η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Όλα τα ….ταξίδια κάπου τελειώνουν.

Μπάμπης Αντωνιάδης

 henri_cartier_bresson_10Αυτό το προσωπικό, συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του διαδικτύου, μέσα από τη διαχείριση των blog της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, κάπου εδώ τελειώνει. Η σελίδα θα υπάρχει ως ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ απλά δεν θα είμαι εγώ ο διαχειριστής.

Η ιδέα για μια παρέμβαση στο διαδίκτυο της δημοτικής παράταξης μέσα από BLOG ξεκίνησε από τον Στέφανο Παλαντζά, που δημιούργησε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΚαλεντάρι Ναυπλίου και Διάλογος για το Ναύπλιο. Η αρχή για το BLOG ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ έγινε το Νοέμβριο του 2006 για να «στηρίξει» την ιστοσελίδα της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, η οποία είχε στηθεί λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, με την αποφασιστική συμβολή του Κώστα Καραχάλιου.  Η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί ένας «χώρος» συμμετοχικός.

Μέχρι σήμερα, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο δημόσιου διαλόγου. Επιπλέον, το BLOG δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως «χώρος» κατάθεσης σκέψεων και απόψεων, κύρια των ανθρώπων που συμμετείχαν στην Άλλη Πρόταση.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε παραδοσιακές κομματικές αντιλήψεις: να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε δημόσια, καταθέτοντας απόψεις πέρα και έξω από προσωπικές προκαταλήψεις. Η συμφωνία των ανθρώπων που αποφασίζουν να ενεργοποιηθούν σε μια δημοτική παράταξη αφορά τους όρους συμμετοχής, τον στρατηγικό σχεδιασμό μιας ανθρώπινης πόλης και την κινηματική διάθεση διεκδίκησης και όχι το «πέρασμα» μιας γραμμής στην κοινωνία.

Ο δημόσιος διάλογος αναβαθμίζει τον πολιτικό ρόλο της αυτοδιοίκησης και  διαμορφώνει διαφορετικές πολιτικές συνειδήσεις στους πολίτες που θέλουν να νοιώθουν αλλά και να είναι ενεργοί.  Ας αναλογιστούμε πως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός διάλογος στην πόλη μας. Προσωπικές αναφορές, δημαρχοκεντρικές παρουσιάσεις έργων και απόψεων, χωρίς προτάσεις και πάντα με υπόγειες καταγγελίες σε φιλικά προσκείμενα έντυπα. Ας θυμηθούμε  το μείζον θέμα σήμερα στο δήμο Ναυπλιέων: ποιος είναι βλάχος και ποιος όχι.

Όλοι όσοι πιστεύουμε σε μια διαφορετική πρόταση πρέπει να καταθέτουμε στο ίδιο «γήπεδο» τις αναζητήσεις μας για την πόλη, με όρους όμως πολιτικούς. Δεν μπορούμε να αναλωνόμαστε  μόνιμα σε κουβέντες στα καφενεία, σε προσωπικές επαφές στις κομματικές συγκεντρώσεις χωρίς δημόσια καταγραφή.

Σ΄ αυτό το σύντομο αποχαιρετισμό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στη μέχρι σήμερα παρουσία του BLOG μέσα από κείμενα, σκέψεις, προτάσεις.  Ελπίζω οι νέοι διαχειριστές να βρουν τρόπους για μεγαλύτερη συμμετοχή στο BLOG.

Πίστευα και πιστεύω ακόμα ότι το πιο συναρπαστικό πράγμα στα κινήματα αυτοδιοίκησης είναι η συμμετοχή και η αγωνία να «πάρεις και να δώσεις» πράγματα, η αγωνία να βρίσκεις καινούργιους ανθρώπους, να ακούς και να σε ακούνε. Να ζεις την πόλη σου, το χωριό σου, τον τόπο σου την κάθε στιγμή. Να αναλογίζεσαι πως θα ήταν καλύτερη η ζωή η δική σου και της κοινωνίας που ζεις, κατοικείς και δραστηριοποιείσαι και να διεκδικείς μαζί με τους συντοπίτες το δικαίωμα στο διαφορετικό όνειρο.  Αυτό είναι το συναρπαστικό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τα εναλλακτικά αυτοδιοικητικά κινήματα απαραίτητος όρος είναι η συμμετοχή.

6 Σχόλια»

  Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου wrote @

Κάθε αποχώρηση μπορεί να σημαίνει ένα τέλος ή μία αρχή.
Εύχομαι και ελπίζω, παρά τις πολλές διαφωνίες με τον Μπάμπη Αντωνιάδη, η αποχώρησή του από την διαχείρηση της ιστοσελίδας να σημαίνει την αρχή μιας άλλης προσπάθειας.
Ο προβληματισμός του, γιατί δεν έγινε η σελίδα της «άλλης πρότασης» χώρος διαλόγου, κατά την γνώμη μου έχει την ίδια απάντηση με το γιατί «η απόπειρα» δεν μπόρεσε να κερδίσει την κοινωνία του Ναυπλίου.
Ποτέ δεν είναι αργά στο να βρεθεί το γιατί και να επιδιωχθεί «το όνειρο να γίνει πραγματικότητα». Άλλωστε, κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται καταδικασμένοι να αγωνίζονται προς χάριν των πολλών, μέχρι το τέλος (τους).
Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

  Stefan wrote @

Ευχαριστώ για την αναφορά. Ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου η ενασχόληση μου με την «άλλη πρόταση»! Ήταν μια περίοδος που κέρδισα πραγματικούς φίλους…και πραγματικούς εχθρούς φυσικά. Να’σαι καλά Μπάμπη.

  μαύρο πρόβατο wrote @

Φαντάζομαι ότι κάποιοι θα μίλησαν στον Μπάμπη σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά τί στο διάολο; Ενας από την άλλη πρόταση να μη βρεθεί δημόσια εδώ να γράψει ένα «ευχαριστώ» ή ένα «γιατί»¨ή ένα «παρακαλώ». Κάποιος να κάνει κριτική ή αυτοκριτική για τη λειτουργία του ιστολογίου; Μία επίσημη ανακοίνωση βρε αδελφέ, που να εξηγεί, που να δίνει νέα προοπτική. Τίποτα; Στεναχωριέμαι διότι πέρασα τα νιάτα μου και τα γεράματά μου σ΄αυτή τη δημοτική παράταξη

  Παναγιώτης Γκανάς wrote @

Ο Μπάμπης Αντωνιάδης είναι ένας ενεργός πολίτης με βαθειά γνώση στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης με νέες καινοτόμες ιδέες γιά τη πόλη και βαθεία ευαισθησία σε θέματα περιβαλλοντολογικά που άν εισακούγονταν οι ιδέες του τόσα χρόνια θα ήταν διαφορετική η μοίρα του Ναυπλίου. Η πόλη τον χρειάζεται τώρα όσο ποτέ άλλοτε και η απουσία του κοστίζει…

  Μπριζίτ η αντισυνταγματικιά wrote @

Καλά εγώ είμαι σίγουρη οτι απο κάπου αλλού θα ξεπροβάλεις τη κεφάλα σου ,και θα μας δώσεις ξανά την ευκαιρία να γράφουμε όπως θέλουμε!Είτε τζιναβωτά είτε straight!Η φιλοξενία σου ήτανε υποδειγματική και ανοιχτή σε ‘ολους και σε όλα.Είναι εξάλλου γνωστό οτι δεν πρόκειται να το βουλώσεις γιατί δε σου πάει.Θα σκάσεις!!
Περιμενω λοιπόν την επόμενη κίνηση γιατί διαφορετικά φοβάμαι οτι θα «κλείσω»σαν Μπριζίτ που σχολιάζει όλες τις κακές της πολιτικής που υπάρχουνε δυστυχώς παντού!!Μουγκές Κατέ της μικροπολιτικής γεμάτες ζήλεια που λένε πολλά χωρίς να λένε τίποτα.Εσύ ετσι κι’ αλλοιώς λάμπεις Μπάμπη μου ,λάμπεις…..κι ας μη τόχω δεί με τα μάτια μου η φτωχειά!!!

  K.T wrote @

Να σαι καλα Κυριε Μπαμπη…..Τελευται υπογραφη λοιπον απο Κ.Τ……


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: