η άλλη πρόταση

Συζητάμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πόλη που ζούμε

Έρχεται η ανάπτυξη στο Ναύπλιο. Προσοχή μην τρακάρουμε.

Μπάμπης Αντωνιάδης 

Συμμέτοχος (θέλω να πιστεύω ) στην ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ 

Το τελευταίο καιρό περισσεύουν οι εξαγγελίες για αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας.

Εξαγγελία για την μαρίνα Ναύπλιου μέσα από την διαδικασία ΣΔΙΤ. Έχω ξεχάσει πια πόσες φορές έχει ακουστεί αυτή η εξαγγελία. Η εκβάθυνση του λιμανιού από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και με παρέμβαση υψηλά ιστάμενου (υψηλότερα δεν γίνεται). Τώρα εάν όλοι λένε ότι η μελέτη κάπου χωλαίνει είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Το θέμα είναι μήπως έχουμε άλλη μια εργολαβία  τύπου  Ανάβαλου….

Και τώρα το νέο αναπτυξιακό project. (για αν είμαστε μέσα στην σύγχρονη φρασεολογία). Πουλάμε τρία ακίνητα στην πόλη του Ναυπλίου.   Είναι η συνέχεια του πουλήματος «αξιοποίησης» της Καραθώνας. Ας δούμε όμως την αναπτυξιακή πολιτική αυτής της πιθανής πώλησης.

Μιλάμε για το άκτιστο οικόπεδο που βρίσκεται βόρια από την εκκλησία του Αγ Αναστασίου, για το οικόπεδο που έχει προκύψει από αλλαγή του αιγιαλού δίπλα από το ρέμα Ραμαντάνι και το κτήριο στον Μεγάλο Δρόμο που στεγαζόταν η Οικονομική Εφορία για τους παλαιότερους ή η ιματιοθήκη του ΠΛΙ με την ΚΕΔ  για τους νεώτερους. Το κτήριο δίπλα στο Τσίρκουλο στο Μεγάλο Δρόμο. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Πουλήθηκε το κτήριο και το πήρε κάποιος για να κάνει τι; Ξενοδοχείο μάλλον στους ορόφους και καφετέρια ή μπαρ στο ισόγειο. Επειδή μάλιστα απαγορεύετε να φτιάξει μπαρ θα πάρει άδεια γαλακτοκομείου για να είναι μετά μπαρ. Εναλλακτικά  θα λειτουργήσει σαν ρεσεψιόν για τα  πρωινά του ξενοδοχείου στην πραγματικότητα για να λειτουργήσει μπαρ ή καφετέρια. Τι αναπτυξιακό μπορεί να έχει σε μια πόλη αυτή η προοπτική, εκτός από τα χρήματα που θα πάρει το δημόσιο για να μπαλώσει τρύπες.

Αν όμως στεγαζόταν στο κτήριο αυτό το Διοικητικό Εφετείο ή το πανεπιστήμιο, δεν θα έδινε άλλη ζωή στο ιστορικό κέντρο; Αν  το πανεπιστήμιο  λειτουργούσε στο ισόγειο  έναν χώρο πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας δεν θα ήταν μια διαφορετική πινελιά στη ζωή της πόλης. Αν σώζαμε μια υπηρεσία από την μετακόμιση με τη στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου δεν θα έδινε μια σταθερή ανάσα οικονομικής ζωής στην καθημερινότητα ενός ιστορικού κέντρου που σιγά σιγά αποξηλώνεται από όλες της υπηρεσίες; Εδώ μιλάμε για το μέλλον μιας πόλης την αναπτυξιακή πολιτική του και η σημερινή πρόταση είναι απλά να πάρουμε πέντε ευρώ.

Ας έλθουμε στα οικόπεδα. Το ένα είναι δίπλα στο ρέμα Ραμαντάνι. Αν πουληθεί τι θα συμβεί. Θα προσθέσουμε άλλο ένα ξενοδοχείο με εξαιρετική θεά αλλά θα φτιάξουμε ένα οπτικό φράγμα για την πόλη από την μεριά της παραλιακής ζώνης . Δηλαδή στο αναπτυξιακό επίπεδο θα φτιάξουμε άλλο ένα ξενοδοχείο σε μια μάλλον κορεσμένη περιοχή σε δωμάτια. Διαφορετικά εάν η περιοχή ενωνόταν με την υπόλοιπη παραλιακή ζώνη θα δημιουργούσαμε ένα σημαντικό παραθαλάσσιο μέτωπο με μια περιοχή που σε πείσμα όλων ακόμα λειτουργεί σαν υγροβιότοπος συγκεντρώνοντας σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Αυτό δεν θα ήταν ένα πλεονέκτημα για μια τουριστική πόλη να έχει δίπλα της ένα υγροβιότοπο; Δεν θα είχε ο τουρισμός στην περιοχή  και άλλες αναφορές για τα  θεματικά είδη τουρισμού. Αυτό οικονομικά μπορεί να αποτιμηθεί; Για την πόλη και την περιοχή δεν είναι θέμα οικονομικού μεγέθους είναι θέμα ποιότητας ζωής και καθορισμού του μέλλοντος της. Για την κεντρική πολιτική σκηνή μερικά ευρώ παραπάνω σε ένα κουμπαρά χωρίς πάτο.

Ας έλθουμε στο οικόπεδο δίπλα στο Αγ Αναστάσιο. Εμείς οι ρομαντικοί της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ και της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ σταθερά επί είκοσι πέντε χρόνια προτείναμε να χωροτηθεί εκεί ένα διοικητικό κέντρο με ενσωματωμένη την υποδομή για την λειτουργία ενός συνεδριακού χώρου.

Δεν ξέρω πιο είναι περισσότερο αναπτυξιακό Να δόσεις το οικόπεδο για να κτιστούν και άλλες πολυκατοικίες προνομιούχες γιατί θα βλέπουν Ναύπλιο ή να στεγάσεις  σε σύγχρονο κτήριο δημόσιες υπηρεσίες και να φτιάξης ταυτόχρονα την  υποδομή για συνεδριακό τουρισμό.

Τελικά αν η ανάπτυξη έρχεται  εμείς μάλλον θα την τρακάρουμε και θα έχουμε πολλές απώλειες……

Υ.Γ.1

Μήπως πουλήσουνε και το οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί η χρήση στο δήμου Ναυπλίου για συνεδριακό κέντρο και το μόνο που έγινε είναι να πάρει ο μελετητής (ένας είναι ο μελετητής της πόλης του Ναυπλίου)  μερικές χιλιάδες ευρώ για μια ανεφάρμοστη μελέτη;

Υ.Γ.2

 Για τα αναπτυξιακά έργα  της μαρίνας και του λιμανιού θα πούμε (μάλλον θα επαναλάβουμε) λίγα λόγια αργότερα.

2 Σχόλια»

  Ηλίας Παπαδόπουλος wrote @

Την ώρα που η νεοφιλελεύθερη «ανάπτυξη» προχωράει με γοργούς ρυθμούς και χτυπάει πολλαπλώς τη θύρα του τόπου μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποδομούμε το δημόσιο λόγο της όχι μόνο με άρνηση αλλά και με θέσεις.
Σε συνέχεια όσων γράφονται ανωτέρω πρέπει να επισημανθεί ότι το κτίριο δίπλα στο τσίρκουλο είναι ιδανικό για την οριστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της Σχολής Θεατρικών Σπουδών.
Η λύση αυτού του προβλήματος είναι αναγκαίος ( ίσως όχι όμως επαρκής ) όρος για την παραμονή της σχολής στην πόλη μας.
Νομίζω ότι όλες και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι πισωγύρισμα θα είναι για την πόλη μας το κλείσιμό της ( και δεν αναφέρομαι σε ενοίκια και καφέδες ).
Παρόλο λοιπόν που η στέγαση του Διοικητικού Εφετείου είναι επίσης σημαντικό θέμα, πιστεύω ότι ως κίνηση πρέπει να καταλήξουμε και να προτείνουμε να παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτίριο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την κάλυψη των διοικητικών και εκπαιδευτικών του αναγκών και την πρόταση αυτή να την παλέψουμε με όλους τους τρόπους.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: