η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Έργα στην Ακροναυπλία : Η δικαίωση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Μ.Α.

 

Συνεχίζεται το έργο ανάδειξης της Ακροναυπλίας. Έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ γίνεται με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Είναι πολύ ενδιαφέρον να επισκεφτείτε την περιοχή και να δείτε σταδιακά την αποκάλυψη όλων των ιστορικών φάσεων της Ακροναυπλίας από το 4ο  π.Χ αιώνα μέχρι τα πυροβολεία και τα καταφύγια των Γερμανών την κατοχική περίοδο.

 

Η ματιά του αργολικού από φυλάκιο της Ακροναυπλίας

 

Είναι όμως αναγκαίο να υπενθυμισθούμε μερικά πράγματα.

Ο συνδυασμός ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ έχοντας μια συγκροτημένη πρόταση για τον τουρισμό στην πόλη και το ρόλο των μνημείων, σταθερά επί δέκα, ναι δέκα χρόνια πρότεινε στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ναυπλίου  να γίνει μελέτη  ανάδειξης της Ακροναυπλίας, στην προοπτική  να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αρχαιολογικό πάρκο. Ο δήμος δηλαδή να είναι σε ετοιμότητα ώστε έχοντας μια μελέτη ώριμη να μπορεί να εντάξει το έργο στην χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Αναλυτικά οι προτάσεις στο

https://alliprotasi.wordpress.com/2010/01/26/akron/

Δυστυχώς επί δέκα χρόνια το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. Απευθυνθήκαμε στο Ε.Μ.Π. παρουσιάζοντας στοιχεία για την σημαντικότητα του μνημείου και την αναγκαιότητα που υπάρχει μια πρόταση ανάδειξης. Τα μεταπτυχιακά τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου πρότειναν την συγκεκριμένη μελέτη στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Την μελέτη ανέλαβε η Αρχιτέκτονας Ειρήνη . Οικονομοπούλου και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Αυτή η πρόταση των μεταπτυχιακών την παρέλαβε η 25η Εφορεία Αρχαιοτήτων, τη διαμόρφωσε σε μελέτη εφαρμογής και εντάθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Για να φέρουμε μάλιστα το θέμα στην επικαιρότητα της αναγκαιότητας διοργάνωσε εκδήλωση 24-1-2010 στο βράχο της Ακροναυπλίας  με συμμετοχή αρκετών συμπολιτών μας. https://alliprotasi.wordpress.com/2010/01/24/akronauplia/

Η απόλυτη δικαίωση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.

Η Ακροναυπλία είναι το μνημείο στην πόλη του Ναυπλίου που συνοψίζει όλη την ιστορική πορεία της πόλης από τον 4ο αιώνα π.Χ. την φραγκοκρατία ενετοκρατία την Καποδιστριακή περίοδο τις πολιτικές φυλακές της Μεταξικής περιόδου και την Γερμανική κατοχή κ.λπ.  Αυτό το αρχαιολογικό πάρκο μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο πόλο ενδιαφέροντος για μια τουριστική πόλη.

Δικαίωση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ που σταθερά σε όλα τα τεχνικά προγράμματα πρότεινε μελέτες για έργα στα οποία ο δήμος θα ήταν σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Δυστυχώς όμως δεν ακουστήκαμε σχεδόν ποτέ και κύρια σε θέματα πολιτιστικής υποδομής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ενετικό κτήριο στο Αγ Γεώργιο που σταθερά προτείναμε να επικαιροποιηθεί η μελέτη και να μελετηθεί η χρήση του κτηρίου ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Δυστυχώς και εκεί η μελέτη που υπάρχει και προτείνεται είναι ελλιπής.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: