η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Προσχεδιο κειμένου διακήρυξης

Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας

το κείμενο δεν είναι το
τελικό αλλά εκτίθεται σε δημόσιο διάλογο

 To Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας συγκροτήθηκε από πολίτες θορυβημένους, ανήσυχους και οργισμένους για την αυξανόμενη φασιστικοποίηση της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής.

Ο φασισμός δεν είναι βέβαια ένα φαινόμενο καινούριο στη κοινωνία μας ούτε ένα προϊόν παρθενογένεσης. Είναι κρυμμένος εδώ και χρόνια μέσα στη πολιτική, κοινωνική και οικονομική μας ζωή, έχει τραφεί διαχρονικά από συντηρητικές συνήθειες, ημιμαθείς απόψεις που διαιωνίζονται, ρατσιστικά κλισέ και εθνικούς μύθους.

Ο φασισμός βέβαια έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται επικίνδυνα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Φτώχεια, ανεργία, διαφθορά, συγκεντρωτισμός του πλούτου σε ολοένα και λιγότερους αυξάνει τα φαινόμενα φασισμού. Η κοινωνική και ηθική κρίση επιδεινώνει το πρόβλημα, ο ατομικισμός, η έλλειψη αλληλεγγύης και η κρίση της παιδείας ευρύτερα. Η πολιτική κρίση όμως είναι η κύρια υπεύθυνη του φαινομένου με το έλλειμμα δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης που επικρατεί, την έξαρση της κρατικής βίας, την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών και τέλος με την αλληλοεξάρτηση των πολιτικών προσώπων με τις οικονομικές ελίτ. Ο φασισμός σε αυτές τις περιόδους λειτουργεί ως το κύριο μέσο έκφρασης ακραίων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών κεκτημένων και των κοινωνικών σχέσεων. Επιβάλλεται στους πολίτες με κάθε μορφή χειραγώγησης, προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού μας από τα πραγματικά προβλήματα και τους αληθινούς μας φόβους. Μας τρομοκρατεί και μας απομονώνει. Βασικό μέρος αυτής της παραπληροφόρησης συντελείται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Συνεχίζεται όμως και επεκτείνεται από ρατσιστικές και στρατικοποιημένες ομάδες όπως η εγχώρια και πολύ της μόδας και της προβολής συμμορία της «Χρυσής Αυγής».

Η δράση της Χρυσής Αυγής μέσα στην ελληνική κοινωνία αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα του αληθινού ρόλου που έχουν οι ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις και αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στο φαινόμενο της φασιστικοποίησης της κοινωνίας μας. Ο διχαστικός και γεμάτος μίσος πολιτικός της λόγος, η στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και φυλών, ο κατασταλτικός της ρόλος στους κοινωνικούς αγώνες, οι δήθεν λύσεις που προσφέρουν οι τακτικές της ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας και μας θολώνουν από το να δούμε τους πραγματικούς υπαίτιους της κρίσης που βιώνουμε. Το δήθεν κοινωνικό έργο που προσφέρει θυμίζει πρακτικές ιταλικής μαφίας και ταυτόχρονα στηρίζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας όπως έκανε πρόσφατα και με τη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.

Εμείς, το Αντιφασιστικό μέτωπο Αργολίδας δεν μένουμε αδρανείς. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μέσα από τις ποικίλλες δράσεις μας τους αληθινούς στόχους και τις επιδιώξεις του φασισμού. Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο σε κάθε πολίτη το κίνδυνο που απλώνεται μπροστά μας. Θέλουμε να πούμε πως οι διαχωρισμοί και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των ανθρώπων μόνο κακό μπορεί να προσφέρουν και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα αυτών που επικρατούν με τη μέθοδο του πατροπαράδοτου «διαίρει και βασίλευε». Η παρουσία μας σκοπεύουμε να γίνει αισθητή στους δρόμους, τις γειτονιές και τις πλατείες της περιοχής. Στις άγριες και φοβιστικές εκδηλώσεις του φασισμού έχουμε να αντιπαραβάλουμε κινήσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους τους αδύναμους της κοινωνίας μας, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και τάξης. Επιθυμούμε την ασφάλεια των περιοχών μας αλλά όχι τη φοβιστική τους ερήμωση. Επιθυμούμε τη σωστή οργάνωση και λειτουργία του κοινωνικού ιστού αλλά όχι τη στρατιωτική και τιμωρητική πειθαρχία των φασιστικών οργανώσεων. Επιθυμούμε μια κοινωνία αμφισβήτησης, προόδου και διαρκούς διαλόγου και όχι μια κοινωνία παγιωμένων και οπισθοδρομικών αντιλήψεων.

Μέσα σε ένα τέτοιο ζοφερό περιβάλλον καλούμε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες να συμπορευτούν μαζί μας και να συμμετέχουν στον αγώνα μας για μια κοινωνία ισονομίας, δικαιοσύνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, μια κοινωνία χωρίς φυλετικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς, μια κοινωνία διαλόγου, ειρήνης και ευημερίας, όπου κάθε φασιστική μέθοδος και οργάνωση θα ανήκει στη σφαίρα του περιθωρίου και της πολιτικής απομόνωσης.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: