η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Το ζήτημα του ΚΕΜΧ

Δημήτρης Κοδέλας βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

30/10/2012

Τις τελευταίες ώρες πληροφορηθήκαμε ότι το ΥΠΕΘΑ επανεξετάζει το ζήτημα του κλεισίματος του ΚΕΜΧ. Ίσως τελικά η κυβέρνηση διορθώσει μια από τις πολλές αυθαίρετες και αδιαφανείς επιλογές της που ζημιώνουν τον τόπο μας. Από την πλευρά μας έχουμε με σαφήνεια τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα σε δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Ναυπλιέων επισημαίνοντας τα εξής:

  •    Με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Τρόικας και όσα επιβάλλουν τα Μνημόνια, η Κυβέρνηση κλείνει γενικώς (μέσα από καταργήσεις και συγχωνεύσεις) τα πάντα:  σχολεία, νοσοκομεία, εφορίες, στρατόπεδα ….
  •  Το στρατόπεδο του ΚΕΜΧ δεν είναι από τα στρατόπεδα που φτιάχτηκαν για πελατειακούς λόγους τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει μια μακρά ιστορία και σχέση με την πόλη του Ναυπλίου, έχει σημαντικές υποδομές και συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την τοπική οικονομία και το κλείσιμό του θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα γι’  αυτήν.
  •  Οποιαδήποτε απόφαση για ενδεχόμενο κλείσιμό του θα έπρεπε να κάνει έγκαιρα γνωστές τις αιτίες και το σχεδιασμό στον οποίο εντάσσεται καθώς και να κάνει σαφές το τι θα απογίνει η έκταση – φιλέτο των 370 στρεμμάτων.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να αιφνιδιάζει τους πολίτες παίρνοντας αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών και συχνά εμπαίζοντάς μας. Η παραπάνω πρακτική δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η κυβέρνηση δε μπορεί να διαχειρίζεται τα ζητήματα στα κρυφά, αιφνιδιαστικά και χωρίς να γίνονται γνωστά τα πραγματικά σχέδιά της. Δε μπορεί να δρα υπόγεια και μυστικά.

Για τους παραπάνω λόγους επιμείναμε στο να παραμείνει σε λειτουργία το ΚΕΜΧ.

Υπάρχουν δύο λόγοι που πιθανόν οδήγησαν το υπουργείο στην επιλογή κλεισίματος του ΚΕΜΧ:

  1. Να μετατραπεί το ΚΕΜΧ σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών.  Μάλιστα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο είχε αναφέρει ότι: “Κάτω από αυτά τα δεδομένα και λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της όλης διαδικασίας, σαςπληροφορούμε ότι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας αναζητούνται ανά την επικράτεια μη λειτουργούντα στρατόπεδα(όπως εξάλλου προβλέπεται στην παρ.14 του αρ.8τουν.3907/2011), ή άλλες κατάλληλες για το σκοπό αυτό εγκαταστάσεις ή εκτάσεις. Πολύ φοβόμαστε ότι πίσω από την ξαφνική επιλογή για κλείσιμο του ΚΕΜΧ δεν υπάρχουν οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΘΑ, αλλά κρύβονται οι επιδιώξεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για δημιουργία στο νομό μας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών.
  2. Να εκποιηθεί το ΚΕΜΧ. Η έκταση, οι υποδομές και η εγγύτητα στην πόλη του Ναυπλίου μετατρέπει τα 370 στρέμματα του ΚΕΜΧ σε φιλέτο για εγχώριους ή ξένους αετονύχηδες.

Απαντάμε λοιπόν σε όσους στην κυβέρνηση μπορεί να έχουν κάποιον από τους παραπάνω σχεδιασμούς, ότι η επιλογή μετατροπής του ΚΕΜΧ σε κέντρο κράτησης μεταναστών αποτελεί casusbelli για την τοπική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στον τόπο μας να δημιουργηθεί μια “αποθήκη ψυχών” μόνο και μόνο για να παίξει η κυβέρνηση το επικοινωνιακό της παιχνίδι για τη δήθεν επίλυση του μεταναστευτικού. Μάλιστα, αυτό αποτελεί διπλή πρόκληση αν σκεφτεί κανείς την αποδιάρθρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας.

Επίσης, δεν θα επιτρέψουμε ο χώρος του ΚΕΜΧ να εκποιηθεί!

Εν κατακλείδι, θα συμμετέχουμε στη συνάντηση της Τετάρτης με τον υφυπουργό ΥΠΕΘΑ διατυπώνοντας τις παραπάνω θέσεις, επιδιώκοντας να μεταφερθεί το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας στους αρμόδιους και ελπίζοντας πράγματι το υπουργείο να τροποποίησε τον …τελευταίο σχεδιασμό του. Σε περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει, μαζί με τους πολίτες του Ναυπλίου θα δώσουμε τη μάχη για να μην κλαπεί από την πόλη ο χώρος του ΚΕΜΧ. Ας γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι κανένα από τα δύο ενδεχόμενα που αναφέρθηκαν και πιθανόν  την οδήγησαν στην απόφαση κλεισίματος του ΚΕΜΧ δεν θα επιτραπεί να συμβούν!

Advertisements

7 Σχόλια»

  ΑΝΩΝΥΜΟΣ wrote @

Μήπως έχει δίκιο ο ΠΑΛΑΜΠΟΥΡΤΖΗΣ http://palabourtzi.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4025.html

  K.T wrote @

Θελω μια διευκρινηση ειχε υποθει στο παρελθον ο,τι το χώρος του ΚΕΜΧ θα γινει σχολεια χςροι ψυχαγωγιας κ.λ.π…Τι γινεται με αυτο?

  ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ wrote @

Μερικές διευκρινήσεις. Η δημοτική αρχή, με μειοψηφία της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ είχε προτείνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση του οικοπέδου πίσω από το στρατόπεδο που σήμερα γίνονται τα μαθήματα οδήγησης με τις εξής προϋποθέσεις: Ένα τμήμα να γίνει σχολείο (να στεγαστεί το 5ο Δημοτικό) και ένα τμήμα να γίνει οικόπεδο οικοδομήσιμο για εκμετάλλευση από το στρατό. Για το λόγο αυτό η δημοτική αρχή Αναγνωσταρά (συμφωνία κ. Γραμματικόπουλου και Κωστούρου κ.λπ) θα προχωρούσε σε τοπικό ρυμοτομικό γιατί η περιοχή ήταν και είναι εκτός σχεδίου. Ένα τμήμα σχολείο και ένα τμήμα από το χώρο σε οικόπεδα προς εκμετάλλευση. Από τότε η δημοτική αρχή είχε ρήξη το σπόρο της εκμετάλλευσης οικοδομικά εκτάσεων του στρατού. Απλά για να μην ξεχνιόμαστε….

  χιαδιν wrote @

O ΣΥΡΙΖΑ στο Ναύπλιο νομίζω είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τον βουλευτή που θέλει να τα έχει καλά με τους μαγαζάτορες που νομίζουν ότι οι φαντάροι και οι αξιωματικοί είναι ζάμπλουτοι και θα αφήσουν πακτωλό χρημάτων στα μαγαζιά τους

  Dimitris wrote @

Επειδή δεν ξέρω κάτι τέτοιο για τον Σύριζα στο Ναύπλιο θα κρατήσω τις επιφυλάξεις μου.
Σχετικά με το άρθρο του Κοδέλα θα ήθελα να σημειώσω ότι πολλοί μπορεί να διαφωνούν με την ύπαρξη του στρατοπέδου,την χρησιμότητά του κ.α.,αλλά στην σημερινή συγκυρία πρέπει να υπερασπιστούμε την λειτουργία του και αν ο συσχετισμός δυνάμεων αλλάξει να ρίξουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας.
Γιατί αν αυτό γίνει τώρα θα ξεμπερδέψουν εύκολα με το ανεφάρμοστο και ουτοπικό της υλοποίησης τους λόγω κόστους κτλ.

  Γιάννης wrote @

Με παραπάνω καταστολή και αστυνόμευση που ζητάει ο Κοδέλας δε λύνεται το πρόβλημα του ρατσισμού απέναντι στους τσιγγάνους στην Κίο

  δήλωση των τσιγγάνων wrote @

Διαμαρτυρία

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η επιβίωσή μας

Στην ευρεία σύσκεψη για την εγκληματικότητα που έγινε στην Νέα Κίο Αργολίδας, στις 17/11/2012,παρουσία των τριών βουλευτών του νομού και πολιτών της περιοχής, με μοναδικό θέμα την μεγάλη εγκληματικότητα και παραβατικότητα των τσιγγάνων, δεν θεώρησαν απαραίτητο να κληθούν να παρευρίσκονται τσιγγάνοι.

Ούτε προηγήθηκε της σύσκεψης καμία επαφή με τους τσιγγάνους από κανέναν εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας τουλάχιστον, προκειμένου να ενημερωθούν για την δική τους άποψη για το βίαιο περιστατικό που έγινε αφορμή να ξεσηκωθούν εναντίον τους.

Σήμερα στις συνθήκες κρίσεις όπου τα προβλήματα όλων, πολύ περισσότερο των τσιγγάνων έχουν τραγικά επιδεινωθεί, θα ήταν πιο χρήσιμη μια ευρεία σύσκεψη,
όπου θα ακούγονταν οι προτάσεις μας και θα αναζητούσαμε όλοι μαζί τη λύση
στο πραγματικό πρόβλημα που είναι η επιβίωσή μας, και είναι η κύρια αιτία της όποιας παραβατικότητας, όχι μόνο των τσιγγάνων.

Έχοντας αποδείξει στην πράξη ότι συμβιώνουμε ειρηνικά με τους συντοπίτες μας , μεμονωμένα περιστατικά παραβατικότητας δεν δικαιολογούν το φόρτωμα στις πλάτες μας όλης της εγκληματικότητας του νομού Αργολίδας.
Είναι επικίνδυνο να δίνουν διαστάσεις δυσανάλογες με την σημασία τους και να στρέφουν όλη την κοινωνία εναντίων μας, μετατρέποντας μας σε αποδιοπομπαίο τράγο.

Συναντήσεις βουλευτών με υπουργούς και δελτία τύπου όπου ζητάνε να παρθούν μέτρα καλύτερης αστυνόμευσης, δεν αντιμετωπίζουν την ουσία των προβλημάτων αλλά αντίθετα μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση αυτών και το χειρότερο να γίνουν μια ακόμη αφορμή για την καταστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων..

Ν. Κίος 22/11/2012

Βασίλης Ζαφειρόπουλος

Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΑΡΓΟΥΣ-Ν.ΚΙΟΥ»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: