η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος του αντλιοστασίου του Αναβάλου

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ Κοδέλα

Το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης του νερού των πηγών του Ανάβαλου απασχολεί τους πολίτες της Αργολίδας για περισσότερα από 30 χρόνια και η ελλιπής, έως σήμερα, αξιοποίησή του αποτελεί παραγωγικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.

Τελικά, ύστερα από κινητοποιήσεις πολιτών το 2008, που αφορούσαν τόσο στο νερό άρδευσης όσο και στο νερό ύδρευσης, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ένταξη έργων λειτουργίας, συντήρησης και επέκτασης του δικτύου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2012 “Αλ. Μπαλταντζής”.

Η «εγκληματική αμέλεια» χρόνων, η έλλειψη μακροχρόνιου, ολοκληρωμένου και βιώσιμου  σχεδιασμού, οι “μελέτες” της τελευταίας στιγμής, οι “υπόγειες ” εντάξεις, οδήγησαν σε σειρά λανθασμένων και αντιεπιστημονικών επιλογών καθώς και αμφιλεγόμενων ή/και ανεφάρμοστων τεχνικών λύσεων.

Το αποτέλεσμα αυτών ήταν το έργο σήμερα να προχωρά εξαιρετικά αργά αφού απαιτείται να εκπονηθούν εκ νέου οι μελέτες, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα στη φάση της κατασκευής (νέα αντλιοστάσια, απαλλοτριώσεις, δεξαμενές κλπ), που έπρεπε να είχαν επιλυθεί πριν τη δημοπράτηση του έργου.

Επίσης, η υλοποίηση του έργου “Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Αναβάλου Ν. Αργολίδας”, αντί να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της τροφοδοσίας του δικτύου, ξεκίνησε μόλις πριν λίγες βδομάδες, ενώ η σύμβαση για την κατασκευή του έργου  υπεγράφη στις 29/05/2012!

Αποτέλεσμα των παραπάνω ολιγωριών και τραγελαφικών καταστάσεων είναι, μετά και από τη  βλάβη που υπέστη πριν λίγες μέρες η μια από τις δυο ενεργές αντλίες, να μην μπορούν να καλυφθούν οι απαιτούμενες αρδευτικές ανάγκες, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την αγροτική παραγωγή στην Αργολίδα.

Επειδή, η έλλειψη νερού στα εσπεριδοειδή αυτή την εποχή είναι καθοριστική για την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, ενώ για τις καλλιέργειες κηπευτικών μπορεί να είναι ακόμη και καταστροφική.

Επειδή, το πρόβλημα που έχει προκύψει ούτε ξαφνικό είναι, ούτε πρωτοφανές και  πολλοί αγρότες και οι ΤΟΕΒ είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για τους κινδύνους

Επειδή, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα, το κόστος για τους αγρότες λόγω της απώλειας της παραγωγής, θα είναι τεράστιο

Επειδή το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Πολιτεία για να αποζημιώσει τους παραγωγούς, αφού εξαιτίας της δικής της αμέλειας και των δικών  της παραλείψεων  θα τους έχει προκαλέσει βλάβη , θα είναι πολλαπλάσιο

Επειδή, οι αγρότες καλλιεργούν όλο το χρόνο με ιδιαίτερα υψηλό κόστος  άρδευσης

Επειδή  είναι απαράδεκτο να μείνουν σήμερα τα χωράφια χωρίς το αναγκαίο αρδευτικό νερό

 

Ερωτάται ο κύριος υπουργός

1)    Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο σας ώστε άμεσα, εντός ολίγων ημερών, να δοθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει στο αντλιοστάσιο, με στόχο να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην φετινή παραγωγή των αγροτών;

2)    Ποιος ευθύνεται που για ακόμη μια χρονιά οι αγρότες στην Αργολίδα αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών τους; 

3)    Πότε θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση του έργου  “Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Αναβάλου Ν. Αργολίδας”;

4)    Μέχρι τότε τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην ανακύψει το ίδιο πρόβλημα;

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: