η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

“όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, αργοπεθαίνει!” Pablo Neruda

του  Γιάννη Στάικου

  Έρχονται ώρες που το λεχθέν από τον μεγάλο χιλιανό ποιητή Pablo Neruda είναι επίκαιρο και ίσως, όταν έξαντλούνται τα όρια, είναι η λύση.

Η Ελλάδα μας περνά δύσκολους καιρούς -από του κεφαλιού μας κατά τον μεγάλο Μανώλη Ρασούλη- και αγωνίζεται για τη σωτηρία της. Δυστυχώς δεν φτάνει ο αγώνας που διεξάγει, για πολλούς λόγους, με κυριότερο το ότι τη σωτηρία της την εξαρτά από τους δανειστές της, οι οποίοι κύρια και πρωταρχικά να την αλυσοδέσουν οικονομικά θέλουν και να κερδίσουν βοηθώντας την!

  Σε τούτες τις ώρες ένας δρόμος οδηγεί στη σωτηρία: αναποδογυρίζεις το τραπέζι και αρχίζεις από την αρχή στηριζόμενος στις δικές σου δυνάμεις και λες στους δανειστές σου ότι, ότι κέρδισαν-κέρδισαν.

  Θυμάμαι αυτό που έζησα Απρίλιο του 1988 όταν υπηρετούσα σύμβουλος εκπαίδευσης στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Τότε λειτουργούσε το νεο-ιδρυθέν Ελληνικό Σχολείο Λονδίνου το οποίο στεγαζόταν προσωρινά στο ισόγειο της Προξενικής κατοικίας δίπλα από το κτίριο της Πρεσβείας μας στην οδό Holland Park. Οι περίοικοι Βρετανοί διαμαρτύρονταν για την κίνηση που δημιουργούνταν στην περιοχή εξ αιτίας του σχολείου μας και οι Βρετανικές Αρχές μας πίεζαν και αξίωναν την απομάκρυνση του σχολείου. Απευθύνθηκα στην αγορά για εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου και δεν παρέλειψα να ζητήσω τη συνδρομή του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας. Πραγματοποιήθηκε τότε μια σύσκεψη με τους Βρετανούς- οι οποίοι ειρήστω εν παρόδω μα πίεζαν αφάνταστα να στεγάσουμε το σχολείο σε άλλη περιοχή- προκειμένου να εξεταστεί το θέμα αυτό και να οδηγηθούμε σε λύση. Είχα ενημερώσει τον Υπουργό Παιδείας αείμνηστο Αντώνη Τρίτση επί του θέματος και για τη στάση που θα ακολουθούσα, το ίδιο και τον Πρέσβη μας κ. Σταθάτο. Στη σύσκεψη διαπίστωσα ότι οι Βρετανοί μας αντιμετώπιζαν ως υποτελείς τους, ως μια μακρινή αποικία τους και δίχως περιστροφές τους είπα τούτο: Εάν έχετε αποφασίσει να κλείσετε το Ελληνικό Σχολείο Λονδίνου την ίδια κριβώς στιγμή τα εκπαιδευτικά σας ιδρύματα στην Ελλάδα θα κλείσουν. Ο Βρετανός συνομιλητής έμεινε άναυδος! Η συνέχεια ήταν να μην μας ξαναενοχλήσουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα αγόραστηκε κτίριο και μεταστεγάστηκε το σχολείο μας.

   Ίσως είναι η ώρα να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι!

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: