η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Νέο φρούτο : ομαδική ασφάλιση μαθητών από ιδιωτική εταιρεία

Ανακοίνωση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Α) σχετικά με την παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής από τη ΔΟΕ 

Σε μια εποχή που το εισόδημα των εργαζόμενων δέχεται την πιο άγρια επίθεση και συρρικνώνεται σε επίπεδο επιδόματος και προνοιακού βοηθήματος, που τα εργασιακά μας δικαιώματα καταπατούνται κατάφορα , αν δεν έχουν αναιρεθεί ήδη, που οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης έχουν αντικαταστήσει την εργασία και που όλα όσα ξέραμε και σχεδιάζαμε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο καταρρέουν, κάποιοι δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί τίποτα και να ενεργούν σε συνθήκες εργαστηρίου.

Την ώρα που το  συνδικαλιστικό κίνημα και οι συνδικαλιστές σε επίπεδο ηγεσίας απαξιώνονται από μεγάλη μερίδα των συναδέλφων η πλειοψηφία των μελών  του ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε να επιβεβαιώσει και να δικαιολογήσει την αρνητική τους άποψη.

Με έγγραφο στις 26/4/12 προς τους πρωτοβάθμιους συλλόγους Εκπαιδευτικών και προς τους Διευθυντές Διευθύνσεων προσπάθησε να «εξασφαλίσει» το μερίδιο της συνδικαλιστικής συνδρομής που αναλογεί στην Ομοσπονδία, στην ΑΔΕΔΥ και τις διεθνείς οργανώσεις (αυξημένο, μάλιστα, σε σχέση με την απόφαση της 80ης  Γενικής Συνέλευσης του κλάδου)  και προσθέτει «οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν μπορούν να παρακρατούν τη συνδρομή προς το Σύλλογο σε δικό τους κωδικό».

Είναι άκρως προσβλητική και απαξιωτική η στάση  της ΔΟΕ προς τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και προς όλους τους συναδέλφους και αναντίστοιχη με το ρόλο που της έχει ανατεθεί απ’ τη βάση των εκπαιδευτικών.

Με την απόφαση αυτή οι κραταιές ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ του ΔΣ της Ομοσπονδίας δυναμιτίζουν την ενότητα των συναδέλφων στη βάση και απαξιώνουν ακόμη περισσότερο στα μάτια τους το συνδικαλιστικό κίνημα σε μια στιγμή που πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι απέναντι στη λαίλαπα των σκληρότερων μέτρων, που επιβάλλουν οι  πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ   στα εργασιακά, ασφαλιστικά  και οικονομικά. 

Η μεγάλη αντίδραση που προκλήθηκε από την απόφαση αυτή της ΔΟΕ οδήγησε στην αναστολή εφαρμογής της με το πρόσχημα ότι σε πολλές περιοχές της χώρας οι συνάδελφοι δεν πληρώνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, πολλοί Σύλλογοι δε διαθέτουν ακόμη Α.Φ.Μ., κ.ά. και ότι για τη συνδικαλιστική χρονιά 2012-2013 θα πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα.

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας με την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Δηλώνουμε επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη μείωση της συνδρομής προς τη ΔΟΕ, την εξάλειψη όλων των συνδικαλιστικών προνομίων (όπως την αποζημίωση μελών Δ.Σ., αιρετών κ.λπ. μόνο με την κατάθεση αποδείξεων και ως ένα συγκεκριμένο πλαφόν), την υποχρεωτική εναλλαγή των μελών του Δ.Σ. της ΔΟΕ κλπ.

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή του Δ.Σ. της ΔΟΕ έχει συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες γιατί με τον τρόπο αυτό στην ουσία αυξάνεται ΠΑΡΑΝΟΜΑ το ποσό που παρακρατεί η ομοσπονδία (σε 28,80 ευρώ αντί των 27 ευρώ για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που έχει αποφασίσει η 80η Γ.Σ.) και ταυτόχρονα ΔΙΧΟΤΟΜΕΙΤΑΙ η συνδικαλιστική ιδιότητα.

 

Β) Ομαδική ασφάλιση μαθητών από ιδιωτική εταιρεία

Προ λίγων ημερών ήρθαν στα σχολεία της περιοχής μας φάκελοι που έφεραν τη σφραγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Δυστυχώς το περιεχόμενο αυτών έφερε τους συναδέλφους σε δυσάρεστη θέση, καθώς τους ανατέθηκε να μοιράσουν κάρτες ιδιωτικής ασφάλισης σε όλους τους μαθητές, χωρίς να έχει έρθει διευκρινιστικό έγγραφο από κάποια αρμόδια υπηρεσία. Αυτό προκάλεσε διάφορα ερωτήματα:

  1.     Είναι οι εκπαιδευτικοί αρμόδιοι να μοιράζουν κάρτες ιδιωτικής ασφάλισης για τους μαθητές μέσα στα σχολεία;
  2.    Μήπως καταργείται η Δημόσια Ασφάλιση;
  3.  Για ποιο λόγο οι εκπαιδευτικοί να γίνονται διαφημιστές οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας;
  4.    Για ποιο λόγο η Περιφερειακή Διεύθυνση έστειλε αυτές τις κάρτες χωρίς να διαβιβάζει διευκρινιστικές οδηγίες και χωρίς ούτε καν να αναφέρει αν έχει έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας;

Ίσως και σύμφωνα με τα σχέδια  περί αυτοαξιολόγησης των σχολείων να αποτελεί και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στα πλαίσια της εξεύρεσης «μέσων και πόρων» για τη χρηματοδότηση των σχολείων, αφού πλέον η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ελάχιστη.

Ας αναρωτηθούμε ποια συμφέροντα μας βάζουν να εξυπηρετούμε και τι είδους σχολεία θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Η απαίτηση για 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο των όλων και των ίσων και δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια, η δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση όλων, η ενίσχυση και η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, η κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των μέτρων που τα συνοδεύουν, η ανατροπή όσων υλοποιούν την πολιτική της κοινωνικής βαρβαρότητας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι ο μόνος δρόμος, ο δρόμος της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο δρόμος του κόσμου της εργασίας.

Θα περιμέναμε βέβαια και από τον τοπικό σύλλογο να πάρει θέση σε αυτά τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Αγωνιστική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Αργολίδας δεν μπορεί να σιωπήσει: κάθε αυθαιρεσία είναι πλέον ανεπίτρεπτη, όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε στην υποβάθμιση της Παιδείας.

 

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: