η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Αχ αυτή η ανάπτυξη ……1

Μπάμπης Αντωνιάδης

συμμέτοχος στην ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Δεν ξέρω πόσες φορές την ημέρα ακούμε στα μέσα ενημέρωσης για την ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ανακοίνωση πολιτικού  κόμματος, δελτίο ειδήσεων, πολιτική εκπομπή, που η λέξη ανάπτυξη δεν θα αναφερθεί σαν τη μοναδική πρόταση για το ξεπέρασμα της κρίσης. Όλο το πολιτικό φάσμα (με πιο δειλά ακούσματα από κάποιους ) η ανάπτυξη, με όποιο κόστος είναι το ζητούμενο. Τελικά τι είναι και πως προσδιορίζεται αυτή η ανάπτυξη. Είναι απλά και μόνο  η χρηματοδότηση μεγάλων έργων; Είναι η ικανοποίηση κάθε αιτήματος κάποιων κοινωνικών ομάδων; Υπάρχουν προτεραιότητες, υπάρχουν περιορισμοί; Το απώτερο αύριο παίζει σημαντικό ρόλο; Και πως κάποιος μπορεί να έχει ευημερία σε ένα αύριο που εμείς θα το έχουμε καταστρέψει εξαιτίας της αλόγιστης ανάπτυξης.

Αν είναι δύσκολο, για μας τους κοινούς θνητούς, να προσδιορίσουμε τι είναι ανάπτυξη και αναπτυξιακό πρόγραμμα  ή μοντέλο σε μεγάλη κλίμακα ( σε επίπεδο κόσμου, Ευρώπης ή της χώρας που κατοικούμε) ας δούμε εδώ στη μικροκλίμακα του νομού μας τι θα μπορούσε να είναι ένα αναπτυξιακό έργο.

Ας δούμε με ένα παράδειγμα από τον τομέα της γεωργίας σε σχέση με την άρδευση και  το μεγάλο «αναπτυξιακό» για όλους έργο του Ανάβαλου.

 

Σε τι  άξονες θα μπορούσε να υλοποιηθεί και να θεωρείτε αναπτυξιακό ένα αρδευτικό έργο στον Αργολικό κάμπο.

  1. Οικονομία στην χρήση του νερού λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του.
  2. Κόστος του νερού σε σχέση και με την ενέργεια.
  3. Τα προβλήματα της υφαλμύρωσης
  4. Την χρήση νερού σε σχέση με πιο οικονομικά δυναμικές καλλιέργειες.
  5. Την χωροθέτηση  δραστηριοτήτων στον Αργολικό κάμπο .
  6. Την εναλλακτική χρήση διαχείρισης νερών (νερά βιολογικού καθαρισμού κ.λπ )
  7. Την δημιουργία των όρων όχι μόνο τεχνικού αλλά και φυσικού εμπλουτισμού. Μικρά φράγματα στα ρέματα, όχι ασφαλτόστρωσης κάθε αγροτικού δρόμου (αυξάνεται η ταχύτητα απορροής του νερού της βροχής στην θάλασσα) κ.λπ

 

Ένα αναπτυξιακό αρδευτικό έργο απλά δεν διαθέτει ούτε τάζει νερό σε όλους χωρίς όρους.

Πρώτα διαμορφώνει ένα πρόγραμμα συνολικής διαχείρισης σχεδιάζει και προτείνει προϊόντα παραγωγής και μετά σταδιακά υλοποιεί έργα με προτεραιότητες.

Δεν μπορεί σήμερα για παράδειγμα να μιλάμε για νέες παροχές του Ανάβαλου χωρίς ταυτόχρονο πρόγραμμα για στάγδην άρδευση.

Δεν μπορεί να μην μιλάμε και να μην διαμορφώνουμε όρους για παροχή νερού χαμηλού κόστους.

Δεν μπορεί να επεκτείνουμε τον Ανάβαλο και να ποτίζουμε χύμα ή ταυτόχρονα να διατηρούμε την άντληση από γεωτρήσεις.

Δεν μπορεί να ποτίζουμε με σειρά όποτε μας έλθει  το νερό.  

Κόστος νερού

Για την αγροτική παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος σημαντικό ρόλο παίζει το κόστος του νερού.

Για να μικρύνουμε το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος  θα μπορούσαμε να παρέμβουμε στα φυτοφάρμακα, στο κόστος ποτίσματος και στα εργατικά.  

Τα φυτοφάρμακα και η αύξηση του κόστους δεν είναι στην απόλυτα δική μας δικαιοδοσία. Το εργατικό κόστος έχει άμεση σχέση και με τον ρόλο του σύγχρονου αγρότη. Η μείωση  του κόστους (οικονομικά και περιβαλλοντικά) του νερού είναι στα χέρια ενός καλού δικού μας σχεδιασμού.

Παράδειγμα: για τους αγρότες που ποτίζουν με Ανάβαλο, για πότισμα 20 στρεμμάτων  πορτοκαλιών το χρόνο απαιτούνται περίπου 800 ευρώ με τιμή νερού ανά ώρα 6,5 € συν τα στρεμματιάτικα συν τα χρήματα της δεύτερης κίνησης για την τεχνική βροχή. Η  μέση απόδοση πορτοκαλιών για 20 στρέμματα δηλαδή για 800 περίπου δένδρα είναι 50 τόνοι πορτοκάλια. Με τις σημερινές τιμές θα εισπράξει ένας αγρότης  8.000 €. Δηλαδή το κόστος του νερού αντιπροσωπεύει το 10% της τελικής τιμής του προϊόντος. Με τέτοια τιμή κόστους νερού ποτίσματος το προϊόν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό;

Η επέκταση του Ανάβαλου στην Επίδαυρο και στην Ερμιονίδα

Πόσο θα κοστίζει το νερό στους αποδέκτες. Εάν στον Αργολικό κάμπο το νερό κοστίζει από 6.5 € την ώρα πόσο μπορεί να φθάσει στην Επιδαυρία και στην Ερμιονίδα. Εάν το κόστος αγοράς του νερού  από τον αγρότη είναι 10 € η ώρα ή 12 € η ώρα ποιος μπορεί να αγοράζει νερό και να έχει ανταγωνιστικό προϊόν.

Τελικά το έργο της επέκτασης μήπως από μόνο του, και όπως σχεδιάστηκε ή σχεδιάζεται δεν είναι και τόσο αναπτυξιακό;

Μήπως θα μπορούσε ένα σχέδιο διαχείρισης για τα νερά της Ερμιονίδας ή της Επιδαυρίας με εμπλουτισμό φυσικό με απώλεια της σπατάλης με προτεραιότητα ίσως το φράγμα για την Ερμιονίδος της Τζερτζελιας είναι πιο αναπτυξιακή πρόταση.

Μήπως ο διαφορετικός σχεδιασμός της ροής του αρδευτικού νερού όχι με πολλές κινήσεις άρα με πολλές καταναλώσεις ρεύματος πρέπει να αντικατασταθεί με την ροή του νερού λόγο βαρύτητας.

Μήπως η δυνατότητα παροχής νερού όλο το χρόνο με άλλο σύστημα παροχής (όχι όποτε έλθει η σειρά αλλά όποτε θέλει ο αγρότης)  μπορεί να αλλάξει την μονοκαλλιέργεια της περιοχής; (ένα παράδειγμα είναι ο κάμπος των Ιρίων)

Ο αναπτυξιακός στόχος ενός αρδευτικού έργου δεν είναι να ικανοποιήσουμε προσωρινά όλα τα αιτήματα. Είναι να δούμε συνολικά την προοπτική επιβίωσης του αγροτικού κόσμου  το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Και δυστυχώς με τις μελέτες του ποδαριού που εντάχτηκαν τα έργα της επέκτασης του Αναβάλου δεν δημιουργούμε κανέναν όρο ανάπτυξης της περιοχής Απλά χαϊδεύουμε τα αυτιά κάποιων με κοντόφθαλμες πολιτικές.

Κάτι τέτοιες  προτεραιότητες για σχέδια ανάπτυξης είναι που μας έφτασαν σήμερα εδώ.  

Υ.Γ. Εκτός εάν το νερό του Ανάβαλου για τη  περιοχή της Ερμιονίδας έχει σαν σκοπό το υπό κατασκευή γήπεδο γκολφ στην Κοιλάδα.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: