστε τη πορεία σας.Οτι λέτε να το κάνετε!!

  Β.Χ. wrote @

Κ. Μανιάτη
Όταν λέτε:
«Ανοίξαμε με σοβαρότητα τον βηματισμό μας, για την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και η προσπάθεια μας είναι πως θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη με πρόνοια, ώστε να μην υπάρξει ληστρική εκμετάλλευση».
Εννοείται πως και οι υπόλοιποι «κρυμμένοι θησαυροί της χώρας» όπως τους αποκαλείται, θα έχουν την ίδια τύχη και το κράτος τα ίδια κέρδη, με αυτά που θα έχει από την εμετάλλευση των 317.000 στρεμμάτων που παραχωρήσατε στην «Ευρωπαϊκά Χρυσωρυχεία» στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής;
Περισσότερα:
http://dosepasa.wordpress.com/2011/10/02/bx450/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: