η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Σήψη, παρακμή και εμπαιγμός

του Βασίλη Κ. Δωροβίνη

απο εφημερίδα ΤΑ ΑΡΓΟΛΙΚΑ 7-4-2012

Ασχετα από το αν οι εκλογές γίνουν σε λίγο, ή τον Σεπτέμβριο ή Θεός ξέρει πότε, εδώ και μήνες είμαστε μάρτυρες μιάς κατάστασης που σηματοδοτεί σήψη και παρακμή. Οι κυρίως υπεύθυνοι, δηλαδή μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού, ιδίως των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, διακρίνονται επιπλέον από αναίδεια και τάση εμπαιγμού όλων μας. Κανένα πρόγραμμα συγκεκριμένο δεν έχει διατυπωθεί από τα κόμματα αυτά, που εκτελούν σαν υπηρέτες εντολές δανειστών και κερδοσκόπων, πιπιλίζοντας καραμέλλες αοριστίας και επιδιδόμενα σε τηλεοπτικές ή μη κοκκορομαχίες (κι όποιος χάψει, έχαψε…).

Η τελευταία καραμέλλα είναι της “ανάπτυξης” (ποτέ δεν διευκρινίζεται ποιάς και πώς), των δημοσίων έργων (με αυτά παγίως εννοούνται κυρίως οι αυτοκινητόδρομοι διαφόρων “ημετέρων” εργολάβων – εκδοτών – χρηματοδοτών κομμάτων), ενώ για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τη μεγάλη και ουσιαστική και καθοριστική, δεν βλέπουμε απολύτως κανένα συγκροτημένο και αποτελεσματικό μέτρο. Τα φοροχτυπήματα παγίως είναι για μισθωτούς, συνταξιούχους και έντιμα εργαζόμενους, όχι για τους άλλους, τους πραγματικά υπόλογους.

Μας έσπασαν τα αυτιά με ξενόγλωσσα αρκτικόλεξα (PSI και τα τοιαύτα), προφανώς για να πέσει στάχτη στα μάτια του αδαούς κοινού. Και παραμερίζουν το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος των νέων δανείων προορίζεται για την εξόφληση τους, ενώ η θεσμική κομπίνα με τα ομόλογα αποστέρησε νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.τ.ά. από τα χρήματα για τη λειτουργία τους. Μιά, δυό φορές τον μήνα εκτοξεύονται αποκαλύψεις για τους λογής Λαυρεντιάδηδες, κατά τα άλλα πιστά και γνήσια προϊόντα κομματικών κατεστημένων και αγνώστων λοιπών βιογραφικών και άλλων στοιχείων, πάλι για να πέσει στάχτη στα μάτια. Αλλά και ακόμη από αυτή τη “στάχτη” παραμένουν παντελώς απόντες οι πολιτικοί που εξέθρεψαν σκάνδαλα, σπατάλες και ρεμούλες. Η ίδια η Βουλή εξακολουθεί να παραμένει ένα περίκλειστο σύμπαν, όσον αφορά ιδίως τις οικονομικές παραμέτρους της λειτουργίας της.

Για το τελευταίο δίνω ένα πολύ εύγλωττο παράδειγμα: στο φύλλο της Κυριακής 11 Μαρτίου της “Καθημερινής” δημοσιεύθηκε άρθρο δύο συνταγματολόγων, των Ν. Αλιβιζάτου και Α. Μανιτάκη, με τον τίτλο “Πέντε προτάσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής”. Οι πέντε προτάσεις, δίχως απολύτως καμία ανάγκη συνταγματικής μεταρρύθμισης, αφορούν την άμεση μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, την καθιέρωση ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή, τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, τον δραστικό περιορισμό συμβούλων και την άμεση παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο υπουργών κατά των οποίων διατυπώνονται σοβαρές κατηγορίες. Ε, λοιπόν, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση στο άρθρο αυτό, από κανένα πολιτικό υπεύθυνο, ούτε από το ρομπότ κ. Παπαδήμο. Είχαμε, όμως, τη μετακόμιση μιας υπουργού σε άλλο υπουργείο, ακολουθούμενη από 52 συμβούλους της, τους ίδιους ακριβώς που είχε και στο προηγούμενο. Και άκουσα ο ίδιος πρώην υπουργό της ΝΔ, που είχε φέρει στο υπουργείο όπου θήτευσε άλλους 50 συμβούλους (μεταξύ αυτών και τον μάγειρά του), να μιλάει στο σταθμό 9.84, του Δήμου Αθηναίων, και να κατακεραυνώνει μετά βδελυγμίας λαϊκισμούς και διαφθορά.

Έχει χαθεί και κάθε ντροπή. Μέχρι σήμερα αποφεύγεται να δοθεί δημόσια το πραγματικό κόστος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 (σε αυτό θα πρέπει, φυσικά, να προστεθεί η απαξίωση και το ρήμαγμα σειράς πανάκριβων κτιρίων), ενώ σε συνέντευξη του, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης έφτασε να τονίσει ότι … “δανειστήκαμε για τις κατώτερες τάξεις” (και γι’ αυτόν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας).

Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην κοινωνία. Διότι πέρα από τους δικαίως οργισμένους από τη σήψη, την παρακμή και τον εμπαιγμό, συμβαίνει να αναφύονται διάφορα “λουλούδια” και Πίτουρα, που με περισσή αναίδεια επιδιώκουν την κατεδάφιση του ό,τι έχει μέχρι σήμερα σταθεί όρθιο, σε αυτή τη χώρα, αρχίζοντας από κάποιες βασικές αρχές και φτάνοντας μέχρι την πολύτιμη ιστορική μνήμη, αυτή που θρέφει τις ρίζες του έθνους και των πολιτών.

Γράφω και ξαναγράφω με ένα και μόνο στόχο: για να συντελέσω στη συνειδητοποίηση βασικών πραγμάτων, στο ξεσκέπασμα φανατισμών και στην ενδυνάμωση του φρονήματος ιδίως των νέων. Αυτών που στην ουσία ήδη έχουν αρχίσει να έχουν στις πλάτες τους τις ευθύνες τις καίριες για τη χώρα.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: