η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Μια ευλογία που γίνεται κατάρα.

Ποιος μπορεί να τον αποζημιώσει;

Μ.Α.

Ας δούμε με διαφορετική λογική  την διαχείριση των ρεμάτων. Σ’ έναν αργολικό κάμπο με τεράστια προβλήματα υφαλμύρωσης τα ρέματα και οι χείμαρροι έπρεπε να ήταν ευλογία. Ο τρόπος όμως που τα διαχειριζόμαστε όμως τις περισσότερες φορές καταντάει να είναι κατάρα.

Ας πάρουμε το πρόσφατο παράδειγμα του δαφνοπόταμου. Διασχίζει τον πρώην δήμο Ασίνης και σε τακτά χρονικά διαστήματα πλημμυρίζει με σημαντικές καταστροφές σε λαχανικά, θερμοκήπια, και τεχνικές βροχές. Ταυτόχρονα η  περιοχή του πρώην δήμου Ασίνης εδώ και χρόνια παρουσιάζει έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης. Από το 1960 τα πηγάδια στέρεψαν και οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους. Από το 1965 και πρώτα στην ευρύτερη περιοχή της Ασίνης άρχισε το πότισμα με τον Ανάβαλο.

Θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε διαφορετικά τα νερά στην περιοχή. Το θέμα της διαχείρισης έχει πολλές πλευρές με σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ας πάρουμε όμως την πλευρά της διαχείρισης σε σχέση με τους χείμαρρους.

  1. Δεν θα μπορούσαμε τόσα χρόνια να έχουμε διευθέτηση τον χείμαρρο; Να ανοίξουμε την κοίτη του σε όλο το μήκος του;
  2. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μελετήσει και υλοποιήσει  ένα πρόγραμμα κατασκευής μικρών φραγμάτων για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα; Δηλαδή μια φορά το χρόνο που μπορεί να έχει νερά ο χείμαρρος να υπάρχουν μικρά φράγματα που να καθυστερούν την ταχύτητα απορροής του ποταμού, να εγκλωβίζουν ποσότητες νερού και με αυτόν τον τεχνικό τρόπο να εμπλουτίζονται τα πηγάδια με νερό;  Σήμερα που γράφονται αυτές οι αράδες, ο υδροφόρος στην περιοχή του Δρεπάνου Ασίνης τους τελευταίους μήνες έχει κατέβει τουλάχιστον επτά μέτρα, λόγο υπεράντλησης και έλλειψης έντονων βροχοπτώσεων.
  3. Θα πει κάποιος εάν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τέτοια έργα οι δήμοι ή η Νομαρχία ή η Περιφέρεια.  Λεφτά υπήρχαν στο  αγροτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μπαλτατζής» αλλά η Νομαρχία και οι δήμοι τα περισσότερα λεφτά τα έριξαν σε αγροτική οδοποιία.  Δηλαδή σε έργα ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων. Εύκολο έργο που φέρνει και ψήφους. Έτσι σπρώχνουμε και τις αγροτικές περιοχές να «καλλιεργούν μεζονέτες»…
  4. Ένας στοιχειωδώς οργανωμένος δήμος δεν θα έπρεπε κάθε χρόνο να έχει ένα πρόγραμμα καθαρισμού χειμάρρων;

Δεν αναφέρουμε το αυτονόητο ότι τα ρέματα δεν είναι η χωματερή των πόλεων.

Τα προβλήματα των κλιματολογικών αλλαγών, που όλοι σήμερα αναφέρονται (φαινόμενο θερμοκηπίου) αντιμετωπίζονται εκτός από στόχους με παγκόσμιο ενδιαφέρον και με τοπικά μέτρα. Ένα από αυτά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ερημοποίησης (η Αργολίδα είναι από τους πρώτους σε επικινδυνότητα νομούς στην Ελλάδα) είναι και η διαχείριση των επιφανειακών υδάτων των χειμάρρων και των ποταμών.

Χρειάζεται όμως τοπικές αυτοδιοικήσεις με όραμα. Δυστυχώς σήμερα ζούμε την περίοδο της άμεσης απόδοσης, της αντιπαροχής και ταυτόχρονα βιώνουμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση.

Υ.Γ. όλα αυτά τα είχαμε προτείνει σαν συνδυασμός ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ στο δήμο Ναυπλίου όταν έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα Μπαλτατζής αλλά δεν έγιναν αποδεκτά.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: