η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου και του Νομού

Αίτηση από 30/5/2012  του επικεφαλής της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Γιάννη Γκιόλα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβούλιου δήμου Ναυπλιέων για συζήτηση στον Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της αγροτικής αναπτυξης στο Δήμο και στο Νομό .

     Είναι γνωστό ότι η χώρα μας βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση μετά την απελευθέρωσή της το 1944. Με την παρούσα δεν διερευνώνται τα αίτια της κρίσης αυτής, επισημαίνεται όμως με έμφαση η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η μεσαία και φτωχή αγροτιά και η απαξίωση των παραγομένων στην περιοχή του Δήμου μας αγροτικών προϊόντων, με τιμές που είναι πλέον εξευτελιστικές.

Τα ανωτέρω είχαμε επισημάνει στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής μας «Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ», υποδεικνύοντας συγχρόνως και κάποιες σκέψεις – προτάσεις για την βελτίωση της θέσης των πολλών αγροτών του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα είχαμε τονίσει ότι: «άξονες μιας άλλης πολιτικής είναι η στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα και στην υπεράσπιση και ενίσχυση της ποικιλότητας και της τοπικότητας των προϊόντων», εξειδικεύοντας δε την πρότασή μας αναφέραμε ότι «Δεδομένου ότι η γεωργία στην περιοχή μας χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από την εκμετάλλευση μικρών εκτάσεων, η αγροτική εκμετάλλευση θα πρέπει να στραφεί στη μικρή εξειδικευμένη ποιοτική παραγωγή με βασικές κατευθύνσεις των ολοκληρωμένη διαχείριση και τη βιολογική γεωργία και σε προϊόντα με ονομασία προέλευσης».

Υποστηρίζαμε την αναγκαιότητα σύστασης ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων για πόσιμο και νερό για άρδευση.

Υποδεικνύαμε την κατάρτιση τοπικών συμφώνων διατροφής για να προσφέρει η «τουριστική βιομηχανία της περιοχής (εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία κλπ) αγροτικά προϊόντα του δήμου (κηπευτικά, εσπεριδοειδή, λάδι, αγκινάρες κ.ά.)

Προτείναμε την δημιουργία χώρων, στις περιοχές με μεγάλη τουριστική προσέλευση για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, καθώς και εκθεσιακού κέντρου τοπικής παραγωγής. Επίσης, είχαμε εισηγηθεί (προφητικά) τη δημιουργία ενός δικτύου σύνδεσης παραγωγών και καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες. Τέλος, ζητούσαμε τη λειτουργία, αρχικά στο Ναύπλιο, λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων από παραγωγούς.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω θέσεών μας εισηγήθηκα κατά τη συζήτηση της έγκρισης του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ. του Δήμου μας τη συγκρότηση Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και Λαϊκών Αγορών, πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Σώμα.

Προ μηνός περίπου δημοσιοποιήθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ άρθρο – πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Άργους – Μυκηνών, Γιώργου Αναγνώστου με παρόμοιες επισημάνσεις συνοδευόμενες από «4+1 πρωτοβουλίες για μια βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη της Αργολίδας», κείμενο το οποίο και παρατίθεται αυτούσιο.

Επειδή τις ανωτέρω χρήσιμες θέσεις πρέπει να εγκρίνουμε και υιοθετήσουμε, ειδικότερα δε εκείνες που απαιτούν από κοινού δράσεις όλων των Δήμων του Νομού μας.

Επειδή το ανωτέρω καθόλα σωστό κείμενο που υποδεικνύει βιώσιμες λύσεις, μπορεί να εμπλουτισθεί από τις εκτεθείσες προτάσεις του συνδυασμού μας, αλλά και από άλλες βιώσιμες προτάσεις, που θα προκύψουν μέσα από ένα γόνιμο διάλογο που πρέπει και μπορεί  να αναπτυχθεί σε μια άμεση συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων.

Παρακαλώ Κε Πρόεδρε

Να συμπεριλάβετε το ανωτέρω θέμα της Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και του Νομού μας, στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

 

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: